Skeddrag dominerar

Nu har fisket dragit igång med buller och bång på V-sjöarna. Vattentemperaturen har börjat krypa ner emot ca 10 C och laxarna har startat jaga högt upp i vattenmassorna. Senaste turerna har varit förlagda på Vättern och det har stundtals huggit på riktigt bra. Det som sticker ut på guidningarna är skeddrag fiskade högt upp på riggen.

Vätterns laxar är oerhört blanka och fina.

Just nu har jag haft vanan att fiska med 4 spön fördelat på två djupriggar och tre spön per planerboard. 80% av alla hugg kommer just på djupriggarna och det har varit ned sänkta till som mest 50 fots djup.

Konditionen på fisken börjar bli riktigt bra.

Jag har givetvis testa fler olika skeddrag men det är två stycken modeller som verkligen har varit fångst givande det sista. Luhr Jensen Shoehorn är ett av de säkra korten men det som verkligen stuckit ut är Rapala Harmaja! I grunden är detta ett tilltänkt gäddbete men jag kan informera att denna sked rör sig suveränt i farter mellan 2,4-2,7 knop (med monterad original krok). Laxarna kan bara inte låt bli detta suveräna drag.

Rapala Harmaja i färgen SMB är en laxmagnet.

Naturliga färger har varit melodin i Vätterns klara vatten. Jag misstänker att de grällare färgerna kommer vara mer passande i Vänerns något mer färgade vatten. Detta ska testas så klart när tillfälle ges. Rapala Harmaja har nu en given plats i ”start-tian” och mer rapporter kommer inom kort.

Mvh Ove Johansson

Comments

Kommentarer