MonsterÖringar från Norrbotten!

Det här blir ett långt inlägg, en full guide hur DU tar din första eller kanske nästa stora öring. Vad är en stor öring? Ja det är upp till personen som fångar den att avgöra. Först ska jag köra en kort rapport hur säsongen 2023 startade.

Målet som vanligt varje år är att ta en 5kg+ öring från Norrbottens insjöar eller älvar. Ifjol gick det väldigt snabbt och i år ännu snabbare! Vi fiskade från en liten båt med en motor lika gammal som mig. Kompisens suveräna Yamaha från 1987 går som en dröm! Vattentemperaturen låg på blyga 3,4-3,8grader. Kallt vatten betyder långsamt fiske. Rapala Scatter rap Minnow passar utmärkt till både långsamt fiske ner till 3km/h men den fiskar bäst runt 4km/h utan modifieringar av nosögla eller krokar. Roligaste fighten blev med en väldigt vacker öring på 5680gram. Det var inte resans största men klart nervösast. Fisken tog en Scatter rap Minnow i färgen SMHL, det är min absoluta favoritfärg på just Scatter rap oavsett modell.

Tänk att en tappad öring i 2kgs klassen som barn på toppknutet metspö kan påverka ens liv så hårt så man efter drömmen om att nån gång fånga en 4kgs öring, vilket då kändes omöjligt. Nu sitter man med minnen av 31st öringar över 5kg, av dessa är blått 8st över 6kg och en över 7kg! Det krävs väldigt mkt för att en öring i Norrbotten oavsett vatten ska bli 7kg med andra ord. Dessa öringar är fångade i 9st olika sjöar/älvar så vatten finns det å det simmar sådana i ännu fler sjöar. För mig är en Monsteröring i Norrbotten 5kg. Dem får ett helt annat beteende vid den vikten och dem låts inte luras i onödan, än svårare blir det ju större dem är då antalet individer i minskar i den storleken.

Nu kommer det bästa för er läsare. Ett vatten jag brutit mer sedan 2006. Här kommer både djupkarta, platser på sjön, taktik och beten. kika i bildtexten på sjökortet!

Svanisträsket!

Denna sjö har gett väldigt många stora öringar genom åren. Vi kör sjön från båtplatsen i södra ändan. Första cirkeln är 15m gropen utanför båtplatsen, här är det en bra idé att fiska om det inte varit så mkt trafik in och ut i sjön den senaste tiden. Långsamma drifter över området med 13-15m vatten och gärna mot ön på andra sidan mot det grunda, här funkar shadow rap eller shadow rap shad jerkfiskad bra helst tidigt på morgonen om öringarna jagar här. Lägg inte för mkt tid på detta område, Max 30-45min. Jagar fisken så fortsätt givetvis.

Cirkel nr2 (Långnäsudden), här driftar man av antingen med elmotor eller med vinden. Helst från grunt 1,5-2m och ut ända till ca10m vatten. Drifta så du täcker alla sidor av udden som fortsätter under vattnet i sjön. Här skulle jag lägga ett par till 3h på vårkanten ända fram mot midsommarafton. Här börjar man även kunna släpa betena bakom båten. Rapala original F11, Scatter rap Minnow i sikliknande färger som färgen S och SMHL. Ro eller kör elmotor helst i 3-3,5km/h tills vattentemperaturen nått ca 9grader. Därefter kan du dra på till 4-4,2km/h. De röda linjerna är heta sträckor. Kör inte för mkt på samma sida om udden utan byt sida så öringarna inte ledsnar på din tillvaro. Dem kan börja hoppa, antagligen för att dem blir irriterade, men dem tar inte. Det bästa är att vara på rätt plats när dem börjar jaga.

Är det vindstilla så kan det se ut som att det spöregnar på en yta av 10-30kvm, det är småsik/löjor 3-10cm långa , dem blir aldrig större i denna sjö utan en liten liten insjölöja. Ser du detta så är det ofta öring/öringar som jagat dem till ytan, mitt i detta regn av småfisk kan du se 5-9kgs öringar eller rent av ännu större komma upp som valar och sila in sin mat. Spännande så man får rysningar! Men pass på, det kan lika gärna vara Abborrar både över och under kilot. Är det abborre kan du höra smack ljud när abborrarna bryter ytan vid inhalering.

Cirkel nr3 norrut mitt emot det smalaste stället av lagnäsudden är också ett litet område som kan hålla stora öringar. Detta ställe passerar jag ofta bara och vänder tillbaka mot den lilla sandstranden där jag lagt en koja. Här fanns förr i tiden en Ark, men den är numer borta. Områdena härifrån spinnfiskar jag sällan utan släpar mitt bete ca 50m bakom båten och kör 8or mellan waypointsen. Det är oftast bäst att fiska väldigt ytligt men vid hård vind eller varmt ytvatten mellan 18-30grader kan det vara bra att vikta ner betena mellan 30-80gram eller varför inte en djupparavan på 60gram.

Mellan cirkel nr 3 och cirkel nr6 är det hett samt de röda linjerna. Byt gärna sida på sjön, bägge sidorna kan vara lika bra beroende på hur det blåst. Har du ekolod och finner betesfisken mer koncentrerad på ett område eller högre upp i vattenmassorna så fiska mer där. Men kom ihåg att inte nöta för mkt på samma fläck, det är bättre att lämna stället och komma tillbaka senare under dygnet.

Jag har själv fiskat 68h i streck utan att få fisk i sjön, men nu tycker jag det går bra för det mesta när vi besöker svanisträsk. Det är dessutom mer fisk i sjön idag än på säkert 20år.

Jag kan skriva en bok om öringfisket här men grunden är ungefär såhär för att lyckas. Nånstans finns en magkänsla och instinkt som man själv måste skaffa sig om det regelbundet ska bli succé.

Hoppas det hjälper någon att dra en 5kgs öring, gör det det så meddela gärna eran lycka. Jag finns på Instagram @troutfishingaddict

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson