Vårens Gäddjakt med X-Rap Haku!

”När den stora, mörka siluetten simmar förbi under båten. Stirrandes på ditt bete. Adrenalinet och rysningarna längs ryggraden. Det om nått…är Gäddfiske”

Ångesten!

Det är fortfarande vinter. Åtminstone i kalandern. Snön och minusgraderna har verkligen lyst med sin frånvaro kring Dalarna det här året. Även om det funnits små kortare perioder med kallras. Senaste veckans prognos ser faktiskt väldigt kall ut. Så vi kan summera det som en mild vinter. Men hur som helst, har det absolut funnits dagar då jag har tagit mig ut på lite vinterfiske. landat några mindre gäddor och pimplat lite abborre på lättare pimpel. Men i sinnet har jag nog lämnat vintern bakom mig.

Senaste tiden har vart mer eller mindre en ångest fylld period. Det hör till den här årstiden på nått sätt. Man anammar dom få dagarna solen är framme och plusgraderna visar sig. Man längtar till ljusare dagar och en riktigt båtsäsong. Att få plocka iordning spinnfiske utrustningen. Men ja, egentligen så är den redan klar sen länge. Så när dom få tillfällena denna årstid uppenbarar sig så är man ju redo såklart.

Jag har dragit på mig en jacka och sitter på en frostig veranda, framför mig har jag ett packet med efterlängtat innehåll. vilket i sig spär på ångest några snäpp till. Trummandes på paketet, tar jag några munnnar av det heta teet. Det är fan rätt kallt ute idag. Dagens första solstrålar når paketet som ligger på bordet. Inuti paketet ligger ett..två..tre..fyra nya beten. X-Rap Haku… Jag lyfter på telefonen och ringer..

-Vi drar och fiskar!

Rapalas nya X-Rap Haku i ett antal fina färger!

Årets första Spinn!

Vi skippar bilresan, packandet och planeringen. Vi befinner oss redan på vattnet. En snabb flycktig förflyttning har fört oss till en grundare inbuktning eller vik kanske man kan kalla det. Djupare vatten möter oss i ryggen. Och vinder sliter tag i våra jackor.
Vattnet slår mot relingen och jag känner dom iskalla stänken mot kinden. Idag var en rätt okomplicerad dag. Fyra stycken X-Rap Haku från Rapala ligger i boxen framför mig. Och inget annat har fått följa med idag. -Varför?

Oavsett vilka nya modeller som jag kommit i kontakt med så gillar att jag ta några renodlade pass med endast dom tänkta betena för att lära känna nyheterna. Att kunna bryta ner betet och få en djupare förståelse och hur man kan anpassa betet efter olika situationer för framtida användning.

Så att kunna använda endast ett bete för dagen blir såklart utmanande och lite coolt. Just det här betet har ju lite begränsningar (djup) mässigt och såklart så lär vi även anpassa ställena vi fiskar på under dagen.

Första kastet flyger genom luften. Första stoppet är valt av några enkla anledningar. I den här viken har vi idag dom mest vårliknande förhållandena. djupet varierar mellan 1-3 meter med några brantare kanter utanför. En hel del gamla träd och stenar. Men även en del av fjolårets döda gräs. Vanligtvis finns det mängder med brax eller mindre vitfisk i viken. Ett potentiellt ställe för oss att börja på idag.

Haku!

Vi kan gå igenom den nya X-Rap Haku från Rapala. Haku är ett jerk/glide bete skulle jag säga. Ett nytt spännande bete som har lite olika rörelsemönster. När betet jerkas hem en aning snabbare och mer aggresivt så skjuter betet snabbt ut åt sidorna och skapar en klassisk sida-sida gång. En mer långsam jerkande rörelse med långa pauser, skapar en längre glidande rörelse utåt sidorna. Självklart funkar det att även monoton-veva betet för att få mjuka s-simmande rörelser. Lägg till ett par snabbare vev tag vid spinnstopp och betet sticker ut lite som en flyende betesfisk.

Namnet Haku kommer från Finskans (sök) (söka) vilket är precis vad Haku gör. Ett väldigt bra Jerkbait att söka fisk med. Och som garanterat kommer locka några större gäddor till hugg. X-Rap Haku har för mig några speciella egenskaper. En av dem är det unika 3R Systemet. En Titanium release rig med VMC Coastal black krokar. En riktigt innovativ idé på ett jerkbait som ökar krokningsförmågan och landningsprocenten. Genom att riggen släpper från beten så minimeras risken att fisken ”bryter” sig loss och kan använda betet i sig som en hävstång.

Riggen är gjord av 100lbs titanium tråd och har en solid anslutningsring och kraftiga splittringar. Coastal black kroken (4551) är av samma modell som vi hittar på Rapalas andra X-Rap Pike modeller. Haku väger 74 gram och är 14 cm långt. En perfekt storlek för gäddorna att mumsa i sig.

I nuläget finns det 15 olika färger att tillgå ( ni hittar dom här)
Mina personliga favoriter är helt klart Smelt on the beach (SMB) men även Live Roach (ROL) två färger som båda är väldigt
naturliga i sitt utseende. Vilket jag också föredrar i mitt fiske. Så gillar du jerkbait och gliders så kommer X-Rap Haku absolut vara ett hett val inför nya säsongen 2020.

Grunda vatten krokodiler!

En stor siluett tornar sig bredvid båten. Allt gick av farten. I ett ögonblick skymtade jag en enorm gädda som sakta kikade in min Haku. Förmodligen blev hon skrämd av båten eller oss, och vek av snabbt.

-Shitt, såg du? Herregud det där var en större pjäs det där. Ditåt simmade hon.

Medans jag pekade i riktningen som hon troligen simmat åt. Så är polaren krokad. -Härligt, ja det är inte den fisken jag nyss såg. Men den här var fin den med. Hon hade då verkligen fullinhalerat Hakun.


-Ja, det ligger därnere i gapet nånstans.

En favorit färg SMB Smelt on the beach!

Vid det här laget hade vi lyckats kroka och sett lite finare fisk. Dom är åtminstonde på plats. Vi närmar oss ett annat stopp med ytterligare en grundare vik. Genom viken finns ett tillflöde, nästan som en lite bäck. Några djupare kanter som vanligtvis kan hålla lite fina braxstim. Här har vi även tagit några fina abborrar. Vid spetsen på viken och tillflödet syns några större stenar, som ändrar vattnets riktning. Någonstans här står det en större det vet jag. Sista timmarna börjar nalkas och jag finner mig själv plockandes i båten.

-Haha, är det dags att ”sista valet” elle sista färgen kanske jag ska säga idag?

Min vän hade så rätt. Jag vet inte riktigt, men jag antar att dom flesta av oss fiskare har lite olika ”fix” ideér i båten eller sitt fiske. Min fix idé är nog rätt rolig. När jag blir lite mer koncentrerad och den sista tiden av passet är nära. Börjar jag packa ihop och rodda med alla grejarna. Väljer ut en sista spö-kombo och ett sista bete eller betesfärg för stunden och skyfflar undan resten. Vid det laget så vet alla mina vänner att (jaha nu är det dags att åka hem snart) och koncentrationen är på topp för det sista hugget förhoppningsvis.

Den har dagen vart ihopplockande lätt. Jag hade ju endast fyra Haku att tillgå. Men färg kunde jag välja! Och plocka undan lite annat små krafs. Smelt on the beach (SMB) hängde redan på plats och fick stanna på tafsen passet ut.

-Men du!, såg du virveln eller? Tror det var en större gädda som klippte en brax faktiskt. Galet fränt såg det ut.

Jag gjorde ett ivrigt och snabbt kast mot virveln. Ett par snabba jerk eller knyck senare…ingenting..
Ett till kast på samma ställe. Den här gången tog jag mig tiden med ett par längre jerkande rörelser, och några längre spinnstopp. Plötsligt dök hon upp! Bakom betet! den breda ryggen stanna upp och bröt vatten ytan. Jag gjorde ytterligare ett spinnstopp och en jerk. SMACK!

-Wow, där satt hon! haha shitt va stark hon är.
Skynda dig med håven.

Jag antar att det är det här som gör det värt all möda. När vi alla krigar oss genom ur och skur och i alla möjliga hårda väderförhållanden. Timmar, dagar och veckor med ibland ett helt otroligt segt fiske. Men till slut kan man summera lyckan i ett sånt här ”moment” En större fisk som bryter vattnet och följer ditt bete. Ögonblicket där fisken tillsut bestämmer sig att hugga. Fighten…adrenalinet…..Det är fiske för mig!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors