Nattlig göstrolling – effektivt och spännande

Under dagen har hettan varit påtaglig och det är inte förrän nu, när klockan passerat 23.00, är temperaturen mer behaglig. En svag bris får vattenytan att krusa sig en aning och samtidigt som jag häller upp kvällens andra kopp kaffe ser jag i ögonvrån hur en spöparavan stannar upp tvärt. Kvällens första gös har huggit!

Nattligt trollingfiske efter gös är för mig ett måste under sommaren. Precis som sill och färskpotatis, jordgubbar och sena bad. Det blir liksom inte sommar på riktigt utan det.

Den här kvällen kommer jag ut på sjön senare än planerat och har därför lite bråttom att få i betena så snart som möjligt. Så istället för att spendera tid på en transport så bestämmer jag mig för att börja fiska direkt utanför rampen. Allt för ofta känns det som att man åker över ån efter vatten i hopp om att fisket är bättre i andra änden av sjön. Ikväll tvingar jag mig själv låta bli det.

Kvällens betesval

Sex beten sjösätts i rask takt. Ytterst på båda sidorna simmar Rapala Original 18 centimeter i färgerna Firetiger och Citronen. Rapala Original 18 är det bete jag fångat mest gös på genom åren. En klassiker helt enkelt. På respektive mittenspö simmar den nya favoriten Scatter Rap Husky. Ett 13 centimeter långt bete som tack vare sin sadelnossked får en irrationell gång även i mycket låga farter. Enklast beskrivet kan man säga att den simmar fram som vanligt för att då och då bryta rörelsemönstret och snabbt sticka ut åt sidan. Precis som en flyende betesfisk. På de två spöna närmast båten kör jag Down Deep Husky Jerk – ett bete som dyker ner mot sex meter. På så sätt täcker jag av olika vattendjup.

Rapala Original, Scatter Rap Husky och Down Deep Husky Jerk – sex beten som alla går i grönt och gult. En gångbar gösfärg på många vatten.

Den första timman på sjön flyter på utan några hugg. Men jag känner mig lugn – så här års är gösen ofta som mest aktiv under nattens allra mörkaste timmar i den här sjön. Storlommens ödesmättade läte ekar över den mörka vattenytan men i övrigt är det tyst. Helt tyst. Justtystnaden är något som tilltalar mig extra mycket under nattfisket – i alla fall när man fiskar med elmotor.

Klassiskt kaffe-hugg

Kvällens första hugg kommer precis i anslutning till en djupkant där bottendjupet snabbt går från 15 meter till åtta. Klockan närmar sig midnatt och med kaffekoppen i handen ser jag hur mittenspöet, där Scatter Rap Husky i färgen YSH simmar, bockar till och spöparavanen tvärnitar. Fast fisk!

Gösen stångas på rätt så duktigt och går på djupet hela vägen fram till båten. Det är en lång och ståtlig gös som satt tänderna i betet.

Betet sätts ut på nytt men jag väljer att justera ett av de beten som simmar närmast båten; Down Deep Husky Jerk. Istället för 30 meters släpp justerar jag till enbart tre meter. När den simmar så tätt bakom paravanen går betet självklart mycket ytligare men med samma hårda, närmast aggressiva, gång. Det kan vara väldigt effektivt när gösen jagar högt upp i vattenmassorna – som den ofta gör när det är riktigt mörkt ute.

YSL – en favoritfärg för mig och gösarna

Det går nog inte mer än fem minuter innan nästa hugg kommer. Även det på Scatter Rap Husky i färgen YSH. Den mörka ryggen, gula sidan och röda buken faller uppenbarligen gösarna i smaken. En kort och tillsynes välmående fisk kunde helt enkelt inte låta bli att provsmaka. Jag lossar den snabbt i ytan och låter den simma hem.

Scatter Rap Husky i färgen YSH har varit magiskt bra senaste tiden

Ett par mindre gösar blandar sig i leken, den ena inte mycket större än betet, innan nattens enda gädda får för sig att provsmaka. Det är inte ofta jag får gädda i den här sjön och så vitt jag minns är det den första som huggit under nattfiske. 105 centimeter lång och med en förkärlek till Rapala Original i färgen Firetiger verkar det som.

Explosivt hugg på kort lina

Strax därefter ger det resultat på den djupgående Down Deep Husky Jerk, som fiskas på kort lina bara nån meter ner. På så kort lina blir det väldigt explosivt när en bättre fisk kliver på. Paravanen dyker tvärt, rullen knarrar till och spöet bugar djupt. Än en gång är det Scatter Rap Husky i färgen YSH som får smaka på vampyrtänder. Riktigt kul!

Korta intensiva nätter

Den riktigt mörka delen av nätterna är väldigt korta nu i mitten av sommaren och efter bara någon timma känns det som att det ljusnar igen. I takt med att solen färgar himlen gyllene hugger gösarna tätt under den sista givande timman av natten. Det är precis som att gösarna skyndar sig att få i sig nattens sista munsbitar innan ljuset avslöjar dem.

Jag hinner faktiskt med att fånga två gösar till på Scatter Rap Husky, en på klassiska Citronen och en på den nya favoritfärgen YSH.

Gösens tänder är inget att leka med om man är en liten fisk…

Tyvärr bränner jag nattens sista fisk, ett stenhårt hugg på en ytligt fiskad Rapala Original, och jag svär tyst för mig själv. Samtidigt är det svårt att klaga och vara missnöjd när natten har bjudit på ett fint fiske och naturen på ett fantastiskt skådespel.

Hemma lagom till frukost

Jag hinner lagom hem för att göra iordning frukosten till övriga familjen när de långsamt vaknar upp. Sjuåringen undrar om jag har ”fiskat hela natten utan att somna”. Hon, som älskar sin säng och som gärna sover långt in på förmiddagarna under sommarlovet, tycker att det låter lika spännande som vansinnigt. För mig som vill att det ska bli ”sommar på riktigt” är det ett måste – och en fantastisk upplevelse!

Har du själv inte testat än så är det läge nu. Ju längre nätterna blir desto större chans har man att hinna komma i kontakt med sjöns vampyrer.

Comments

Kommentarer