Nauvo. En ny sked från Rapala!

Känslan när jag öppnade kartongen till det nya sked draget Nauvo gick inte att mista sig på. Ett glatt smile och en överraskad känsla spred sig genom kroppen. Ett klassisk skeddrag med ”modern” touch. Som kommer öppna ögonen för alla fiskare. Från nybörjaren till den mer meriterade fiskaren. Så kommer nya Nauvo från Rapala skapa nya fiskeminnen världen över. Det är jag säkert på!

Brusande Älvar!

Det är tidig morgon. Ljudet från domherren, det knackande ekot från nån hackande fågel följer mig längs stigen som leder till frukostkåtan. Värmen möter mig redan i dörren och den öppna elden har redan brunnit ett tag. Lukten av kaffe lägger sig som ett moln över hela Campingen. Hälsningarna om god morgon haglar tätt av förbi passerande gäster. Fransmän, belgare, svenskar och norrmän. Alla förbereder sig för sitt eget äventyr. En del ska möta skogens alla plockbara bär. Andra ska prova lyckan med gevären.

Medan dom allra flesta kommer befinna sig på vattnet och söka den mytomspunna storgäddan i Lappland. Alla har ändå kärleken till naturen, skogen och vattnet som en gemensam nämnare. Själv har jag kollat på en strömmande vatten sträcka. En älv del med stridare och framför allt kallare vatten. Efter en stadig frukost och en extra kopp kaffe så är på väg

Idag fanns verkligen suget där efter att testa nya Nauvo skeden. Och eftersom jag hade en längre vistelse uppe i norr så passar det utmärkt att känna lugnet, testa nya beten och bara ta dagen lite som den kommer. Fina vyer, regniga nätter och magiska solnedgångar. Jag hade hittills fått uppleva det mesta.

Nauvo!

Så, vad kan jag berätta om det nya Nauvo från Rapala åt er?

Att fiska med klassiska skeddrag har ju vart en populär tradition hos många sportfiskare under lång tid. Allt ifrån stora laxar till arga gammelgäddor och en hel del vackra öringar har fallit får skedar genom åren. Nauvo håller en väldigt hög kvalitet. Designad och tillverkad original i Finland i sann Rapala anda. Och några direkt iögonfallande egenskaper i vattnet är gången.

Designen är konstruerad på ett genomtänkt sätt genom hela skeden. Skeden skär fint genom kastet och man får till riktigt långa kast om man önskar. Vid normal/lägre invevning så får Nauvo en härlig svajande/lunkande gång. Höjer du hastigheten på invevningen så får du en mer irrationell gång likt en flyende betesfisk. Vid båda simm momenten så flashar skeden upp sidorna när den trycker sig fram genom vattnet. Och självklart kommer Nauvo i massa spännande färger som är värda att testa. När jag sen provade att lägga till några spinnstopp. Så reagerar Nauvo genom att svaja/vagga sig ner i droppet. Och visa upp sidorna.

Jag skulle påstå att det blir ett väldigt lätt fiskat bete. Ett bete för alla att använda i många olika situationer. Nybörjare eller mer meriterande fiskare, så kommer den här skeden att attrahera och fånga mycket fisk.

Locka dom till hugg!

Vi hade äntligen kommit fram till vattnet. Idag fanns även tiden för min goda vän och franska guide på campingen att hänga med. Veckorna hade varit fyllda med arbete varenda dag för honom så glädjen som spred sig och smilet i ansiktet gick inte att missta ta. Jag rotade runt lite bland dom nya skedarna som nu låg prydligt i betes boxen. En röd-guldig skimrande Nauvo med svarta prickar. Den fick det bli. Många av färgerna är naturtrogna och efterliknar betesfisken på ett troget sätt.

Fisket pågår under hela dagen. En lugn och harmonisk dag helt klart. Efter dagar fyllda med hårda vindar och mycket regn. Så var det skönt att få känna solens värme mot kinderna. Ett tips och vad som kom att bli en snabb favorit när jag fiskade med Nauvo skedarna. Var ett haspel kombo, spö och rulle. Personligen så använde jag ett 13Fishing Muse Black 8,6 fot upp till 130 gram. Tillsammans med en Creed GT 4000 haspelrulle. En bra kombination till att kasta dom nya skedarna. Långa kast och en kontrollerad och jämn invevning. -FISK!

Vi hade precis närmat oss ett område med stora klippblock under vattnet. Det döda mörkbruna gräset låg som en tjock matta på bottnen. Och en grupp av små små betesfiskar yrade snabbt fram och tillbaka runt båten. -Är den stor?

Jag känner endast små knyck i ändan av linan. Och skymtar reflektionerna av min Nauvo längre bort. –Nej, jag tror faktiskt det är en Abborre. Och mycket riktigt. En färgrik och superfin abborre hängde på kroken. Även om det var långt ifrån den riktade arten vi ville ha idag. Så var det en rolig upplevelse

Och självklart är det inte bara gäddan som älskar den flyende, rullande, simmande gången på Nauvo. Skeden attraherar dom flesta större predatorer vi har i våra vatten. Vi hade ett par timmar med ett riktigt härligt fiske. Arga roliga, starka fiskar som hoppar, skjuter ut från gömmer och följer fram till båten innan det smäller. Själv spår jag en hel del fina fångster och bilder i framtiden hos många fiskare på den nya skeden från Rapala. Några få timmar kvar innan det var dags att styra kosan mot rampen igen. Men en härlig vecka skulle snart komma till sitt slut. Och vilken härlig dag. Med lite sked fiske…Nya Nauvo….Riktigt skoj!

Några snabba summeringar då?

  • Fiska Nauvo med ett haspel set som har både längden och ryggraden till större fisk (Långa kast, en djupare och mer kontrollerad krokning och drillning)
  • Fiska Nauvo i områden som håller mycket betesfisk. För att just efterlikna en flyende och skadad fisk
  • Områden med stora stenar och gräs beklädda bottnar är heta platser. Även områden med lite mer strömmande vatten och längs strömlinjerna till lugnt vatten kan vara super hett.
  • Om du vill prova ädlare fiskarter med nya Nauvo ´n skulle jag rekommendera att gå ner på krokstorlek.
  • Variera hastigheten som du fiskar betet på. Både snabbt och mer långsamt ger två olika beteenden på betet.

Det är några av mina snabba tips för att testa sig fram och lyckas med sitt fiske av Rapalas nya skeddrag, Nauvo!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors