Shadow Rap levererar återigen!

Det hann inte ens bli Maj månad innan jag hade mitt första öring race för i år! En total på 13 stycken öringar på ynka två timmars fiske med 2,2kg i topp. Det är rätt bra för att bara vara April månad. Trots att vattnet fortfarande är väldigt kallt samt att det är tidigt på säsongen så går det att få till ett bra fiske om man bara tar i akt på hur förutsättningarna ser ut för just ditt fiske. Nedan listar jag mina tips för hur du lyckas med det tidiga vårfisket!

En mulen och 8 gradig dag med en påtaglig vind stod utanför dörren när jag for iväg på ett tidigt fiskepass. Väl vid vattnet kändes vinden av extra mycket och det blåste minst 10m/s. Det drog ner på känslan av att få till ett bra öringfiske just denna dag. Däremot så talade de 8 plusgraderna för fiskets sida, så jag gav det en rejäl chans.

Jag börjar ofta att fiska av mina ställen med naturtrogna beten som skapar mycket ljud och som snabbt hittar aktiv fisk. Ett ultimat bete för dessa situationer och som även är mitt favoritbete är inget mindre än Shadow Rapen. Det är ett klockrent bete som fiskar bra året om! Jag kastar av den första delen på min sträcka med den naturtrogna färgen GHSH och det tog endast tre kast så sitter första fisken. En 500 grams fisk som snabbt fick simma tillbaka.

Tar ett nytt kast och därefter hugger en likvärdig fisk igen. Totalt flög det upp 6st öringar på den övre sträckan och det krävdes inte alls många kast. Min Shadow Rap i färgen GHSH fick verkligen slita bland hungriga öringar. För dom var verkligen igång idag!

Förflyttar mig sedan nedströms till lite djupare partier där även vattnet flyter på i lugnare takt. Första kastet smäller på rejält och ju närmare land fisken kommer upptäcker jag blänket från den. En lax som stannat kvar. Något som med tiden blivit allt vanligare. Fisken gör en liten rusning och lyckas kroka av sig själv bland stenpartiet nära land. Det gör inte så mycket då det är öringen jag är ute efter. 

Tar ett till kast ut och Pang! Bättre fisk som tjurar på och vägrar komma i land för vägning. Denna gång är det ingen lax utan en vacker gyllenbrun öring. Störst hittils för i år med sina 2,2kg. Sjukt fin fisk att lyckas fånga innan Maj månad ens startat! En snabb bild med kameran i videoläge. Allt för att fisken ska få minimalt med tid ovan ytan då jag inte heller är ute efter att ta hem någon fisk.

Men att dom var på hugget gick inte att missta. Tredje kastet gillt och det kliver på en fisk igen!? Ändå in mot iskanten följde den efter för att tillslut hugga. Väl uppe på land efter ännu en rolig fight insåg jag att det var en tjock öring. Vikten hamnade på 1600 gram. Även den fick simma hem igen för att bli ännu tjockare.

När jag därefter fiskat av större delen av sträckan och inte haft någon kontakt med någon fisk på en stund så började jag att prova ny teknik och mixtra runt bland olika beten. Något som stack ut lite extra var Shad Rap Elite som trots att fisket blivit trögare och de flesta aktiva fiskar varit på och nosat på draget tidigare. Så lyckades den, genom lite botten studs, trigga igång ytterligare några öringar. Totalt för dagen blev det 13 stycken fiskar som gjorde detta till en väldigt rolig öringsväng.

Om ni ska bege er ut på ett tidigt fiske efter öring så ha detta i åtanke:

  1. Att det är tidigt på säsongen och väldigt kallt i vattnet. Det gäller att fiska sakta och verkligen ge fisken tiden till att hinna ta betet. Jag knycker gärna hem en Shadow Rap med vevstop på 1-2sekunder. Är fisket trögt så gå ner på tempot ännu mer tills du hittar melodin för dagen.
  2. Fiska när temperaturen är som högst för dagen. Det är även då som du prickar in mest aktiv fisk. Ta vara på soliga dagar med höga ute temperaturer för de kan verkligen leverera. Det sätter fart på insekter som vaknar och får öringarna att börja äta.
  3. Orka fiska ändå in till land. Det händer alltför ofta att öringen ligger bakom betet och nosar på den hela vägen in till iskanten. Fiska in ditt bete hela vägen och stå en bit bak för att inte skrämma fisken som kommer nära inpå dig.
  4. Täck alla ytor i vattenmassorna. Jag syftar på att fiska ytligt som djupt. Efter att ha kammat av ytskiket till någon meter ner är det en bra taktik att byta till något mer djupgående. En Rippin Rap som får sjunka ner alternativ en Shadow Rap i modellen Deep är två effektiva val.
  5. Skrikiga färger rimmar bra i öringens värld. Ifall fisket stannar av och du behöver något som kan trigga igång fisken så prova ut dom allra skrikigaste kulörerna du kan hitta. Bra färger för detta på Shadow Rap som ofta levererar fisk är HH,CLN,OG. Välj gärna även att byta teknik och bete mellan varven för det är värt när man väl lyckas få till några extra hugg. Att bottenknacka hem en Shad Rap Elite verka vara ett vinnande koncept och kommer att prövas ut fler gånger framöver.

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren