Solen – en viktig faktor

På kort tid har jag haft ett mycket växlande väder och det har påverkat mitt fiske efter öringarna längs med våra älvar. En tydlig referens till ett bra fiske var dom dagar solen lyste. Då passade öringarna på att äta!

Mycket skiftande i både väder och temperatur på sistone har lett till ett svängande fiske där vissa dagar har haft mycket mer aktivitet än andra. Trots att temperaturen hållit sig stabil ibland med 15 grader och mulet väder så var aktiviteten väldigt låg hos fiskarna. 

Men när solen fick värma det stundande kalla vattnet som är i älvarna var då jag fick som bäst resultat. 

En halv solig dag som hade en hög temperatur mitt på dagen för årstiden gjorde att jag inte kunde hejda mig från att åka ut ännu en gång. Väl ute och efter en bit skogspromenad nådde jag dagens första fiskeplats. 

Kastade som många andra dagar väl av stället och letade var fisken kunde tänka sig finnas för stunden. 

Och det är inte många gånger det blåser medvind i fisket men idag så!  

På dom allra första kasten såg jag att linan hade vikt sig på övre delen av spöt. 

Jag fiskade mig till land med shadow-rapen och när betet var vid mig så stannar jag upp för att kolla hur linan lagt sig och ser att jag behöver fixa det för hand.

Lägger ner spöet mot en sten för att lossa linan och helt oprovocerat smäller det till i grejerna!?

Pang bredvid fötterna och fisken gjorde allt den kunde för att simma iväg med betet. Chockad att det högg en öring på ett så långt stopp i fisket precis bredvid mig. Följer efter fisken för att efter en stund kunna landa den.

En väldigt fet och välmatad öring visar sig. Jag fotar någon bild och tog en snabb vikt. Säsongens än så länge största fisk tog på det längsta vevstoppet jag gjort… Coolt att den ström som fanns i vattnet fick betet att se nog levande ut för att få öringen att passa på att äta! Färgen Ghost Shiner är en stekhet kulör!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren