Säsongsbyte på ingång!

Nu gäller det att vara på tårna. Oavsett om ni ska jaga den sista rödingen uppe på fjället eller hinna med sikfisket nere i skogslandet så börjar vintern sakta men säkert närma sig ett avslut. Vilket gör att allt djurliv och insektsliv vaknar till liv efter lång och kall vinter. Fisket kan verkligen bli roligt vad än för art man väljer att fiska!

Det jag tror att många snart beger sig ut på är ett roligt och actionfyllt sikfiske i den varma vårsolen. Eftermiddagarna kan verkligen leverera sik i mängder där hela hålet periodvis kan vara fullt av fisk. Anledningen till varför jag pekar ut eftermiddagarna som en het tid på dagen är för att det har pågått kläckningarna under hela dagen. Vilket i slutändan medför mest insekter på isen i slutet av dagen och även då som siken brukar passa på att äta.

Jag smygstartade sikfisket iår eftersom det fanns några varma dagar med flera plusgrader mitt på dagen. Då kläcks bäcksländor och även bäckslände nymfer i mängder som får fart på siken. Ett hett tips är att efterlikna dessa insekts kläckningarna med lil Creature Baits Mayfly i kulören svart som fungerar klockrent på en mormyska eller som upphängare. En riktigt bra imitation!

Ett annat bra tips är även att prova köra med upphängare. Lägg gärna på en Tungsten Fly Jig kit som har ett självlysande huvud. Vilket är perfekt när solen börjat vika ner på kvällen och det blir lite mörkare i hålet. Dina upphängare kommer då att synas alldeles utmärkt trots att det blir mörkare.

Tills vidare, Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!