Spättafiske på Senja

Sportfiskeåret 2022 skulle kännas rätt tomt utan ett besök i mäktiga Nord Norge. Så sista veckan i september passade jag på att besöka ön Senja i jakt på stora rödspättor. Målet var ett nytt personbästa och drömmen skulle vara att för första gången fånga en spätta över 3 kilo.

Maria visar upp en vacker spätta.

Spättafisket går till så att man metar bottennära med sandmask eller räka. Det blir ofta räka på kroken då det är enklast att få tag i. Personligen tycker jag bäst om att meta med ett enkelt glidtackel med bom och två agnade krokar. Lite lyspälor och gummislang kan vara hett för att locka storspättan till hugg.

Okuma Altera-spöt får buga djupt ibland.

Utrustningen vi använder består av haspelspö 8 fot (Okuma Altera 4 delat) 40-80g. Okuma haspel i Storlek 3000 fullmatad med Sufix 832 i 0,15mm tjocklek. Ett tips är att ha olika färg på rullarna som om olyckan skulle vara framme och man trasslar ihop sig går det lättare att reda ut det hela.

Spättans teckning kan variera och denna individen hade riktigt stora prickar.

Metet bedrivs på djup mellan 10-20m och botten ska helst ha inslag av sand där plattfiskarna kan gräva ner sig i behov av skydd. Nu är det så att det kan nappa andra fiskar även om man just är ute efter rödspätta.

Här en sandskädda på besök i båten.

Bifångsterna var ganska få denna resa. Vi fick dock ett par sandskäddor och lite små torsk så klart. När det kommer till storleken så var snittet mycket bra och vi landade massor av fiskar runt 1,5 kg.

Något nytt PB blev det inte denna gången men det var garanterat rekord i snittvikt för våran del. Vi valde att returnera den mesta fisken, så efter fotot lät vi fiskarna få simma tillbaka till sitt rätta element. Vi uppskattar de största individerna till 1,6-1,7kg efter att ha kontrollvägt någon enstaka referensfisk till 1,5kg. Drömmen om en 3 kilos Spätta lever vidare och vi får nog allt försöka besöka Senja åter igen.

Mvh Ove Johansson

Comments

Kommentarer