Vintern är här, tips inför isfisket!

Här kommer några sköna tips (och vissa väldigt viktiga) inför vinterns fiskeäventyr! Nr ett är alltid säkerheten, inget annat är viktigare! Likaså är det viktigt att fiska med rätt grejer, som tex med en Rapala Jigging Shadow Rap pirk! Kolla in videolänken när gäddan hugger i realtid på nämna pirk!

Vintern är här, eller på intågande beroende på vart i landet man bor!? Här kommer lite tips inför isfisket som är antågande, och det viktigaste är alltid säkerheten! Som isfiskare i över 40 år faktiskt nu så har jag varit med om en hel del, och även sett väldigt mycket kul, men tyvärr även det absolut värsta som kan hända! Isdubbar är en självklarhet alltid, men även jag kan ”slarva” med dom när jag vet att det är typ 45 cm säker kärnis! En ispik eller isbill är ett måste på första och sista isarna, då istjockleken kan variera mycket bara några meter bort! Speciellt isar med snö på är omöjliga att läsa av, likaså höra hur isen låter när man går (en tunn is låter annorlunda än en tjock is). Detta är dom två absolut viktigaste sakerna, men en livlina är också viktig, och helst ska alla ute på isen ha varsin livlina då det är lättare att kasta en livlina till en vak, än tvärtom! Sunt förnuft, en torr mobiltelefon och nån vän på isen är också bra, speciellt om man är osäker! Ta aldrig några risker, är man osäker på isen så vänd om, hamnar man i en vak så ska man alltid kravla sig tillbaka dit där man kom ifrån, såvida stranden inte är nära. Sista tipset är att klä sig bra och bara njuta, för isfiske är faktiskt bland det trevligaste man kan hålla på med!

Nu till fisket, förutom säkerheten så behöver man såklart en isborr, och själv har jag i hela mitt liv använt Rapala UR Steel (f.d Rantanen) 110 mm, 150 mm och 200 mm isborrar. En av mina isborrar är långt över 40 år gammal och skär fortfarande nästan som smör! En gång i tiden var jag mycket aktiv tävlingspimplare med många segrar i bagaget (även totalsegrare i stora tävlingar som äldre herrjunior), och då måste man ha en bra isborr! Jag hade på den tiden min snart 45 år gamla 110 mm UR Steel isborr (”tävlingsborren”)! Numera kör jag mycket ismete, och har även kört ekolodsfiske (pimpelfiske) i över 10-15 år från isen, och då vill man ha ett stort hål då jag pimplar i samma hål som jag har givaren! Ismete har jag däremot gjort i snart 35 år. Sedan ganska exakt ett år tillbaka kör jag numera även Humminbirds nya Mega Live-givare vilket verkligen öppnat ögonen för mig då jag pimplar efter stor abborre med mina Rapala balanspirkar (man ser vad som händer, vart pirken är och hur den simmar etc, samt fisken såklart)! Till ismetet och Mega Livefisket har jag valt den bästa predatorisborren på marknaden, en Strikemaster 40V Lazer med en 250 mm spiral! Jag har haft genom åren 3-4 st 250 mm bensinisborrar, men ingen isborr har jag gillat så mycket som min fantastiska Strikemaster! Min Strikemaster är tyst, enormt kraftfull, lättare än tidigare, och dessutom slipper man bensinavgaserna samt all kladd med olja och bensin! Älskar den, rekommenderas varmt – den bästa isborren om ni frågar mig!?

Länk till den BÄSTA isborren enligt mig (min Facebook): https://www.facebook.com/1237200480/videos/pcb.10222852782928257/1134214910566064

Häromdagen var jag äntligen ute på isen för första gången den här vintern och pimpla, en mycket kort dag men härligt att komma ut! Jag körde min Mega Live och letade efter fisk, men jag det fanns verkligen ingen rovfisk i området kunde jag enkelt se på mitt ekolod! Borrade totalt ca 9-10 hål, så jag täckte inte så mycket vatten egentligen på den korta fisketuren, men chansen fanns där såklart! Jag körde med stekheta Rapala Jigging Shadow Rap balanspirken, men finns det ingen fisk i området så nappar det såklart inte trots en så fin pirk! I mitt sista pimpelhål gjorde jag en liten video där jag beklagade förr mig själv att jag inte hittade någon rovfisk och bommat trots den senaste ekolodstekniken, men när jag nämnde ”Jigging Shadow Rap” pirken, så dök det omgående upp en gädda på skärmen vilket var riktigt kul då jag fick med hela hugget på film! Se videon förresten här nedan, riktigt coolt när man ser hur gäddan i realtid nappar på min Rapala balanspirk, färgen var färgkod NP! Ingen stor gädda alls, men coolt och kul när dom dyker upp på skärmen och dessutom hugger! Förra vintern lyckades jag bra med några stora abborrar fiskade med Mega Live och Rapalas balanspirkar, och kommer nog ”aldrig mer” vilja pimpla utan min Mega Live igen, som ger en helt ny och spännande upplevelse i mitt egna personliga fiske!

Länk till det coola NAPPET I REALTID via plottern (min Facebook): https://www.facebook.com/1237200480/videos/pcb.10222852782928257/559653078931527

Förutom säkerheten, isborr, pirk etc så behöver man gärna ha ett par pimpelspön så man snabbt kan byta spö/pirk i en stressig situation med fisk!? En stol eller kont är kanonbra, ha gärna vinden i ryggen om det blåser hårt! En is-skopa, och lite småprylar är bra också, och såklart en thermos med något varmt och gott måste man också ha! Här har ni några pimpelspön att kika på: https://www.normark.se/fiske/vinter/pimpelspon.html men ska man jaga stor abborre, regnbåge etc så skulle jag rekommendera 13fishing istället! Se länk till olika produkter: https://www.normark.se/fiske.html?SID=44clqm2a4gfaprllqerv3vq7s0&dir=desc&leverantor=13-fishing&order=position

Ut och fiska med er nu, men är man det minsta osäker så välj en annan plats med bättre isar – eller vänta! Skitfiske på er! :-)

Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen då jag har flera riktigt stora fiskar som ska in på hemsidan sedan länge (tex en gigantisk tonfisk på 280 cm etc)! På återhörande!

Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul fiskesida även där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat fiskerelaterat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!

Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer