Jiggfiska höstabborren

Hösten är här, löven faller från träden, dagarna blir kortare och abborren äter upp sig inför vintern. Nu har du chansen på din drömfisk!

Denna period på året är nog min absoluta favorit när det kommer till fisket här hemma i Dalarna. Vattnet är fortfarande ganska ”varmt”, naturen är ett färgsprakande skådespel och fiskarna kan vara riktigt på hugget.

När det kommer till abborrfisket fiskar jag mest med jiggar/gummibeten denna tid. Det kan vara allt från fiskliknande jiggar som Churro Paddle Tail, Hit Shad till maskar som Bubbel Butt.

Några Hit Shad och några Churro Paddle Tail som kan vara riktigt heta till höstfisket!

Det kan även vara läge för drop-Shot fisket nu. En jigg som passar utmärkt till detta fiske är Vertigo Minnow från 13Fishing. En jigg som rör sig förföriskt vid minsta lilla knyck med spötoppen.

Vertigo Minnow på SpinShot drop-Shotkrok , grymt bra och smidiga krokar.

Områden att söka fisken på nu är grynnor och kanter. Kanske inte uppe på grynnan men i kanterna runt Betesfisken på 6-10m har dom stora abborrarna patrullerat de senaste passen.

En sak som är viktigt nu är att hitta farten och melodin för dagen. Vissa dagar kanske abborren reaktinshugger. Då är det tunga skallar som 14-15gram som gäller andra dagar behöver dom mer tid på sig och då kanske man behöver gå ner på så låga vikter som 4-10gram på skallarna.

Dessa dagar kan det vara grymt effektivt med en skalle som får jiggen att ställa sig på botten. En Ned eller stand up skalle. Jag har kört mycket med 7grams So Run Stand Up skalle.

Galet fin abborre som sög i sig jiggen sakta dalande mot botten riggad med en 7grams skalle.

Dagarna när abborren behöver tid kan ett tips vara att försöka hålla jiggen nära botten men ändå inte på botten om ni förstår hur jag menar. Försöka räkna ner och knycka hem den försiktigt några decimeter ovan botten. Försöka ta hem den så ett par meter för att sedan lågan den stå på botten några sekunder. Det är svårt och tidskrävande men kan ge grym utdelning.

48cm skönhet från senaste passet!

Ett annat tips är att NÖTA! Tror du på ett ställe så ge det tid. Testa olika beten, färger, vikter och tekniker. För abborren kan vara väldigt kräsen ibland och små ändringar kan ge STORA resultat! Och magkänslan ska man lita på!

Ut och lura en riktigt fet höstabborren nu! Det är läge! Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids