3 Ismetes tips på stor Gädda!

Värmen från elden sprider sig igenom mina händer. Även om det bara är ett par minus så känner jag mig frusen på morgonkvisten. Jag har någonstans längs vägen tappat uppfattning om tiden. Timmar har blivit dagar och dagar har blitt till veckor. Hur länge har vi seta här ute egentligen? känns som en evighet. Var planen verkligen så dålig? Nej någonstans i baktankarna känns det rätt. Det behövs bara mer tid…

I den här artikeln tänkte jag dela med mig om mina tankar och erfarenheter om just ismetet. Jakten på en enskild stor gädda. Verktyg och tillbehör. Och strategin i ett värdigt försök att lyckas gå hem med storvinsten!

Värmen från morgonens första eld.

Allt i sin ordning!

Om det finns nånting jag tycker jag lärt mig under årens lopp i mitt fiske. Så är det värdet att vara så förberedd man kan på alla situationer. Speciellt under längre satsningar med målet inställt på en enda sak. Jag skulle säga att oavsett art och upplägg så har många av mina specifika satsningar att fånga en stor individ ofta resultera i att åka hem tomhänt. Och man får ladda om och komma över besvikelsen innan man är ute igen.

Men ibland finns alla parametrar på plats. Och när den stunden kommer känns det extra rätt att veta att allt är förberett. Spön, linor och rullar är kollade. Packningen är som sig bör och verktygen och tillbehören ligger i ordning. Det här är nog faktorer som skiljer sig vitt och brett från fiskare till fiskare. En del gillar ordning och en del har organiserat kaos men ändå ordning. Jag är nog mer av den första typen. Och i många situationer har det vart en hjälpande hand på vattnet. Att snabbt kunna lösa ett problem, en händelse eller en skada. Att snabbt behöva hantera fisken för att så skonsamt som möjligt kunna släppa tillbaka den. Låt oss gå igenom några av dom verktyg och tillbehör jag själv använder mig av ute på isen.

Spön, Rullar & Linor

  • Rapala Fathom Vertikal Ismete spön
  • Rapala Fathom Ismete rullar
  • Sufix Ice Magic lina

Ismete spöna jag använder mig av är Rapalas Fathom. Ett glasfiber spö på 120cm. Utrustat med EVA-handtag och aluminium ringar. Rullen är av lågprofil modell och har ett hus i grafit och aluminium spole. Utväxlingen är på 6.3:1 1+1BB.

Det är ett prisvärt set med både spö och rulle. Spöt är klassat som heavy aktion men jag tycker personligen att det finns en härlig mjukare känsla i det även när man drillar mindre fisk. Men ryggraden finns där när den stora fisken kliver på!

När det kommer till linan så lägger jag valet på en lina från Sufix som heter Magic Ice. Huvudsakligen för linans egenskap att kunna hanteras i kyligare temperaturer. Den absorberar inte lika mycket vatten vilket också förhindrar isbildning längs linan. Blir det för kallt så kommer isen ändå men linan gör ett väldigt bra jobb upp till en viss gräns.

En hållbar ”game plan”

Vi satt djupt försjunkna vid lägret och blickade ut mot vipporna som glimrade i solen. Elden hade tagit fart igen och allt var i sin ordning. Men hur bygger man egentligen upp en bra plan inför sin ismetes satsning?

Finns nog väldigt många olika svar på just en sån fråga. Och den pusselbiten passar nog i olika hörn beroende på vilket vatten man fiskar. Klara stora vatten, grumliga mindre sjöar eller vikarna i skärgården. Upplägget kommer se väldigt olika ut. Jag har dock valt att koncentrera mig på Dalälven och dess strömmande sträckor med stora bakvatten.

En magisk morgon nalkas!

När vi valde ut våra tänkbara platser för den här satsningen så kollade vi extra noga på områden i älven som har smalnar av i båda riktningarna. Uppströms och nedströms. Men som innehar ett större område emellan avsmalningarna som kan bidra till att fisk som förflyttar sig i älven. Gärna stannar här en längre period (Speciellt vinter) Och slipper röra sig så mycket. Om dom större områdena även innefattas av bakvatten så känns det som vi börjar närma oss.

Jag valde en teori att rikta in mina spön på djupare områden där fisken har möjlighet att i frivattnet patrullera runt och sköta sitt ätande under dagen. Just den här platsen har djup ner mot 25 meter och går i trappor från ca 6 meter. Området håller stora mängder betesfisk så som id, brax, sutare, lake och mört såklart. Vilket vi från sommar metet har fått erfarna på flera håll. Spöna sattes ut 1-2 meter under hålen över den dalande kanten från 8 till 17 meter.

Den här typen av fiske är såklart väldigt tidskrävande och vi har gått flera dagar utan ett fäll. Lite beroende på älvens flöde i strömmarna så är det inte alltid optimalt att kunna ismeta i just älv. Blir det för strömt så kommer betet att dragga i sidled och det blir en väldigt onaturlig presentation. I bakvattnen är det såklart lättare men det finns andra områden att testa än bara bakvatten. Men får man utdelning så är fiskarna oftast lite större och magiskt fina. Med sina vältecknade bukar och i många fall orörda exemplar.

Snabb registrering & Snabb release!

Ismetet är väl en fiske form som har vart uppe en hel del på tapeten i år. Även om metoden sträcker sig långt bak i tiden med både saxar, och angeldon så befinner vi oss i en modernare tid och vi fiskare arbetar åt alla håll för att utrycka vår åsikt kring den här fiske formen. Temperaturer, krok antal och hulling är många faktorer som har tagits upp. Vad är egentligen för kallt?

Det bästa svaret jag själv har på en sån fråga är nog, sunt förnuft! Att om man är bland dom som älskar fisket från isen, ändå försöka att dra sitt strå till stacken och göra det bästa möjliga för att minimera riskerna och påskynda en release av fisken. Man kanske ska strunta i dom där kalla dagarna. Se till att skydda ögon, slemskikt och minimera krokantalet.

Personligen kör jag endast med en krok. Är jag på vatten där jag förväntar mig väldigt få fäll med sikte på en stor gädda så ska jag vara ärlig att erkänna att hullingen finns där på kroken. Men väljer vi ett vatten i en grundare vik där fällen kanske haglar mot 20-30-40 vem vet. Så har hullings fritt faktiskt vart väldigt skönt.

En faktor som påskyndar min hantering av fisken är att jag alltid vill ha mina ”registrerings verktyg” redo. I Rapala har vi RCD-Serien. Som innehåller många verktyg av bra och hållbar kvalitet. Rapalas ”kombi” bag är en väska som jag använder för att packa mina spön till och från vattnet i. När spöna är ute och du är redo. Gör jag om väskan till en landningsmatta/vågmatta. Jag förbereder den med RCD-digitala vågen som håller måttet i lite kallare väder och mycket väta. RCD utdragbara mått-linjal och någon längre bra tång.

Vi får självklart inte glömma det som vi alla påminner brett och tungt om. Säkerheten ute på isen. Ett par smidiga och gedigna isdubbar är extremt viktigt. Och ännu viktigare är såklart att faktiskt använda dom och inte låta dom ligga i väskan för att isen är så pass tjock. Själv använder jag mig av Rapala Proguide ”Ice claws” Som du kan hitta på Normarks hemsida HÄR!

Utdelning!

Vi började i ärlighetens namn få ont om tid. Kanske planen inte var så himla bra ändå? Dagar hade ju passerat och även om den enda stackars gädda vi hade lyckats lura var extremt fin i kondition och teckning så var jag fortfarande besviken. Men samtidigt kändes det så rätt. Jag vet att det simmar stora gäddor här. Riktigt stora!

Jag sneglade ner på klockan. –Fortfarande lite tid kvar, Sista dagen. Det vore ändå lite ironiskt att få utdelning på sista dagen. Vi hade åtminstone haft vädret med oss idag. Solen stod nu högt och svedde i våra ansikten. Minus två grader och nästan ingen vind. Det var bra härligt i alla fall. Men så säger alla som inte får fisk. Åtminstone jag!

Jag blickade återigen ut över isen. Räknade vipporna i tysthet. – Det där sista spöt där borta. sa jag, och pekade ut mot isen. Det som står på branten mellan 6 till 12 meters steget. Det är nog mitt största hopp. Jag minns hur jag tog en extra långt stund med ögonen på just det spöt. I samma sekund hände allt! Nog för att man spenderat många timmar på isen. Och även fått skåda ett och annat fäll. Men kraften i det här fället, smällen i riggen och vippan. Pinglan som brutalt höll på att slitas ner i hålet var nått speciellt.

Innan jag visste ordet av det så står jag framför spöt. –Åh nej, det här är kaos. Kraften av mothugget och den rusande fisken har lämnat mitt spö liggandes på isen och med nått form av skatbo på lina och rulle. I ren panik börjar jag snabbt jogga bakåt medans fingrarna trasslar febrilt i lin-boet. Robban som nu även han är framme vid hålet matar ut lina medans fisken simmar neråt. – Hon drar lina än, men skynda dig på nu!

Nu blev det dyrbara minuter. Trasslet är nästan ute när jag hör Robban ropa igen -Nu har den stannat! Ett snabbt ryck senare så är hon krokar! Jag börjar löpa i hast mot hålet igen. vevandes och springande! En syn för gudarna kan jag lova er. Väl framme vid hålet fick jag kontakt med fisken och spöt buga rejält. –Snälla var en stor fisk! Snälla, snälla..

Nu var kampen igång. Vid det här laget så hade jag insett att det är en större fisk. Helt klart! Några minuter och rusningar senare skymtar vi en bred rygg och en rejäl nacke. –Måtte vi få landa den här nu. Har du henne?

Jag har henne! Upp ur hålet kom fisken vi väntat på så länge. En prakt fisk och extremt välmående fröken på 115 cm och 12,04 kg. Registreringen gick snabbt och smidigt. Allt var på sin plats vilket var skönt. Ett par snabba kort med kameran så fick hon simma tillbaka ner i djupet!

Dagarna var över. Planen hade gått i hamn och vi gick hem med högsta vinsten. Jag satt mig ner på isen en stund. Det var ett tag sen som jag blev så här skakig i benen av en gädda ändå. Tankarna snurrade runt. – Vad var det som hände egentligen? Allt gick så snabbt och sen var hon borta igen.

När känslorna lagt sig och tankarna kom iordning så kunde jag ändå fastställa ett par saker. Vi höll faktiskt planen ända in i det sista. Valen av områden och tron på att vi skulle kunna få med oss en stor fisk. Vi hade allt iordning för att kunna hantera fisken snabbt. Väska, verktyg, kamera osv. Vilken dag och vilken upplevelse.

Kanske får ni med er nått tips från min berättelse. Nått verktyg eller teori som ni själva vill prova på isen. Hoppas ni själva har eller får möjligheten att uppleva ett dröm minne under säsongen. Jag önskar er alla ett riktigt härligt fiske år 2021 och ett stort skitfiske till er alla!

Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors