Taktik för Oktober-Öringar, varsågoda!

Oktober är en riktigt vass månad för fiske efter öring i det norrbottniska insjöarna. Jag har i flera år fångat öringar mellan 2,5-6,5kg i just Oktober. Feta och fina öringar som ofta simmar ute i de djupare delarna av sjöarna och jagar ytligt. Här gäller det att hitta sikstim och inte fundera så mkt på vattentemperaturen, den är kall oavsett. Att släpa en Scatter Minnow bakom båten i områdena jag nämnde är väldigt hett. Tänk på att huggperioden kan vara väldigt kort så fiska hela dagen och gärna in i skymningen. Nån gång eller någon dag händer det. Störst chans har du om du riktar fisket mellan dagen före nymåne eller fullmåne till 2 dagar efter dessa infaller. Alltså en period av 4dagar. Dagen före ny/fullmåne, fullmåne/nymånedagen och 2 dagar efter. Testa olika beten men jag skulle aldrig åka ut utan Scatter Minnow eller andra Rapalabeten med denna typ av sked.

Naturliga färger i första hand men även skrikiga kan fungera bra! Farten bör ligga runt 1,7-2knop. Inga regler utan undantag, men så har jag lyckats bäst! Det har varit mkt prat om Scatter Minnow denna säsong men det är pga att jag inte riktigt haft tid att fiska 100 olika beten som jag brukar utan har fiskat så enkelt och effektivt som möjligt. Spöna redo hela tiden och det enda jag behövt göra med Scatter i linändan är att välja plats och fart beroende på säsong.

Skitfiske

En fin öring tagen på Scatter Minnow i färgen SKTR tidigare i år.

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson