Stenhårda göshugg!

Spinnfiska gös i frivattnet

Stenhårda hugg - spinnfiska gös

Jag har under våren/försommaren lagt mycket tid på att spinnfiska gös i frivattnet. Ett spännande fiske som hela tiden ger mersmak och är lite lätt beroendeframkallande. Detta beror nog bla på gösens brutala hugg och hårda fajt. Med hjälp av modern ekolodsteknik kan jag lokalisera fiskarna på avstånd upp till 20-25 meter från båten. Det skulle man vanligtvis aldrig skulle se med ett traditionellt 2D ekolod. Jag har upptäckt att större gösar dagtid ofta står alldeles under ytan mellan en till tre meter där bottendjupet är ca 6-12 meter.

Med en så kallad Livescopegivare till ekolodet kan man se vart fisken befinner sig i realtid. Man kan då kasta betet i riktning mot fisken och se när betet landar och precisionfiska det så man kommer i närheten av fiske. Precis som traditionellt vertikalfiske ser man fisken och betet samtidigt på skärmen och man kan avgöra om den är intresserad eller ej.

Lite lärdomar jag fått.
Vevar man snabbt ovanför en fisk och låter betet passerar nära (nån meter) så brukar fisken bli rädd och gå undan. Däremot om man håller lite avstånd (ca två meter ovanför) brukar den reagera positivt och kan följa efter och hugger. I sjöarna där jag fiskar är det ganska klart vatten och kan kanske vara en anledning att den skyggar så lätt.

Jag har testat ett antal beten under våren och försommaren har hittat några favoriter som fungerar riktigt bra.

  1. Rapala Otus 17 cm. Ett hybridbete med curlytail som jag kan fiska riktigt sakta och den får ett härligt häng när den sjunker och vickar förföriskt på tailen. Ofta låter jag den sjunka precis ovanför fisken så att den ser siluetten mot ytan och blyar man den inte så sjunker den helt perfekt. (jag fiskar helst oblyat där fisken står ytligt) Ofta kommer hugget precis när fisken ser den och man ska börja veva i den. ROL, BGH och PEL är favoritfärgerna
  2. Rapala Peto 14 cm. Även det den är ett hybribete men med paddeltail. Den brukar jag kasta förbi fisken jag ser låta den sjunka så att jag vevar in ett par meter ovanför den kombinerat med spinnstopp. Om man fiskar betet för nära fisken så brukar i de flesta fallen skygga för betet och gå undan. Ett tips: Både Otus och Peto när man blyar den så kan kroken haka upp sig på linan för att undvika det fäst den främre kroken med tunn gummisnodd runt kroppen då hänger den sig inte lika lätt. ROR PCK och TWZ är favoritfärgerna
  3. Storm T-Bone 18 cm. Ett gummibete som krokar grymt bra i hårda göskäftar. Men ha lite is i magen när man gör mothugget så att den får den där lilla microsekunden att svälja betet. Fiskas på samma sätt som en Peto och är oftast effektivast när det är trögt fiske och inget annat fungerar. Samma sak med den som Otus så vill jag inte blya den för mycket utan låta den sjunka sakta. Klassiska färgen FT (Firetiger) har varit den som gett flest fiskar speciellt tröga dagar.

Rapala X-Rap Otus

Rapala X-Rap Peto

Storm T-Bone

Vad använder jag för spö, rulle och lina?

Stenhårda hugg - spinnfiska gös
CONCEPT TX rulle med knarr

Jag föredrar många gånger att fiska med haspel för jag tycker det är lättare att precisionskasta för att få till rätta längden på kasten. Har då ett 13Fishing Fate W3 längd 7,1´ Aktion: MH Vikt: 15-40 gram som passar mig perfekt och med det kan jag utan problem fiska med 14 cm Peto, Otus och andra typer av jiggar.
Till lite tyngre betena som tex Storms T-bone och de stora modellerna av Otus och Peto använder jag grym kastkombo bestående av en spinnrulle från 13Fishing CONCEPT TX och ett spinnspö från 13 Fishing MUSE BLACK SPINN 74 H 20-80G Älskar den rullen av många anledningar med framför allt så har den ”knarr”. Säga vad man vill men med knarr på rullen så tillför den en extra dimension av upplevelsen.
Den linan jag använder till det här fisket oavsett om det är spinna eller haspel är Sufix 131 G-CORE X13 FLÄTLINA GRÖN 0,165MM Det är en slitstark, mjuk och tyst lina som jag sen spetsar med ca 40 cm 0,70 Zippy Shock Leader då klarar man i de flesta fallen av gäddans vassa tänder.

Skitfiske <´)))))))><
Stefan Källström

Comments

Kommentarer

Om Stefan Källström