Luriga Abborrar I gräset! Fiske med Tokyo rigg & Offset krok

Några små försiktiga knyck med spötoppen, en liten förflyttning på betet var allt som krävdes för att ändra en seg och trög dag till en lyckad upplevelse. Att lura den där svårflörtade Abborren i gräset!

Abborrfisket är ett fiske som för mig, verkligen kan variera högt och lågt under säsongen. I det här inlägget har jag valt att koncentrera mig på dom lite mer köldstela eller riktigt sega och sura Abborrarna. Som är inaktiva och gömmer sig i gräset. En fiskemetod som kan vara tidskrävande och en aning påfrestande för tålamodet. Även om mitt abborrfiske kan variera, och ”hemma” fisket tenderar att bli på djupare vatten. Så måste jag ändå säga att få jaga Abborre på grunt vatten med både hårdbeten, statiska riggar och finess tekniker är nått som verkligen kan vara oslagbart.

Tillbehör & utrustning till att lura din Abborre!

Det finns (för mig) några viktiga och avgörande tillbehör för just dom här metoderna som jag vill dela med mig av.

  • Tokyo Rig från VMC
  • VMC Rugby jiggskallar
  • Sufix Invisiline tafs material
  • Off-set riggade gummibeten

Den nya Tokyo riggen från VMC är verkligen ett tillbehör som kommer till stor nytta. Utrustad med en ”heavy duty wide gap krok” från VMC som är en otrolig stark och vass krok.  Den rostfria riggstången är 2,5” och konstruktionen är solid och riktigt pålitligt. Riggen i sig är väldigt enkel att använda. Man applicerar önskad vikt (bullets eller liknande) och trär den över riggstången. Tar en tång och böjer till änden på stången för att säkra och vips så är du redo! Du kan själv välja tyngderna eller tom. trä på flera vikter om du vill ha en tyngre rigg.

Riggen och vikten kommer användas till att studsa längs botten när du fiskar. Kroken och val av bete kommer ”sväva” en bit högre upp längs riggen och ifrån botten där du fiskar. Och eftersom kroken i det här fallet är av Off-set modell så kan man fiska sin Tokyo rigg bland tät vegetation, stenar och nedfallna träd eller liknande, utan att fastna. Typiska områden där jag gillar att söka den där tröga undangömda Abborren.

Tokyo riggen är anpassad så man kan fiska både stora och små beten. Och även om man väljer att vikta ner riggen rejält så påverkas inte gången på dom mindre finessbetena vilket jag tycker är riktigt bra. Högst upp i riggen hittar vi ett rostfritt lekande vilket gör att riggen kan rotera fritt. En riktigt bra rigg att införskaffa till arsenalen.

Ett annat viktigt och riktigt bra ”vapen” som jag använder i min utrustning är VMC ´s Rugby jiggskallar. Som även är en av mina favorit skallar inom jigg sortimenten. Speciellt när jag fiskar i områden med mycket gräs och nate bälten. Skallen har en ”wide gap krok” av hög kvalitet. Vilket också ger en känslan av en sylvass och pålitlig krok. Den kommer i två olika modeller. En modell med ”fast” krok direkt gjutet till huvudet. Den andra modellen är själva huvudet länkad ner till kroken vilket ger en mer naturlig ”svingande” rörelse på skallen till den valda jiggen.

Beten som Largo shad och Mangrove Minnow från Storm är val som jag själv använder mig mycket av i mina lådor. Vid ett flertal tröga dagar på vattnet har dom kombinationerna vart rent av avgörande. Korta och små rörelser, jiggande längst botten bland all den täta vegetationen. För att försöka aktivera den sega och tröga Abborren för dagen till att hugga.

Hela uppbyggnaden av sådana dagar är att försöka aktivera den ”icke aktiva” fisken helt enkelt. Så off-set krokar och statiska riggar kan verkligen bli avgörande sådana dagar. Tom. linorna jag använder mig av kan få stor betydelse dom här dagarna.

Det finns ju som sagt en hel del linor i olika märken, färger och klasser att välja på. Själv kör jag mestadels Fluorocarbon och monofilament linor. Speciellt till lågprofilsrullarna och ”bait-casting” uppsättningarna av spön. Båda linorna är från Sufix och du hittar lite mer information om dom på Normarks hemsida. -> HÄR

Till tafs-materialet däremot så använder jag mig en Sufix Invisiline. En 100% flourcarbon lina som har en väldigt hög hållbarhet och nöttålighet när du fiskar. Men har även en väldigt hög brottstyrka vilket jag uppskattar.Den kommer i ett flertal olika dimensioner från 0.12 till tjockaste varianten på 1.17 mm.

En av dom största fördelarna med den här linan är egenskapen hur den reflekterar ljuset. Och rent synbart för öga så upplevs linan ”osynlig” för ögat.  Och på tröga, sega och försiktiga fiskar är den egenskapen såklart en stor fördel. Linan är ”low stretch” och väldigt enkel att hantera ute på vattnet när det dags att knyta din favoritknut. Även i dom grövre dimensionerna är Sufix Invisiline lättknuten.

Lokalisera Fisken & Påbörja Jakten!

Nu känner jag mig redo att kasta ut skutan på vattnet. All utrustning och alla tillbehör är i sin ordning. Alla våra hemliga vapen. Tokyo riggar, rugby skallar, off-sett krokar och flourcarbon tafsar är klara. Largo Shads och Mangrove Minnows är riggade. Även några hårdbeten från Rapala slinker såklart ner i boxarna. Vissa av hårdbeten kan verkligen komma till hands för att väcka Abborren till liv. 

Det finns speciellt en modell av hårdbete från Rapala som jag verkligen älskar att fiska över gräset och täta vegetations områden. Rapalas Twitching Shad 8 cm. Ett shad format hårdbete med en ”walk the dog” aktion. En klockren sida-sida gång i sin bästa form. Även om Twitching Shad är långsamt sjunkande så är det inga problem att fiska det riktigt, riktigt grunt med en lite mer aggressiv spöteknik och jerkande slag. Ett riktigt bra alternativ för att försöka aktivera den stilla stående apatiska Abborren som står vilandes i gräset. Och har man turen med sig. Aktiverar du en större del av ett stim och kan få uppleva ett riktigt kalas fiske. Andra klassiker som alltid följer med mig ut är såklart några Shadow Raps och rasslande Rippin Raps.

Så var väljer jag att söka just den gömda, icke aktiva Abborren?

Generellt sett, speciellt på helt nya vatten så letar jag efter rinnande vatten i anslutning till mitt fiskeområde. Finns det inlopp och utlopp i sjön? Befinner jag mig längs vår svenska kust så är marer och vikar med åar i anslutning speciellt heta kring sen höst och vår. Att sedan addera faktorer som områden med mycket strukturer. Steniga områden med grunda toppar. Områden med nate och täta gräs bälten eller ”mattor” på botten kan vara värt att kika på extra noga. Åsar med skarpa kanter ner till djupare vatten är också ställen där jag ofta hittar abborren.

En typisk eller klassisk passage mellan två landmärken och öar kan vara värt att testa. Betesfisken kan ha ”tvungna passager” och blir i sådana områden lätt byten för Abborren som står och lurar. Hamnar och kring bryggor är absolut inte att underskatta. Eller prova lyckan vid broar, pelare och fundament kan verkligen överraska. Dom flesta av dom nämnda områdena är ”enklare” att undersöka eller kanske avsöka med ett ekolod om det finns möjligheter till det. Dagens ekolod tekniker sträcker sig långt i avancemang och med ett kristall klart ”sido-seende” så hittar man även fisk och strukturer i sidlinjerna. Eller rent av urskilja grupperingar med Abborre och större fisk.

För att få ge ett sista tips på vägen så blir det, det klassiska tålamodet! Kalla höst dagar eller tidiga vårdagar kan speciellt vara upp och ner. Större stim av Abborre kan verkligen stå och trycka i gräset och bland steniga områden. Och lyckas man inte direkt så är det väl värt att byta beten, tekniker, off-sett krokar och olika statiska riggar för att lura dom. Händer det inget just där och då så tveka inte att låta området vila en stund och prova lyckan senare under dagen eller eftermiddagarna. Oftast hittar man en kort period under dagen då Abborren lättar från botten och börjar jaga.

Så kan mitt fiske i jakten på abborren se ut. Lite om utrustning och tillbehör som man kan använda sig av. Hoppas ni får med er något matnyttigt så kanske vi ses på vattnet!

Skitfiske

Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors