Ut och jaga dom stora med balansare

Vintern har tagit ett stadigt grepp över Sverige. Isen ligger på många ställen där det inte varit is på många år. Det är tid att damma av pimpelspöt och ge sig ut i vinter solen att jaga dom stora abborrarna med balansare.

Jag har själv varit ut och prövat lyckan denna vecka med blandade resultat. Nedan följer mina bästa tips för en lyckad dag på isen.

1. Tålamod

Fiske efter de stora abborrarna från isen kan vara tålamodskrävande. Ibland tar det timmar eller dagar innan man träffar rätt men när det väl stramar i linan är det lätt värt allt slit. Men vissa dagar träffar du rätt i första hålet och du har en handfull fina abborrar i hinken efter en kvarts fiske.

En fin abborre som patrullerade på kanten till grynnan och gillade min Rapala Balansare.

2. Våga släppa botten

När man fiskar efter större abborrar är det oftast bästa att fiska sin balansare några meter från botten. De hungriga abborrarna som är på jakt har inga problem att stiga flera meter för att ta sitt byte. Genom att fiska din balansare högre upp har abborren lättare att upptäcka den. Jag fiskar sällan beten under 5cm vid denna typ av fiske. Gärna beten som är 7-10cm.

En balansare är till för att locka fiskätande abborrar. Den skall alltså likna en betesfisk. Med dina ryck lockar du abborren. Ett ryck med balansaren kanske efterliknar en flyende betesfisk och väcker abborrarnas intresse. När du väl rycker i linan far balansaren ut i sidled. För att sedan mer och mer närma sig området direkt under ditt hål igen.

Fiskar du med ekolod och ser att det stiger en abborre mot strecket av din balansare kan det vara lönt att sakta lyfta din balansare för att locka till hugg. Lyfta med små små knyck kan vara skillnaden mellan fiasko och succe.

Rapala Balanspirk /Jigging Rap finns i flera heta färger och även med Lyskrok. Hitta din egen favorit och vad som funkar bäst i din sjö.

En 7cm Rapala Balansare som funkat riktigt bra!
Stenhårt hugg!

3. Rätt prylar

När du är ute efter dom stora abborrarna bör du använda dig av prylar som gör det lättare att landa drömfisken när den väl sitter. Jag använder aldrig en mindre borr än 150mm när jag bedriver detta fiske, gärna 200mm borr. Detta för att abborren lätt ska gå upp ur hålet. För vem vill bränna sin drömfisk i hålkanten.

Jag använder också ett styvare spö och aldrig en lina som är under 0,30mm. Själv använder jag Sufix Super 21 FC vilket jag tycker funkat kanon. Det gäller att ha vassa krokar och ofta är huggen hårda så bättre att vara på säkra sidan än att riskera linbrott.

4. Säkerheten

Självklart är säkerheten på isen det viktigaste när du ger dig ut. Isdubbarna ska vara på och är du det minsta osäker på isen så är det bäst att aldrig ge sig ut ensam. Sen är en livlina/rep en bra och enkel livförsäkring om någon i sällskapet skulle gå igenom. Att ha ett ombyte med torra kläder i ryggsäcken eller pulkan skadar heller inte.

När det kommer till catch and release-fiske så vill man självklart hantera fisken på ett ”säkert” sätt. Jag har en tioliters hink med vatten med mig som jag kan kroka av fisken i. Detta för att man då har chansen på fler fiskar om det är ett helt stim under isen och är det minusgrader skonar du fisken från frysskador. När abborren väl är i hinken har du tid att förbereda kamera och våg.

Väg gärna fisken i en enkel plastpåse som du först blöter. Detta är skonsamt mot fisken.

5. Områden att leta efter

När jag fiskar grov abborre söker jag dem oftast på djup mellan 5-10m. Bra ställen är branter,grynnor, uddar och sund. Jag brukar söka efter hårdbotten något abborrar gillar. Finns det kräftor i sjön kan det även vara idé att leta abborren grundare på hårdbotten där kräftorna trivs. Jag fiskar oftast medelstora och små sjöar.

Ett tips är att försöka ta reda på vad det finns för byten för abborrarna i sjön du fiskar. Nors, kräftor och siklöja är exempel på byten storabborren gillar! Kräftätarna hittar du oftast grundare medans norsätarna oftast går djupare enligt mina erfarenheter. Bäst fiske har jag haft på 6-10 meter.

Ta nu tillfället i akt och ge er ut på isen i jakten på storabborren! Hoppas några av dessa tips kan väcka intresset och ge er fina fångster!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids