Premiär för pimpelfiske + Tips!

Denna säsongs första pimpelfiske är gjord. Kängor, lätt packning och lite pannben var det som tog mig till en av dom första isarna som hunnit bildats i vårt avlånga land. Magiskt var det! Mina bästa tips för hur du lyckas med ditt fiske på dom tidiga isarna är även samlade nedan!

Flera veckor den senaste tiden har enbart bestått av ett ihärdigt längtande ut på isen. Tillslut hade minusgraderna högt upp till fjälls varit tillräcklig många och jag hittade en frusen sjö. Att få premiär pimpla är en av de bästa sakerna som finns. 

Akka blänket 80mm fick starta fisket

Startade av dagens fiske grunt och fortsatte i det spåret i några timmar. Men endast mindre fisk verkade vara i farten till en början. Skiftade ställe och placerade mig denna gång i en lite djupare del av sjön. Men ungefär samma visa på fisket även här. Såg en lite bättre vitfenad röding, sakta glida förbi i ytterkant av hålet. Men den var inte riktigt intresserad. Och så är det ibland med rödingen. Det är inte alltid den vill hugga och den kan verkligen tjura ner sig. Dels det som är charmen om ni frågar mig, man får kämpa för att lyckas få dom till hugg! 

Grymma kläder ifrån Didriksson på detta pass! Lätt att gå i och snygga!

Väl medveten om att jag hade en lång vandring samt en bilresa kvar efter fisket gjorde att jag fick gå tillbaka hem i god tid. Några mindre rödingar som fick simma tillbaka blev dagens resultat. Men jag passar på att dela med mig utav mina tips för ett lyckat första isen fiske. Det finns trots allt en del man kan ta i akt på! God läsning till er!

  1. Planera in ditt fiske. Lite beroende på hur tidigt och sent isen kommer så är det bra att planera in sitt fiske därefter. Lägger sig isen ovanligt tidigt gillar jag att fiska väldigt grunt. Många gånger får man in dom på riktigt grunt vatten vilket i sig är spännande men även effektivt. För rödingen söker ofta födan grunt.
  2. In och utlopp. Kolla gärna in och prova fiska de inlopp alternativt utlopp som finns i sjön. Det är hett att pröva ut platser som dessa då det ger upphov till rörelse i vattnet i närheten. Det eftersom bäckar och liknande ännu inte helt hunnit frysa och föda kan komma in i sjön. Men var försiktig! Vattnets rörelse gör ofta isen försvagad på just dessa platser och jag har själv varit med om att gå igenom. Det kan förstöra en hel tur. Bär alltid isdubbar!
  3. Håll koll på månens fas. Tunna isar bidrar till att hålla till godo på många olika faktorer. Dels att vara mer uppmärksam och försiktig ute på sjön. För det är lätt hänt att man avskräcker fisken än att göra den mer intresserad. En till sak som påverkar fisket på tidiga isar är månens fas. Vill du prova på att fiska efter röding under natten? Isåfall bör du ägna tiden åt på den tidiga isen som lagt sig. I fullskaligt månsken jagar rödingen under natten. Förbered dig med blinks på blänket. Prova även gärna någon av Blue Fox´s lil Creature Bait´s i färgerna vitt samt violett för att ha en extra bra chans på napp just under natten. Jag kommer skriva mer om detta i framtiden då det har frågats föregående säsong.
  4. Isens genomskinlighet. Ett hårt slag mot det tidiga pimpelfisket är ifall det bildats is som är helt genomskinlig. Det händer när vädret är så pass lugnt, med kalla temperaturer samt att ingen snö från ovan faller ner. Denna typ av is kan göra rödingen extremt skygg. Vid dessa scenarion brukar jag välja tre olika vägar runt problemet – Jag fokuserar min tid på de allra djupaste delarna av sjön var det är några meter djupt. På så sätt visar jag mig mindre för fisken. – Du kan även kolla runt om dig, finns det snöfläckar på sjön? Mer drivsnö på vissa ställen? Isåfall placerar jag mig helst där och fiskar på dessa platser. – Är det alldeles för blankt så att man ser botten när man går på den nylagda isen, skulle jag försöka hitta en annan sjö. Vart man kan fiska lite mer diskret. Absolut kan det stryka förbi någon fisk men det är sällan jag upplevt stor fisk visa sig onödigt mycket.
  1. Ljudbildning. Fisket är inte över förrän att du lämnar isen. Med det menar jag att tänka på allt typ av ljud som du kan orsaka. Slå gärna upp hålen färdigt och planera var du tänkt fiska resten av dagen. Det minskar risken att störa fisket under flera olika tidpunkter på en dag. 

Det var några av mina tips inför det första vinter fisket som är på ingång. Läs gärna föregående inlägg som tar upp lite materialvård och linbyte. Jag är sjukt taggad och hoppas många andra av er även känner likadant. Nu är det inte långt kvar tills vintern tar grepp på riktigt! Skitfiske och vässa krokarna!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren