BAMF SHAD – Braxstim & Betesfisk!

Ett bete som verkligen sätter sin prägel. Den höga profilen och den stabila gången gör nya Bamf Shad till höstens hetaste nyhet inom sportfisket! Det är verkligen min övertygelse, När ”gädd-nördarna” insett hur effektivt det nya swimbaitet som nu landat i butikerna är, så kommer vi få se några riktigt stora gäddor landas framöver.

Stor-gäddans tider!

Det virvlar till längs den våta marken. Dom gulbruna löven blandas snabbt med rött och orange. Det prasslar under fötterna på oss när vi lastar ur vår utrustning ur bilarna. Regnet hänger i luften och dimman har precis börjat lätta ut med Dalälvens långa sträckor.

I skrivande stund är november månad här och dom riktigt kalla nätterna har till vår glädje, inte lyckats slagit till med kraft än. Idag är det förvånansvärt varmt. Nästan elva grader redan på morgonen. Jag och Andreas Ingrids är på jakt efter några fina älvgäddor. Veckorna som passerat oss har varit med ett speciellt fokus på ett nytt bete från 13Fishing. Ett swimbait med högre profil som efterliknar en mindre brax eller en hög mört.

Ljudet från motorn bedövar oss lite grann när vi snabbt går upp i plan och far uppströms. Dimman tätnar igen och vi sick sackar oss mellan strömmar och flytande träbitar. Bävern har vart aktiv i dagarna. Det prasslar till i ett av dom många bäverboen när vi snabbt svischar förbi.

I mångas ögon är kanske hösten för långt gången men för mig är november en månad som jag verkligen älskar att krama ur det sista, ur spinn fiskesäsongen i jakten på en riktigt stor gädda.

Allt om BAMF SHAD!

Så, om vi ska kika närmare på Bamf Shad så finns följande egenskaper vi kan spika.

Bamf Shad är ett som sagt ett swimbait med en hög och brax liknande profil. Betet väger 104 gram och mäter 20cm.

Paddeln är lite tjockare och används som en styrpelare för att centrera gången på betet. I ryggen på betet hittar vi en försänkt skåra som är anpassad för offset fisket. Här rekommenderar jag en 13/0 VMC 7346 off-set krok. Den passar perfekt och kommer med eller utan vikt.

En enorm positiv egenskap hos Bamf Shad är stabiliteten i gången. Många liknande höga profilbeten som jag provat under mina år har benägenheten att enkelt tappa gången och tippa åt sidan. Men inte Bamf Shad. Och det är en egenskap jag verkligen uppskattar. Och som även kommer göra många gäddfiskare ute i fältet väldigt glada.

Det finns en extra förstärkning i nosen på betet. Vilket ökar hållbarheten och livslängden när du applicerar off-set krokar eller shallowskruvar. Själv använder jag mig av shallowskruven från RIP systemet (Den största varianten) Vilket medför att man enkelt kan använda alla vikter från RIP-Systemet. Själv tycker jag riggning med 5-länks lekande, pins och dubbla trekrok funkar perfekt som stinger riggning i betet. Där jag då fäster övre splitt-ringen i shallowskruven för att sedan trä över önskade vikter. I övrigt så hittar vi väldigt realistiska detaljer 3D ögon, fjäll och fenor som är enormt naturtrogna.

Fiska & rigga din BAMF SHAD!

När det kommer till att fiska ett relativt monotont bete med brax profiler så tycker jag personligen att det krävs lite tålamod och framför allt egenskapen att verkligen tro på sitt bete. Bamf är ett bete som varken svävar ut när den simmar fram eller trycker så extremt mycket vatten likt andra beten på marknaden. -Men vet ni?

För mig gör det absolut ingenting. Bamf Shad har en svagt lunkande/vaggande gång på kroppen medan paddeln gör det mesta jobbet. Men att dom riktigt stora, gamla och lömska gäddorna kommer luras av det här betet, är inget snack!

Under dom månaderna som nu passerat och vi har haft möjligheterna att fiska Bamf Shad. Så är det ändå i min övertygelse att en diskret metod på fiskandet av betet är det bästa. Vid pelagiskt fiske har jag ofta använt mig av allt från 10–20 grams vikter. Ett relativt monotont fiske där jag stadigt vevat hem betet i samma takt med små korta stopp. Jag är ändå av tron att många av huggen och dom landade gäddorna som kommit på Bamf Shad är gäddor som följt och iakttagit betet under en stund för att sen slå till.

En gädda, två gäddor 3…4…5…

Vi saktar in på dagens tredje område och tredje stopp. Bortsett från några få kast med en rödsvart X-Rap Otus för min egen del så har både mina och Andreas spön vart riggade med enbart Bamf Shads idag. Dels som en liten kul grej att verkligen tro på det vi gör. Och hårdköra betet i olika miljöer, områden och situationer som möjligt.

-Japp! Där satt en till. Klingan böjer sig över relingskanten medan Andreas fightar dagens fjärde fisk i ordningen. Återigen har betet knölat ihop sig och gäddan slagit till stenhårt mot huvudet.

En ändå otroligt rolig uppmärksammad egenskap vi fick uppleva den här dagen. Alla gäddorna som valde att hugga på Bamf Shad hade tagit betet genom att attackera huvudet först för att desperat försöka inhalera den första delen på betet i första hand.

Ytterligare en fin gädda. Om än mindre så har det vart en otroligt rolig och produktiv dag för att vara älvfiske så här sent på året.
Regnet smattrar mot våra jackor när vi precis släppt tillbaka gäddan. Andreas kollar upp mot mig och flinar hånfullt. –Dags att steppa upp nu?

Jag sätter mig bak i båten och sipprar på ytterligare en kopp te. Andreas plockar fram en bredare termos och häller upp sin klassiska gulaschsoppa. Dofterna sprider sig runt båten och lukten av kummin, potatis och vitlök blandar sig med doften från frukt teet.

Ja, haha dagen till ära har man agerat håv man. Men det gör absolut ingenting. Min säsong har vart så fullspäckad med historier, minnen och upplevelser. Och fler stora gäddor och abborrar än vad jag hade kunnat önskat mig. – Haha du levererar idag kompis! Fiske gudarna har satt stopp för mig nu i år..

Efter den femte och sista bärgade fisken så lämnar vi vattnet. Regnet har tilltagit ytterligare och mörkret har sakta börjat krypa över Dalälven. Några sargade Bamf Shads ligger blöta på kast däcket…..

Salut!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors