Mängdfisket är ett roligt fiske!

Att ibland lägga undan det konstanta nötandet efter stor fisk kan vara rätt skönt. Mängdfisket bjuder på mycket action och många närkontakter med mycket fisk. Första isarna är en perfekt period för detta. Du kommer nära inpå fisken med de tunna isarna!

Som rubriken lyder så var dagens fiske ett actionfyllt fiske med mycket kontakter målet. Mycket fisk brukar i regel vara i rörelse när första isarna lägger sig. Rödingen är ofta hungrig efter höstens lek och det märktes!

Placerade ut mig på en central grynna i en sjö som annars har ett djup ner till cirka 8 meter. Ofta jagar det en större mängd rödingar över grynnan här, men som ofta har ett mindre vikt per fisk i snitt. Men det är ett riktigt roligt fiske för det händer mycket. 

Första hålet gjorde jag 08.00 i gryningen och nästan direkt var det fisk i rörelse. Första två fiskarna som kom in i hålet hade ingen tvekan på att äta. Simmade rakt fram till den lilla betet ”13 Fishing Sneak” som stod och dansade upp och ner på botten och svalde det direkt. Bägge i storleken 400g. Hungriga efter en lång höst skulle jag tro, det eftersom den ena hade otroligt mycket färgdräkt kvar från leken. 

Resten av dagen strök det titt som tätt förbi matfiskar i ungefär samma storlek bortsett från de riktigt små som konstant bodde i hålet. Jag skiftade under dagen mellan flertalet olika färger och modeller på betena Men de som funkade bäst för dagen var ”13 Fishing Sneak” samt ”lil Creature Bait” i modellerna ”Spike Tail” och ”Mayfly”. Dessa har även levererat tidigare denna vintersäsong om ni minns förra blogginlägget.

Sen vill jag gärna inflika med ett tips till er som väljer att prova fiska med ”13 Fishing Sneak” betet. Jag agnar denna lättast på en mycket liten mormyska och placerar sedan en ensam maggot mellan de två utstickande ändarna på betet. Som på bilden nedan. Detta för att skapa en rörande stjärt på betet m.h.a maggoten och som lurar de allra svåraste rödingarna. Prova du också!

Hoppas kylan även kryper neråt i Sverige så att ni också får ge er ut på isfiske. För det är så kul!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!