Förberedelser är A och O!

Hur förbereder man sig för ett storöringfiske? Hur får man en storöring? Likt denna 5kg+ fisk.. Jag skulle säga förberedelserna innan fisket! Mängder av frågor fås och jag tänkte ge några av mina tips som jag brukar tänka på inför ett fiske.

Se över din utrustning!

Fisket från land kör jag gärna med ett lite kortare spö just för enkelhetens skull att lätt kunna smyga omkring bland buskar och träd och kunna kasta på svårtillgängliga ställen. Spö som jag föredrar inom haspelspö är, 13 Fishings Muse Black 6.9fot, 5-20g, som ligger i toppen av sin klass. Man får vad man betalar för! Är du sugen på testa på ett första 13 fishing spö i lägre variant så kika in 13 Fishings Fate V3. Sjukt snygg design och ack så skönt. Kontra gärna spöna med en 2500 rulle då jag anser de blir skönare för fisket. 4000 i all sin kraft men det underlättar med lite mindre i storlek när man ska dänga en hel dag eller göra svåra kast.

Vill du få ut lite extra av ditt fiske och all känsla rätt in i handen. Så bör du pröva multirulle fisket! Concept Z SLD lågprofilsrulle är den bästa multirulle jag testat än så länge och även den som jag fiskar mest med. Super trevlig rakt av med snygg design som även har en liten knarr på rullen.

Här kör jag som spö Muse Black 7fot, 5-20g, Medium light. Ibland brukar jag gå upp till Muse black 7fot, 15-40g, Medium heavy, beroende på om jag vet med mig att jag behöver lite extra ryggrad eller inte. Smidigt att kunna välja emellan.

Linval?

Jag förser alla rullar när jag kör från land med Sufix’s super lina 131 G Core Braided. När jag säger superlina menar jag verkligen det också! Kastlängden är väsentligt längre och är den bästa linan jag kastat med. Den är tunn och tål så hög brottstyrka samtidigt, så man får ut allt man vill av den. Efter påspolad lina finns ett hett tips som jag verkligen tycker alla bör ta till sig. Vilket är att skarva linan med en tafs i slutet. De två knutar jag föredrar att använda är FG-knuten eller Alberto-knuten. En tafs i form av nylon eller fluorocarbon. Fluorocarbon ger en osynlig länk till ditt betet så den brukar vara att föredra. En 2m tafs brukar räcka. Den skyddar din flätlina från sten nötning som annars ofta är vanligt varför man tappar fisk.

Heta beten?

När jag kastar från land så finns det mycket man kan prova att kasta med på linänden. Jag startar ofta av med att kasta ut ett sökbete och här finns inget ypperligare än Shadow Rap. Kasta ut och knyck in ditt bete och du har en levande fiskmagnet. Tro mig, stor fisk kan inte motstå detta betes presentation i vattnet. Välj färger efter dina förutsättningar. Tidiga fisket brukar skrikiga färger gå hem som HH,OG,SML,CLN,HLW. Sommartid gärna naturtroget i färgerna GHSH,MBS,SML,BAP,BLK,BGH. Färgen Blue Ghost (BGH) att tillägga är en riktig fisk magnet ju längre in på hösten vi kommer. Därefter gillar jag att täcka av neråt i vattenmassorna. Pröva gå på Shadow Rap Deep modellen efter du täckt de övre vattenmassorna. Hett brukar även vara att kasta ut en Countdown Elite 7cm som är lite mindre i jämförelse med Shadowen. 

Trollingfisket?

Trolling har sin egna charm och ibland kan det gå långt mellan fiskarna om man prickar fel. Även här underlättar det om man förberett sig väl innan. 

Prova gärna runt med olika typer av beten för det är inte så att ett bete är ett “go to bete” varje dag. Ta med olika vikter och prova dig fram vilket djup som gäller. Säkert kort att slänga ut bakom båten och som har gett bra med fisk denna sommar är Scatter rap minnow i färgerna SKTR,S,B,ROHL. Den hederliga Orginal F11, färgen S får man inte glömma. Tricket nån dag var att gå ner i storlek på beten, då levererade Scatter Rap Shad 7cm bäst. Övrigt gillar jag även att pröva Team Esko betena som tål i princip hur hård ström som helst. Växla beten och orka pröva olika kulörer. För det är värt när man hittar dagens färg, det kan verkligen rädda en hel dag.

Hastighetsmässigt brukar jag ligga i standard 2knop. Växla gärna mellan 1.9-2.2 knop nu när vattnet blivit så pass varmt. Mer mot höstens kyla är det mer värt att gå ner i hastighet ju kallare det blir. 

Övrigt förser jag mina trolling rullar med 0.28 Sufix advance.

Hur långa släpp?

Sjö fisket brukar ca 40m bakom vara en bra längd. Är det vindstilla får man gärna släppa längre bak, mot 50m. I ström behövs inte lika långt bak utan 25-35 duger bra.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren