Sommarens fluga VAR en groda!

Vem älskar inte ett ytgående bete? Eller ska man kanske säga. Vem älskar inte ett hugg i ytan! Det spelar nog ingen roll vem, när eller vart. När man första gången upplever dom stigande plogarna bakom ett ytbete. Som i nästa sekund exploderar i en stor virvel när betet försvinner. Ja ni hänger med, Många känner igen känslan och den är ofta oslagbar!

BX Skitter Frog

Jag måste inleda med att erkänna att mitt egna ”top water” fiske inte är super ofta. Men det har genom åren såklart gett många roliga minnen och ett och annat skrik i panik. I mitt vardags fiske och sättet jag personligen fiskar så utsätts jag sällan för just ytfisket. Men när tillfällena väl ges så är det ett extremt roligt, spännande och adrenalinfyllt fiske.

Vi hade endast några dagar kvar på just den här sen sommarresan till mer avlägsna gäddvatten. När vi vid ett flertal tillfällen såg större individer jaga över det svajande natet och jag kund så klart inte släppa tanken och funderingen om det inte fortfarande gick att ta gäddorna på ytbeten? Med mig i lådan fanns ett gäng olika färger på Rapalas nya groda. BX Skitter Frog!

BX Skitter Frog kroppen är gjord av en balsakärna och ett yttre polymer skal som är helt blyfritt. Betet är helt flytande och har en guppande, hoppande grod liknande gång vid invevning. Hela betet bygger på att skapa mycket rörelse och ljud på vattnet för att locka predatorer till intresse och hugg. Direkt ur förpackning så kommer BX Skitte Frog med en dubbel krok från VMC (7925 Black Nickel) Som under spinnstoppet exponeras lite extra genom att hänga rakt ner och ökar krokningsegenskaperna vid hugg underifrån.

Under invevning pekar krokgapen uppåt vilket gör BX Skitter Frog optimal att fiska bland näckrosor, gräsiga och snåriga områden med tät vegetation. Betet har en längd på 5,5 cm och väger 13 gram. Själv upplever jag betet väldigt lättkastat och det är ett extremt roligt bete att trigga gäddan på. Strax ovanför kroken hittar vi en ”gummikjol” som hjälper att få det där lilla extra lyftet i betet. Ni hittar i nuläget 14 olika färger på Skitter Frog via Normarks hemsida => HÄR

Fiska din groda på ditt egna sätt!

I Rapalas officiella reklamvideo på just BX Skitter Frog förklaras det hur grund idén för betet kom till och att det riktade sig mot snake head fisket i Asien. Klicka gärna in på länken för att se videon.

Men relativt snabb insåg jag att Skitter Frog faktiskt fungerar bra på flera olika sätt och tekniker. Och just dom här dagarna blev verkligen i experimentella. Då jag vanligtvis hade valt en lättare gädd-kombo för att fiska betet bäst så hade jag endast ett grövre gädd-haspel eller ett lättare abborr-kombo med mig. Självklart blev det att testa båda och i ärlighetens namn med ett bra resultat på båda två. 

Dock blev tafsen på gädd-haspel kombon relativ otymplig och splittringen för tung och stor. Men alltid hittar man något positivt i det avstickande. Jag kunde ändå få till rejält långa kast och med en hög spöföring så poppade och skvätte grodan fram över gräset och näckrosorna. Lät jag spöt toppen riktas mot vattenytan så simmade min Skitter Frog strax under ytan fram guppandes. Och vid spinnstoppet steg den mot ytan.

BX Skitter Frog är designad för predator fisket. Och det är något man ändå verkligen känner. Som jag nämnde tidigare är kroken rejäl och av hög kvalitet. Den tål rejält med stryk från arga gäddor och man kan få till riktigt långa kast över grunda områden för att täcka mycket vatten.

Med min lättare abborre-kombo som även den fick testas. Så kunde jag göra riktigt bra precisionskast längs inbuktningar och vassgluggar. Under nerfallna träd och trängre platser.

Men jag skulle definitivt rekommendera ett spö med kastvikt runt 60–80 gram. En haspelrulle kring 3000 storlek eller multirulle för lättare gäddfiske. 13Fishing har tex. en rulle som heter Concept TX och har snabbt blivit en extremt populär rulle hos många sportfiskare. Concept TX BC

En härlig resa har kommit till sitt slut!

Kvällen hade precis närmat sig och kylan börja sakta komma in över vattnet. Även om solens sista strålar fortfarande värmde lite. Min tur och lycka idag var att vi ändå lyckades få till några riktigt spännande ythugg och villiga gäddor som jagade ikapp grodorna över dom större nateområdena.

Veckan hade också kommit till sitt slut och vi hade verkligen fått uppleva det mesta även denna gång. Hårda stormbyar, hällregn och varma soliga dagar. Dagar med ett roligt abborrfiske och jakten på gäddan. Jag hade haft tiden att testa lite olika kommande nyheter från Rapala och utvärderat min personliga upplevelse och fångat fisk.

Jag sörplade i mig den sista slurken kaffe och lutade mig sakta över relingen. Vattnet var verkligen kristallklart och på vissa fläckar hade natet redan börja mörkna. Årstiden börjar sakta gå emot tiden då allt förändras snabbt. Speciellt en bit högre norrut. Det mullrande ljudet från startmotorn gick igång. Vi kände belåtna och lite småtrötta.

Det hade verkligen varit ett par riktigt bra och roliga sista dagar. Även om det blev väldigt få hugg så var dom landade gäddorna av den grövre kaliber i konditionen. Och den nya BX Skitter Frog fick testas med några rejält roliga hugg. Gillar du ytbeten och ”top-water” fiske. Så kan jag verkligen rekommendera att kika in på Rapalas nya grodor och ladda upp med några inför den nya kommande säsongen.

Skitfiske!

//Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors