Ett hett harr och öringfiske!

Harrar och öringar har bägge haft god hugg vilja under de senaste fisketurerna. Med 4 grader på nätterna så har hösten blivit verklighet för oss här uppe i norr. Det är hög tid att du rustar upp dig inför höstfisket!

Ledigvecka innebär ofta fiske och det var inget undantag denna gång heller. Början av veckan startade med ett helt okej väder. Halvklart, bra temperatur i luften och lite kyligare vatten vilket gav bra många hugg från harren. Även fast öringarna för stunden var huvudmålet på resan, så högg minst lika mycket harr på betena. Våga prova lite större beten i fisket. För harren är en glupsk ätare och tackar inte nej till en Shadow Rap.

Seglet på harren är verkligen unikt! Och snyggt! I munnen en Shadow Rap i färgen BGH

Även nån öring hann hitta till håven under de första fisketimmarna. Jag använder mig utav en av rapalas större modeller av håv. Det underlättar vid hanteringen av fisken och för att det aldrig ska kunna gå någon nöd på platsen i håven. Ett skonsamt nät i form av gummimaskor förenklar avkrokningen av fisken avsevärt. 

Röda prickar ingjutet på en stark öring!

Det som var mest effektivt under fisket var att dansa in en Shadow rap i något av bakvattnena bredvid den hårda strömmen. Fisken placerar sig gärna på dessa ställen och har sällan lätt för sig att motstå en Shadow rap som kommer framför dom. Färgvalet som gick hem bäst var GHSH och BLK. Även Blue Ghost (BGH) samt HLW, brukar vara ett bra alternativ ju längre in på hösten vi kommer. Anledningen till varför, är för att fisken ofta ställer sig på grunt vatten och vill vandra till sina lekställen. Förr eller senare kommer lekdräkten ikapp fisken och orange buk tilltalar ofta detta. Det är smart att ha med sig flera olika kulörval ut på fisket för det brukar alltid finnas nån färg som triggar igång en fisk förr eller senare.

En draglåda jag testat under sommaren och som verkligen är grym. Den har bra med avskärmare mellan dragen som också håller sig på plats. Går även att stapla fler lådor på varandra och öppnas inte i onödan. Praktisk med andra ord och finns i flera olika storlekar. Är ni ute efter nya betesboxar så kika in denna!

När det stod inför att kasta av en djuphåla riggade jag på en Countdown Elite i färgen GDOK. Det gjorde tricket! En tjock och knubbig 2,670gram öring fanns där nere och när ett betet sjunker lika snyggt ner, som just detta bete gör, öppnades munnen! Precis i vevstoppet tog fisken. Några snabba bilder för att sedan snabbt få simma hem igen.

Vid fiske från land så väljer jag alltid att skarva min huvudlina som består av Sufix flätlina G-core Xbraided 131 med en tafs på två meter. Nämner det igen för det är sjukt segt att tappa fisk på grund av sten nötning. Vilket lätt sker när man fiskar nere i djupgropar. Jag väljer att skarva med Alberto knuten men även FG knuten funkar likväl. Lägg tiden väl på skarven för då tar den inte i spöringarna vid kast. Förberedelserna hemma med inskolning på knuten är minst lika viktiga som timmarna ute på vattnet!

Resten av veckan blåste intill sönder. Ett starkt fiskesug fanns (och finns än) men sjukdom och det hårda vädret söndrade mycket av planerna. Det fick istället bli 5 timmars resa hem och fokusera på nästa tur. Bättre lycka nästa gång helt enkelt.

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!