Skärgårdsfiske efter abborre

Morgondimman lättar i takt med att solens strålar tar sig över de gulnande träden i horisonten. En ensam cyklist passerar och hälsar glatt när vi sjösätter båten. Han tittar lite längtande, nästan avundsjukt, ut över den stilla vattenytan och jag förstår honom. Förutsättningarna är fantastiska och vi är lyckligt lottade att spendera en dag mitt i veckan i skärgården. Vi har bestämt oss för att testa det grunda skärgårdsfisket norr om Stockholm i jakt på abborre, jag och Jonatan Nellfors.

Under året har stort fokus för min del legat på abborrfisket. Det är ett fiske som ligger mig otroligt varmt om hjärtat och det känns som att varje pass man spenderat i jakt på de randiga lägger ännu en pusselbit i abborrpusslet.

Grunt fiske över nedvissnat gräs

Idag har vi bestämt oss för att söka abborren i skärgårdsvikar och på vägen ut så diskuterar vi dagens taktik. Vi är på det klara med att vi ska börja fiska grunt, riktigt grunt, över nedvissnat gräs och i anslutning till vassbälten.

Redan när vi glider in i viken ser vi hur stora fiskar rullar i ytan och hoppar högt. – Både id och brax verkar vara på plats i alla fall, säger Jonte och ler.

Vi börjar fiska av den djupare delen av viken, där det är 1,5-2 meter, för att se om abborren står här men de enda som hugger är idarna. De tvekar inte att klippa våra jerkbait i spinnstoppen och vi felkrokar även ett par braxnar… Vi bestämmer oss för att gå in grundare, mer vassnära, och fiska av de områden där vitfisken inte verkar uppehålla sig.

Och det visar sig snart vara rätt beslut. Både jag och Jonte fångar abborrar på Shadow Rap Shad – världens bästa jerkbait för abborre om du frågar mig

Dubbeltrubbel

I ett spinnstopp tar det verkligen tvärstopp men jag känner rätt snart att det inte känns som vanligt. Två mindre abborrar har fattat tycke för min Shadow Rap Shad i mörtfärgen ROL och huggit den samtidigt. Dubbelt så kul helt enkelt!

”Är dom små får man ta två”

Vi fiskar av en friliggande vassrugge men inte förrän vi kastar betena ”in i skiten” så hugger det. För min del har jag störst framgång med en Invader, ett gummibete från 13 Fishing, som riggats offset på en Bladed Swimbait-krok från VMC. Attraktorskeden under betet ger en riktigt läcker presentation och abborrarna plockar den redan i droppet inne bland vasstråna.

Förmiddagen fortlöper och vi får loss ett par fiskar på varje spot men det är inte riktigt det actionfiske som vi kanske hoppats på. Vi bestämmer oss för att ge oss in i skiten på allvar. Vi kör elmotorn och zickzackar oss in i håligheter i vassen där vi sedan kastar de mest grundgående beten vi har. Jonte kör BX Brat och jag knyter på Jabber Jaw från 13 Fishing. En världsunik wobbler med rörlig metallsked som slår emot ”käkarna” på betet och skapar ett högt ljud under vattnet (se film längst ner i detta inlägg) samtidigt som det får en oregelbunden gång.

Vi får båda bra med fisk och det är riktigt kul att se plogarna under vattnet och hur vasstråna pressas åt sidorna när abborren tar fart. Fina, välmatade abborrar med helt rätt proportioner för att bli riktigt stora.

Håvnätet hinner aldrig torka i eftermiddagssolen när skärgårdsabborrarna visar sig på sitt bästa humör. Huggen är stenhårda och vi har ofta flera fiskar som följer med hela vägen fram till båten medan vi drillar fisk.

Ännu en pusselbit är lagd

På Garmin-skärmarnas sidoseende, eller Sidevü om man så vill, kan vi tydligt se grupper av abborre som står tryckta mot botten i väntan på maten. Inte helt sällan står de i utkanten av vegetationen, på ren plattbotten utan gräs, och väntar.

Vi fiskar fram till dess att mörkret börjar falla innan vi bestämmer oss för att plocka ihop och åka mot hamnen. En riktigt kul och lärorik fiskedag är till ända… Abborren vara inte riktigt där vi trott att den skulle vara men vi hittade den och med lite trixande med metoder så fick vi dem även att hugga.

Man blir som bekant aldrig fullärd som sportfiskare och det är väl en del av tjusningen.

Skitfiske på er!

/Mogge


SE FILMEN OM JABBER JAW HÄR

Comments

Kommentarer