Röding på balansare från Rapala!

Det är en tidig och krispig morgon i Dalarna. Röken från våra andetag lägger sig som ett spår när vi traskar ut på isen. Inatt har det snöat. Det knarrar under fötterna på oss. En bit bort stannar en grupp rådjur upp, och stirrar iakttagande mot oss. Men vips så är dom borta. Under den tjocka isen simmar en mystisk och omtalad fisk. Med gnistrande vita fenor och sprängröda bukar. Vår fantastiska röding!

En Magisk Morgon!

Morgonens första ljus har precis pressats sig igenom dom snötäckta granarna i skogen. Vi befinner oss långt in i Dala skogarna. Men faktiskt inte så himla långt hemifrån ändå. Det är en kall och frisk morgon. Jag och några goda vänner har som mål att lura några vackra rödingar idag. Medan jag stirrar ut över isen flaxar en större modell uggla i väg från granen längst bort i viken. Vi närmade oss sakta dagens första stopp. Även om kölden redan gjort sig påmind i både kinder och händerna. Så var jag faktiskt spänd och pirrig på dagens fiske. Pimpling och vinterfisket över lag för mig är en tid för lugn och ro. Ett avbrott i det annars kanske mer stressande och ”hårda” spinnfisket. Nu hördes ljudet från dom dagens första borrhål. Dom vassa skären skar sig ändå lätt ingen lagret av is.

Vi letar Röding!

Rödingen är en sötvattenslevande laxfisk med olika levnadsstrategier. Ursprungsformen lever i små sjöar och bäckar i fjällvärlden, men rödingen finns även i stora sjöar söderut. Fenorna har inga prickar, eller marmorering, vilket den liknande bäckrödingen har. Mindre fjällröding, som mest äter plankton, saknar oftast helt den röda färgen. Rödingen leker mellan augusti och januari, främst i september-november, par om par över stenar och grus på djup mellan en och 20 meter.

Rödingen kallas även för fjällens Greta Garbo! Speciellt i flugfiske kretsar. Men hur som så i den sjö vi befinner oss i idag så hittar vi dels ett naturligt äldre bestånd av röding. Men även sätt-röding som har blivit en populär fisk att inplantera och tilltalar många pimplare att komma ut på isen. Men i mina ögon bjuder även den inplanterade röding upp till en rolig fajt och även den kan ha fantastiskt fina färger.

Jag skulle påstå att det finns ett par snabba generella tips när man ska leta upp rödingen. Den här sjön är en klarvatten sjö med ett max djup på 23 meter. Det finns ett par mindre öar i sjön. Längs ena landslinjen sluttar bergskanterna rätt brant. Ett generellt tecken för att snabbt hitta djupare vatten. Kring öarna hittar vi förmodligen några fina dalande kanter från det grunda. Spetsformationer ut från land är även landmärken jag alltid lägger märke till. Här hittar vi ofta förlängningar under vattnet med hårdare och stenig botten. Ett områden där rödingen helt klart kan hålla till.

Just idag har vi tagit oss lyxen att släpa med ekolodet ut. Ett Humminbird lod med bra egenskaper kommer definitivt vara en hjälpande hand idag. Just den här sjön finns även utmärkt med kartor och djup på internet. Så det gäller att använda sig av medlen som finns för att utöka chanserna att lokalisera fisken snabbare.

Lätt utrustning & Jigging Rap från Rapala

Det finns en rad olika metoder att fånga röding på såklart. En vanlig metod är att lura dom med maggot, mjölmask med ett röding blink eller blände. Populärt och väldigt effektivt. Men man ska absolut inte underskatta kraften i tex. en balansare. Rapalas Jigging Rap har en smalare men väldigt efterliknande kroppsform av en betesfisk. Ett extremt väl balanserat bete i många riktigt snygga och iögonfallande färger. Den finns som både vanlig trekrok och förtyngd. Varje liten rörelse med spöt och lina får Jigging rappen att skära i cirkulerande rörelse i vattnet. Släpper man ner den hela vägen till botten fungerar den ypperligt att pimplas på ett klassiskt sätt med lätta små knyck. Uppföljt av ett längre och hårdare drag lite då och då.

Bland alla färgerna så hittar vi även UV lysande varianter. Jigging Rap finns även i olika storlekar. Den minsta går ner till 2cm och 4 gram medan den största är hela 9 cm och väger 25 gram. Så det finns varianter för alla fiskare. Vill du kika närmare på modellerna kan du klicka HÄR.

När det kommer till spön och rullar har jag i år testat en hel del nya kombinationer. Lagt lite mer energi på känsliga och kvalitativa spön och rullar. Fisket efter både röding och även abborre kan som vi alla vet vara otroligt segt ibland och man vill kunna ha kontrollen att känna minsta pet i utrustningen.

Just idag använder jag mig av två olika kombinationer. En kombo från Rapala som är ett jättefint och prisvärt (All-round) kitt med spö och rulle för alla att använda sig av. Ett Rapala Fathom. Ett glasfiberspö med bra känsla. Spö ringar i aluminium och handtag i kork. Perfekt med korkhandtag just på dom där kallare dagarna. Hela kombon kommer färdig med spö, rulle och lina när du köper det. Linan är en Sufix Ice Magic lina och faktiskt en av mina favoritlinor inom vinterfisket över lag. Rullen i sig är omsluten av ett rull hus i grafit och fin jämnt broms samt en spole av plast.

Den andra kombinationen spö och rulle kommer från våra vänner på 13Fishing. Ett högkvalitativ och känsligt pimpelspö med grym känsla.  Black Betty rullen har en ”Drop speed kontroll” som gör att du enkelt och smidigt kan ha full kontroll på släpphastigheten. Rullen har en trasselfri spolkapsel och ett ramkonstruktion av grafit. En riktigt dröm rulle för pimpelfiskaren.

 Mot Slutet!

Medans dagen rullade på. Borrade vi succesivt oss fram längs potentiella ståndplatser för rödingen. Men den röda tråden verkar bli förlängningarna på uddspetsarna med ett ca djup på 4-5 meter. Där patrullerade några enstaka rödingar här och där. Runt, runt och letade efter något mumsigt för dagen. Eftermiddagen började sakta krypa och några mindre abborrar visade intresset för mina balansare.

Rådjuren var tillbaka. Längst bort i skogsbrynet stod dom återigen iakttagandes och stirrade. Antar dom kanske ville tillbaka över sjön igen. Sista koppen kaffe hade precis hällts upp. Men nån timme till hade vi kvar innan mörkret föll på alldeles för mycket. Vi gjorde ytterligare en förflyttning. 5 meter visade lodet. Borrade mig igenom och sänkte ner. Plötsligt hugger det till rejält. Jag tror det är en lite bättre fisk i alla fall. I hålet skymtades en fin och tjock röd mage. Det var ingen jätte, tyvärr. Men lika stridsvillig för det.

Ytterligare en snabb förflyttning. Endast ett par meter därifrån kom nästa hugg. Vit fenade ståtliga fiskar med röda bukar fick våra lätta spön att buga djupt. Och det var riktigt skoj! Även om jag sällan tar med mig fisk hem för att äta. Så blir det för mig enklare när jag är ute på isen. Rödingen är en fantastisk matfisk och tillagas bäst i sin enkelhet. Speciellt den här fredagen i ära. Fisket är över för den här gången. Vi lyckades pilla upp ytterligare några mindre rödingar innan vi begav oss mot bilen.

Det här är ett fiske som jag absolut vill rekommendera. Ta med familjen ut. Grilla korv och njut en solig dag i jakten på några fina rödingar. Åh var inte rädd för att testa lite större balansare. Man blir förvånad varje gång när det sliter tag i 9cm versionerna.

Vi lämnar sjön med skratt och nöjda miner! En härligt dag helt enkelt.

Skitfiske därute!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors