NYA Super shadow Rap 11 cm!

Om du är en av dom fiskare som tillbringar dom flesta timmar av din lediga tid på vattnet. Jagandes efter stora fiskar. Så stöter man på dagar där fisken är extremt selektiv och petig. När siktet är inställt på en speciell föda och nästan inget annat duger.

När vattnet du fiskar kanske inte har överflöd med varierad betesfisk och predatorerna får pippi under ät timmar på just en måltid. Den här dagen var exakt en sådan dag! Ett litet fiskeäventyr där jag fiskar med Rapalas nya Super Shadow Rap 11 cm.

På rullande fot

Vi hade precis lämnat vattnet. Ömma och rispade händer och med glada miner. Gör resan tillbaka tiill stugan relativt snabb och enkel idag. Jag kikar ut genom fönstret. Vi passerar sjö efter sjö. Älvar som skummar upp längs dom steniga kanterna. En stor älg passerar skogsbrynet och stannat till för att släcka törsten. Vi gör ett kort stopp för att släppa över en mindre samling renar.

Ärligt talat har jag tappat fattningen på dagarna. Vilken dag är det? Eller hur länge har jag egentligen vart borta? Efter en längre tids distansering från den mer folktäta tätorten hemikring så bryr jag mig inte värst mycket. Här ”uppe” i mer Norra delar av landet. I skogen.. med fisket.. Så är det inte mycket som stressar upp en.

Jag kikar ner på händerna igen. Jag skulle kunna påstå att det pågått ett mindre krig därute idag. Märkt av gäddtänder så är känslan väldigt tillfredställande. Idag fick jag äntligen chansen att testa ett nytt bete från Rapala. Eller snarare en ny storlek på ett redan befintligt bete. Bit märken och revor pryder plasten i dom nya kreationerna. Och det är väl ett bra bevis på att det verkligen funkar.

Nya Super Shadow Rap 11 Cm

Super Shadow Rap 11 cm

Du kanske redan är bekant med Rapalas Super Shadow Rap. Om inte, så är det ett bete som definitivt är värt att kolla in. Original modellen släpptes redan för några år sedan i samband med X-Rap serien från Rapala. En serie av beten som riktat sig till det moderna predatorfisket. Och för många sportfiskare har det blivit ett lyft och en succé. Första modellen av Super Shadow Rap är 16 cm och vägde 77 gram. Monterade krokar från VMC i storlek 3/0. Det har varit ett riktigt bra bete för mig i bestämda situationer samt gäddtävlingar. Ett mångsidigt bete som passar både vår, sommar och höstens fiske.

Coola färger som alltid i Rapala Pike serien.

Nu har dock det nya tillskottet och en mindre variant av samma heta Shadow Rap kommit ut. Och man skulle kunna påstå att betet nu utökat användningsområdet och öppnat upp ögonen för ännu fler fiskare runt om i hela världen. Den nya varianten är numera 11 cm och väger 38 gram. Jag skulle personligen kategorisera betet som en blandning av en vobbler, jerk och glidebait. Ett mångsidigt bete med andra ord. Och när man bekantat sig med betet, inser man snabbt hur effektfullt det är på många olika sätt. Alla färgerna finns självklart fortfarande kvar att välja från. Betet har två sylvassa trekrokar från VMC´s populära ”black coastal” krok i storlek 2/0.

Hur fiskar man enklast sin nya Super Shadow Rap?

Den integrerade skeden ger betet en bred och wobblande gång. Fiskar man betet med en monoton hem-vevning, trollande eller kast så finns en riktig trevlig ”belly flash” när betet svänger fram. Du kan fiska nya Super Shadow Rap ner till ca 1,2 meter vid spinnfiske. Så områden med gräs och sten är heller inget problem. Fart är inget hinder för detta bete. I båda versionerna har jag och vänner omkring mig kört trolling ända upp till 2,5 knop utan att tappa effektiv gång. Och som ett sommar trolling bete är det extremt effektivt i högre hastigheter.

Vid spinnstopp så kommer Super Shadow Rap 11 cm ha ett riktigt sjyst ”häng” i vattnet. Nästan som en levitation som magiskt flyter därnere. Vid själva stoppen så sticker betet ut åt sidan och visar upp sig. En effektfull visuell fördel som triggar dom flesta predatorer till att hugga. Jag brukar även ”jerka” betet med små knyck, vilket ger betet en högst oregelbunden gång och kan bidra till att reta fisken. Och många av huggen har just kommit vid själva spinnstoppet!

Hugg perioder på riktad betesfisk!

När vi sakta rullar in på den smala grusvägen ser vi en bekant rök som stiger upp från stugbyns skorsten. Dagen har vart lång och förmiddagens ”race” var en häftig upplevelse. Dom flesta av betena som fiskades idag funkade bra. Peto, Haku och Otus är några av mina klassiker som alltid brukar generera bra fiskar. Dagen passerade med coola hugg och en hel del fisk upp i båten. En härlig lunch och en kort siesta på den mjuka båt mattan. Med oss idag hittar vi en ny vän! Benjamin Zill är en skicklig och extrem ödmjuk predatorfiskare från Frankrike. Som spenderat nästan hela sommaren på Stugbyn. Njutit av sällskapen hos alla fiskare och ägarna till Mellanström camping.

Eftermiddags fisket vart lite trögt men i dom sista skälvande timmarna hände något. Ni vet den där känskan när det ”händer” något i naturen och vattnet. Rörelse och vakande fisk börjar skymta i ytfilmen. Kvällskenet ligger som en ridå över bergen och speglar sig ner mot vattnet. Under båten ser vi ett hav av någon sorts mindre betesfisk. Lite löjliknaden och min chansning är ”sellak”

Soliga dagar så passar en skrikig presentation kanske bäst?

Betesfisken flyr! Som en blixt från klar himmel så svischar en mindre gädda förbi under båten. Han har siktet inställt på hopen av betesfisk. Det tog inte långa stunden innan vi hamnade mitt i ett eldorado av huggvillig, jagande fisk. Efter bytet till den numera 11 cm Super Shadow Rap var dagen ett faktum. Storleken på betet matchade betesfisken rätt bra och det högg i nästan varje kast. En festlig upplevelse att få vara med om. När gäddan verkligen riktat in sig på mindre byten och jagar dom frenetiskt. Huggen blev brutala och gäddorna total inhalera våra nya Super Shadow Rap´s

Jag värmer dom fortsatt ömma händerna framför den öppna elden. En öppnad flaska av något mörkt rödaktig flytande står på bordet. Bilden av dom jagande gäddorna etsar sig fast i skallen. Jag behövde inget mer bevis på att betet kommer och är en ny succé i min arsenal. Och förhoppningsvis hos er alla andra också!

Skitfiske! // Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors