”Bästkusten” & Blågylta

Helgen som gick spenderades på västkusten eller ”bästkusten” som det också kallas. Här simmar många olika arter och en av de allra roligaste fiskarna man kan fiska efter enligt mig är gyltorna. På grunt vatten har du chansen att gå i kamp med havets vackraste fiskar.

Blågyltan är enligt mig den absolut vackraste fisken vi har i Svenska farvatten. På bilden ovan ser ni en hane iklädd vacker lekdräkt. Andra släppet gav PB och en reggfisk. Fisken var 35cm och vägde in på exakt 550gr som är Sportfiskarnas storfiskegräns!

Klackar och skrevor är de bästa ställena för gyltorna att leva. Med Garmins Livesope system kan man enkelt hitta dessa platser.

Maria visar upp sin största Berggylta från detta besök. Fisken drog vågen till 1290g. Brutalt stark fisk som högg med endast 4m vatten under båten.

Berggyltan varierar i storlek och proportioner. Denna fiska var inte långt från storfiskgränsen. Den hade garanterat längden men det saknades några gram till 1,4kg. Oavsett var det en grym fight och ett minne för livet.

Fiskeutrustningen du behöver för gylta fisket är väldigt enkelt. Det går bra att använda din vanliga utrustning du fiskar abborre med! Sen kör vi med en Möresilda i önskad vikt och färg. 20cm tafs och en enkelkrok agnad med räka.

Har du planerat en semesterdag eller två på västkusten i sommar? Då bör du ta med dig fiskegrejerna och testa detta superhäftiga fiske.

Mvh Ove Johansson

Comments

Kommentarer