Hur packar du din fiske väska?

Våren här definitivt här åh nästan över?! Och det finns ingen bättre tid att ha gått igenom sin fiskeutrustning. Vart man är fiskar eller vilken art man riktar in sig på, tänkte jag ge en liten inblick hur jag själv förbereder en dag på vattnet. För att täcka alla tänkbara situationer

Packa din väska!

Min personliga packning av fiske utrustning är såklart relativ säsongbetonad. Ändras även beroende på vilken art som fiskas just för dagen. I det här inlägget har jag valt att lägga fokus på min utrustning och uppsättning just för vår Svenska gädda!

Fiske väskor finns det gott om på marknaden. Faktiskt hur många som helst. Alla har dom sina egna egenskaper och fördelar. Själv använder jag mig av Rapalas vattentäta duffel väska. En väska med stort utrymme för betesboxar, verktygsväska men även lite klädesplagg. Den är 100% vattentät vilket är ett stort plus för mig. Vi vet ju alla hur prognoserna snabbt kan ändras och knappa tillförlitliga ibland. Så en pålitlig väska är nått jag uppskattar.

Hur tänker jag kring packning?

Bortsett från det faktum att spön och rullar hänger med (vilket jag tänkte gå igenom lite längre fram) Så finns det ett par avgörande saker som jag alltid har med mig. Först ut på listan är en verktygsväska. Jag har senaste åren samlat alla mina verktyg i en Rapala Tool Organizer. Även den här väskan får jag plats med i duffeln. På vattnet kan jag montera verktygsväskan på ex. en stol i båten, grabbräcken eller liknande fästanordning. riktigt smidigt faktiskt. Tänger i lite olika storlekar. Själv använder jag RCD tängerna från Rapala. Några av dom viktigaste är nog splittringstången, en vass sax och en kraftavbitare för krok. Men plats finns också för lite första hjälpen material, som plåster och bandage. (man vet aldrig när olyckan är framme)

I några av mina tidigare artiklar så har jag skrivit och påtalat lite om ”registreringssystemet” i RCD serien från Rapala. Vågmatta och den utdragbara mätlinjalen. En korrekt vikt med en pålitlig våg är självklart viktigt. Smidiga små funktioner på ett komplett system. Är ni mer ingående nyfikna på vågen så har Morgan Lewin skrivit en utförlig artikel om den =>här.

Fyll din fiske väska med beten!

När det kommer till val av beten så tror jag dom flesta (inklusive mig själv) har på tok för mycket med oss! -haha men det är ju roligt med prylar och beten. Men du kanske är lite ny inom fisket och känner dig osäker så har jag knåpat ihop en personlig lathundslista av dom beten jag använder mig av inom Rapalas sortiment.

Jerkbait : För ett oftast grundare fiske. När du vill trigga fisken till hugg via en ”sida-sida” gång på betet. Långa kast, och snabbt kunna söka av ett område efter aktiv fisk. Ett klassiskt sätt att börja ditt fiske med. Med knyckande rörelser och eller intensiv gång fångar du fiskens uppmärksamhet snabbt. X-Rap Haku från Rapala är ett nytt Jerkbait som funkar riktigt bra för den här sortens fiske.

Tail beten : Personligen använder jag mest tail beten när vattnet är lite kallare eller när jag presenterar mitt bete över större djup pelagiskt. Då jag kan använda fördelen av den stora siluetten från dom stora svansarna. Att fiska ett tail bete riktigt långsamt med långa spinnstopp, gör att jag hålla betet i ”strikezone” så länge som möjligt. X-Rap Otus Rapalas Tail bete och kommer i två olika storlekar. Självklart kan man fiska dessa beten i grunda vatten med lite fart också. Ingen regel utan undantag.

Paddel (hybrid) beten : Ett mångsidigt bete som jag använder i många olika situationer. Jag använder då X-Rap Peton som finns i riktigt många heta och coola färger. Ett bete jag använder mycket i tävlingsfiske för att snabbt täcka större områden och hitta aktiv fisk. Peto har en intensiv paddel rörelse, samt inbyggt rassel som irriterar fisken till hugg. Ett bete jag kan fiska snabbt i grunda områden. Eller saktare över djupen med RIP connector för möjligheten att vikta ner betet lite.

Stora Gummibeten : När jag riktar in mig på större gäddor eller större predatorer. Och i detta fall hamnar bollen hos Storm´s Tbone 23 eller 18 cm. Med en unik kollaps teknik och cool design har det här betet landat många gäddor i mina hemma vatten. Jag har även gjort en Youtube video när jag testar betet och pratar lite om det (engelskt tal med svensk text)

Där har vi några av mina personliga beten ni finner bland mina betesboxar. Självklart finns det mer beten som tillkommer. Ex Spinnerbaits eller klassiska skeddrag. Men vi kan grotta ner oss mer i dom vid ett annat tillfälle. Jag förvarar mina beten i Plano lådor av modellen 3730 som rymmer många beten och boxarna får jag ner i duffel väskan!

X-Rap Peto ”ner blyad” med 25gram redo att kastas.

Tafsar, Håv och säkerhet!

Innan jag går igenom spön och rullar tänkte jag gå igenom lite om tafsar. Känner man sig osäker på vad man ska använda. Rekommenderar jag att man vänder sig till sin lokala fiskebutik om lite hjälp. Jag för egen del, knyter mina egna tafsar på flourcarbon. Sufix har en flourcarbon som heter invisiline. Finns i olika storlekar. Själv kör jag 1,17 mm. I enda änden knyter jag till ett ”stay lock” lås och ett lekande i andra. En relativ tjock tafs som blir väldigt pålitlig vid mitt gäddfiske.

Sufix Invisiline 1.17mm ”egen” knutna tafsar.

Så, Två saker till som måste med ut. En av dom är såklart håven! En bra och smidig håv är ett enkelt sätt att förvara och skona din fisk, liggandes i vattnet. Ett relativt vid håv gap är att föredra tycker jag. Så fisken får gott om utrymme. Om du är nyfiken på vilka håvar som finns hos Rapala så hittar du dem => här

Och nu till säkerheten! En avgörande och kanske den mest viktiga detaljer som vi alla bör ha inom vår sport. En Flytväst! speciellt om man fiskar mycket från båt. Jag har provat och använt en hel del olika flytvästar genom åren. Och det bästa tipset jag ändå kan ge är nog att satsa på en med automatiskt ”blowout” funktion. Dom är oftast väldigt smidiga och sitter väldigt komfortabelt.

Rapalas Premium flytväst

”Vapnen” på vattnet!

Sista biten i mitt fiske är såklart spön och rullar. Vilket kan variera rätt mycket beroende på situationer såklart. Speciellt mellan dagligt fiske till ex. En fiske tävling. Under tävling brukar jag använda mig av fler kombo för att snabbt kunna byta spö anpassat till bete. Men en alldaglig fiske dag kan bestå av 3 olika spön med rullar.

Haspelspö med rulle (4000 strl) kastvikt upp till 130 gram: En kombo som jag använder till X-Rap Peto och Otus (junior varianten) Mindre beten generellt för längre kast. En haspel setup med lite mer ”ryggrad” Favorit betet till denna är kombo är en 18 cm Tbone riggad med Jiggskalle och stinger på ryggen. Bottenstudsa på brantkanter och gräsiga bottnar.

Lågprofilrulle med spö av ”fast action” modell med kastvikt upp till 170 gram: Min förmodligen bästa allround kombo. Körs till beten som X-Rap Peto, Otus och Haku. Ett förstahands val för mig på tävlingarna. Förmodligen en kombo som funkar till den mest erfarna som till nybörjaren.

Lågprofilrulle (större modell) med ett ”fast heavy” spö. Kastvikt upp till 360 gram : Den här kombon är enbart för större predatorfiske och större beten. Siktet inställt på den riktigt stora fisken. Eller för att verkligen avlasta en lång dag med tunga beten. Nedviktade beten över större djup. Ett pelagiskt fiske. Där man verkligen vill sätta mothuggen och driva in krokarna.

Så, är vi redo att komma ut på vattnet?

Det var genomgången får vad jag har med mig ut på vattnet. Det kan ju upplevas väldigt mycket i text. Men det mesta är ju nerpackat och alltid redo så det blir inte så mycket i slutändan. Självklart finns det alltid lite plats för kamera, lite mat och dryck också! Inget är ju slaget i sten haha. Men det har kanske gett er inblicken på hur andra/jag tänker när jag är ute på vattnet.

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors