Dödliga gäddhugg på nytt hett bete

Gädda – äntligen har det blivit dags för höstpremiär i jakten vår kära gädda. Ett par meter över botten står betesfisken i täta stim och strax där under har gäddan parkerat i väntan på att tillfälle ska ges. Plötsligt kommer hugget och det är stenhårt, utdelat för att döda, och trots att jag är beredd överaskas jag av kraften och ursinnet. Höstens gäddfiske har startat!

På väg mot sjön ligger åkrar och skogsdungar inbäddade i tät dimma och på vägbanan ligger gula löv. Det är verkligen höst i luften och på bilens instrumentpanel kan jag se att det bara är åtta grader ute. En annan intressant iakttagelse på samma instrumentpanel är klockan. 03.15. Kvart över tre. Mitt i natten. Timmar kvar till soluppgång …

Äntligen dags att fiska gädda igen

Som vanligt när fiskesuget är för stort har jag oerhörda problem med att sova och jag vaknade tre timmar innan klockan ringde och tänkte att det är väl bara att dra iväg. Nu inser jag att jag kommer behöva vänta i hamnen minst en timma innan det blir någon form av gryningsljus… Jaja, hellre i tid än för sent och när höstens första gäddfiske står på schemat är det svårt att inte vara (över)peppad. Gäddfisket har fått vila sedan slutet av april och istället har fokus legat på bland annat abborre, gös och röding.

Gädda i utkant av betesstim

Väl på plats så börjar jag fiska av området kring en djupvass där betesfisken brukar samlas på höstarna. Och finns betesfisken på plats är predatorerna ofta inte långt efter …

Precis så är det nu också. Relativt omgående får jag två mindre gäddor på den Rapala X-Rap Otus 25 cm i den otroligt realistiska mörtimitationen ROL. Vattentemperaturen ligger på strax över 15 grader och gäddorna hugger stenhårt. Otroligt kul! Även ett par gösar blandar sig in i leken och hugger även de på Otusen utan att tveka.

Gädda i håven
Fin höstgös

Hugger för att döda

Efter ett tag dör jakten ut när betsfisken har skingrat sig och jag söker mig upp på något grundare vatten. På tre meters djup tecknar ekolodets sidoseende tydliga ekon av större fiskar bara någon meter under ytan. Ett perfekt uppdrag för den helt nya Shadow Shadow Rap 11 centimter. Ett långt kast, ett par vevtag, ett spinnstopp och pang!

Hugget som kommer är stenhårt och är utdelat för att döda – det råder det inget tvivel om. Det känns tydligt att det inte är en gädda som fightar i andra änden av linan och mycket riktigt är det en fin gös som fattat tycke för SSR i färgen Firetiger.

Stor höstgös
Super Shadow Rap 11 - en favorit för gädda

I samma område får jag ett gäng gäddor, alla på den nya lite mindre Super Shadow Rap. Ett otroligt lättfiskat och effektivt bete – både för gädda och gös uppenbarligen.

Hösten – prime-time för gädda

Äntligen är hösten här – med svalare vatten och stenhårda gös- och gäddhugg!

Skitfiske,
Mogge


PSSSSST!
Här kan du läsa Nellfors beskrivande artikel om nya Super Shadow Rap »

Comments

Kommentarer