Fjället bjöd upp till dans!

Vissa resor bjuder fjället verkligen upp till dans. Nattetid sprakade norrskenet ovanför oss på himlen och under dom ljusa timmarna högg rödingen under isen. Det blev till en riktig toppenresa!

Oavsett var man gör för typ av fiskeresa så är dom naturupplevelserna man får en central del av ens resa. Att vi har dom möjligheterna att ta sig upp på fjället, slå upp sin ark eller det boende man nu valt, är magiskt. Det är något vi verkligen behöver bevara och vara tacksam över. För er som ännu inte än har provat ark livet på isen, så rekommenderar jag det starkt. Vakna upp i en varm ark med en frihetskänsla på fjället är magiskt. Öppna tältduken och utanför visar sig ett norrsken. Titta ner i pimpelhålet och där stryker fjällets guld. Kort sagt det goda arklivet!

Som många andra fjällfiske turer började jag med att söka mig fram till var aktiviteten kunnat finnas. Började med att söka fisken grunt ifall dom skulle föredra det för tillfället. Borrade mig smidigt runt med nya Strikemaster 24V med 200mm spiral och provade ut olika platser. Efter 4 st borrade hål på grunt vatten skymtade jag en fisk precis i ytterkant av hålet som verkligen inte var intresserad av mitt Akka blänke xl som jag presenterade. Knappt att den tittade på maggotsen…

Jag förstod att nåt annat krävdes för att få den till hugg! Jag bytte smidigt till mitt andra spö som jag hade färdigriggad bredvid mig. Tickle stick Ul med mormyskan mongo jig samt lil Creature bait i modellen Spike tail är ett bra val för att få dom trögaste fiskarna till hugg. Spöet som är i Ul variant lämpar sig utmärkt till mormyskor. Det har en riktig skön auktion samtidigt som den pallar med en stor fisk om den skulle hugga. Funderar ni på ett nytt spö till mormyska, kolla in denna! Veva gärna på en Ice Magic lina och vips så har du grym kontakt med ditt bete under hela fisket. Linan har även en yta som motverkar isbildning under kalla dagar. Ännu en anledning till varför jag väljer just denna lina.

Efter att jag bytt grejjer lyckades jag pilla upp en röding på runt 300gram. Sakta gled den in och smakade försiktigt på mormyskan. Det räckte för att den första fisken blev fångad. En snabb avkrokning och sen fick den snabbt simma hem igen för att växa på sig.

På bild till vänster, en väldigt smidig iskopa! Stor, ihopfällbar och även i mycket bra kvalite!

Dag två gryr med ett fiske som verkade fortsätta i samma spår – svåra fiskar! Taktiken blev att ta en skoterfärd iväg till andra vatten. Är fisket segt måste man skapa sina egna förutsättningar till att lyckas med sitt fiske. Framme på det nya stället så placerade jag mig på en djupkant som börjar direkt från land. Som går ner till ungefär 9 meter. Vilket är en rätt brant kant och förhoppningsvis stryker det förbi nån fisk. Jag gav stället en ordentlig chans och efter en timmes ihärdigt nötande kom dom första ekona. Ett stim av röding skymtades på skärmen där det ena ekot var av bra storlek. Typiskt nog händer det när man pimplar på för djupt vatten och möjligheten till att välja ut den fisk man vill ha inte finns. Stimmet av röding högg flera gånger och tillslut satt en 600 grams fisk. Fin färg på fisken men den förlorade kampen mot Tickle Sitck Ul och min Freefall Carbon rulle.

Vidare mot kvällen så blev det ytterligare en huggperiod. Precis i skymningen högg det och en 1230grams fisk landades i en fantastisk uppvisning på himlen. Ett bra avslut på en mycket fin fjällresa!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren