Äntligen kom PB-Gösen

Det blev en konstig vår. Efter ett fantastiskt soligt och värmt väder i mitten av mars blev det ett riktigt bakslag i början av april. Isarna här hemma i Falun växte istället för att försvinna.

Jag kände mig rätt färdig med isfisket då. Att Facebook och Instagramflödet fylldes av spinnfiskade gäddor, abborrar och gösar gjorde inte saken bättre. Spinnfiske abstinensen var stor!

Då hörde räddaren i nöden av sig, min vän och Pro Guide kollega Källan.

-Ska du inte komma ner och dra den där PB-Gösen?

Almanackan inspekterades och på skärtorsdagen fanns det eventuellt en lucka. Nu gällde det att vädergudarna skulle vara med oss.

Vinden såg bra ut men till att börja med låg ett obehagligt regnväder över det tilltänkta området.

Men ju närmare torsdagen vi kom ju bättre såg vädret ut, och på onsdagen visade prognosen uppehåll. Nu var det bestämt. Klockan ställdes på ”tidigt”.

In med spö och en beteslåda och sedan rullade bilen söderut tidigt nästa morgon.

När klockan var 8:30 var jag på plats. Källan hade precis anlänt så vi lade i hans båt och sen var det dags att åka ut och leta gös. Omgående hittar vi fina fiskar som vi kastar på. Men dom vill inte. Eller kanske var det jag som inte hittat det rätta gösknycket.

Men efter många om och män lyckas jag lura en tjock gös.

Inget PB-men en fantastiskt vacker och fet gös.

Efter ännu några försök nappar även nästa gös för mig. Nu är det iallafall nära!

Skulle detta vara min första gös över 5kg?

Vågpåsen och vågen tas fram. Men som vanligt när det gäller mig och gösar så stannar vågen en bit över 4kg. En gös på över 4kg är en fin gös inget snack om det. Men har man fått 10 stycken sådana så vill man gärna kliva över 5kgs strecket.

Nu börjar fisket bli riktigt bra. Vi lyckas lura flera fina fiskar i mellan klassen. Skulle min 5kgs ändå komma denna dag.

Som vanligt är det den andra halvan i båten som tar 5+kgs fiskar!

Det blir inte jag som spräcker 5kgs strecket först! Det blir Källan med en grymt fin gös på 5,75kg.

Tiden går och regnet som INTE skulle komma forsar plötsligt från skyarna. Skulle gösarna sluta hugga nu i skitvädret. Vi gör en liten förflyttning och plötsligt ser vi en fin gös på ekolodsskärmen.

Jag gör mig redo och lägger ett perfekt kast. Rätt som det är känner jag betet försvinna och det blir slacklinan, jag sätter mothugget men icke. Två vevtag till och sen SMACK!

Plötsligt ligger åter en fin gös i håven. Fram med vågsäcken och nu då!?

ÄNTLIGEN!

Där satt den mitt livs första gös över 5kg.

80cm och 5,25kg

Där satt den. Vilken fantastisk känsla. Blöta men varma inombords gav vi fisket en timme till innan det åter var dags att sätta sig i bilen och rulla hem till dom då isbeklädda sjöarna.

Det blev en bra dag.

Fantastiska Rapala X-Rap Peto

När det kommer till ”prick-spinnfiske” efter stor gös har Rapala X-Rap Peto i både 14cm och 20cm varit oerhört bra. Gösen verkar verkligen gilla gången och utformningen på detta bete. Ett tips kan vara att sätta en gummisnodd på den främre kroken om du upplever att betet hänger sig ofta.

Nu hoppas jag snart komma ut på sjön igen!

Ha en bra dag!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids