Ge aldrig upp!

Plötsligt öppnades en lucka för ett fiskepass. Klockan hade hunnit bli elva. Det tar ändå en stund att packa i allt i bilen och hämta båten. Men eftersom man inte vet när vintern slår till med full kraft är det bara att passa på när läge ges.

Sagt och gjort. Skyndade mig packa och hämta båt. När klockan var 12 stod jag redo på rampen, men utan bensindunk. Det var bara att åka hem och hämta den. Så klockan 12:30 var jag ute på sjön. Det skulle ändå hinnas med några timmars fiske.

Jag började söka gäddan längs kanter mellan 8-12meter där det stod en del betesfisk. Jag har ganska omgående ett försiktigt hugg men jag missar den. Fisket är segt och jag ser inga gäddor på ekolodets side image heller. Tyvärr är inte betesfisken speciellt klumpad heller så det känns svårt att hitta något ställe som känns värt att stanna och ”pannbena” på.

Istället gör jag en längre förflyttning och fiskar av kanterna till en grynna. Inga gäddor där heller. Plötsligt hade klockan sprungit iväg och blivit 15:30. Jag bestämmer mig för att lägga sista tiden på djupkanten där jag hade den enda kontakten av gädda.

Det dröjer inte länge innan det tar tvärstopp. Hinner känna två huvudskak innan den är borta. Det där var nog min chans tänkte jag för mig själv. Men plötsligt börjar det dyka upp några fina skuggor på ekolodets side image. Kanske är det så att gäddorna är aktiva nu?

Jag skulle få svaret på den frågan ganska omgående. Ett stenhårt hugg på en Rapala X-Rap Otus i färgen HLW. Det känns genast att det är en bättre fisk. Den går djupt och adrenalinet börjar komma. Det är ingen jätte känner jag men det måste vara en fin fisk. Upp ur djupet kommer en ryggbred gädda. Jag greppar håven och den glider i.

Gäddan mäter 106cm och är riktigt välmående.

Efter att jag släppt tillbaka gäddan och fiskat området en stund börjar det bli riktigt mörkt. Dagarna är korta nu. Det började bli dags att börja röra sig hemåt. Men eftersom gäddorna verkade vara lite på gång. Slänger jag i spöna och bonnatrollar mig hemåt. Det dröjer inte många minuter innan det smäller på en gädda. En fin och tjock 80+ fisk. Precis när jag fått ut spöt igen hugger det igen. Ännu en fin gädda runt 85cm.

De två sista gäddorna tog i absolut mörker. Tydligen hade gäddorna en intensiv huggperiod i det absolut sista ljuset och en timme framåt.

Jag gillar att fiska tailbeten nu när vattnet börjar kylas av. Rapala X-Rap Otus går att fiska riktigt långsamt och samtidigt ha riktigt fin gång.

Rapala X-Rap Otus i färgen HLW en favorit i kallt vatten!

Än så länge verkar inte vintern vara på ingång och gäddorna blir bara fetare. Så ut och lura dom!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids