Hur väljer jag rätt lina till mitt fiske?

Letar du en ny fiskelina? Är valet och utbuden för många? Häng med så ska jag försöka hjälper er med några tips och trix i djungeln av fiskelinor.

När man pratar om fiskelinor så ser vi främst 3 linor på marknaden. Först ut är den traditionella nylon (monofilament) linan. Nylonlinor är generellt lite billigare men finns i en rad olika tekniska blandningar och fördelar. Nylon är över lag en lina med mycket så kallad ”strech” vilket enkelt förklarat upplevs ganska töjbar om du drar i den. Håller du linan mellan händerna och drar så känner du att linan ger med sig och sviktar tillbaka likt ett gummiband.

Nylon i sig har också en väldigt bra flytkraft (bärighet) och blir därför en väldigt bra lina för många olika ändamål. Personligen kan jag rekommendera att prova nylonlinor till fisket efter mindre predatorer som tex vår svenska abborre. Framför allt när det kommer till specifika tekniker där man fiskar med så kallade ”crankbaits” eller t om ytbeten. Dom här betena går generellt högre upp i vattnet eller ovanför och då finns fördelen med en nylonlina som inte sjunker.

Nylonlinor har generellt även ett lågt linminne, (det skiljer sig från olika fabrikat) Men nackdelen är att livslängden är kortare på nylonlinor kontra tex en flätad lina eller Fluorocarbon. Då nylonen direkt påverkas av tex solljuset så kan det vara bra att byta linan inför varje säsong om man vill vara riktigt noga.

Så, när situationen kräver en lina som vill stiga/flyta högre tex vid grunt fiske med Jerkbait efter abborre eller liknande mindre predatorarter. Crankbait eller fiske med ytbete så kan nylon bli fördelaktigt. Att ha fördelen med en lina som ”stretchar” kan öka krokningsprocenten i ditt fiske då jag personligen upplever att jag landar mer fisk, speciellt med beten som har trekrok monterat. Då tex abborren är ganska mjuk kring munpartierna så blir krokningarna bättre och man slipper rycka ur krokarna ur käftarna vid ett mothugg. En generell lindiameter som huvudlina är att ligga någonstans kring 0,25 till 0,28. Framför allt till fisket efter abborre, bass, öring och liknande arter.

Här kommer en rekommendation: Advance H-PE Clear (normark.se)

Fluorocarbon linan är däremot en lina med egenskaper som skiljer sig lite mot nylonen. Den är mycket mer kompakt och solid vilket gör att fluorocarbonlinor sjunker. Den är helt transparant vilket gör den mer eller mindre osynlig i vattnet och är en stor fördel i tex klara vatten.

Ytterligare en stor fördel är när man vill presentera sitt bete på det ”exakta” eller korrekta djup som betet är designat för, så blir fluorocarbonen din vän. En fluorocarbonlina har mycket mindre stretch i sig än tex nylonen men är fortfarande inte helt stum som tex en tvinnad lina. Vilket också gör den till ett väldigt bra val om man fiskar områden med mycket olika strukturer. Sten, träd, bråte, gräs osv. Då fluorocarbonet har en högre nötningstålighet så blir det ett bra val när man fiskar med djupgående crankbaits, jerbaits eller beten som naturligt vill stiga vid motstånd som ett chatterbait eller små spinnerbaits. Här blir fluorocarbon en fördel tycker jag.

En fluorocarbon lina som jag uteslutande spolar på senaste åren är Advance Fluorocarbon Klar (normark.se) och är verkligen värd att testa om du inte gjort det tidigare.

Vår numer populäraste lina på marknaden är förmodligen en tvinnad/flätad lina. ”superlina” även kallad är linan som förändrat större delen av sportfiskemarknaden på linfronten under åren sen den kom ut. En flätad lina har noll stretch i sig och är betydligt tunnare och starkare sett till sin diameter per kg i hållbarhet om man jämför med nylon och fluorocarbon. Numera är en flätad lina kanske den vanligaste linan vi fiskar med efter gädda, gös, abborre, öring. Förmodligen för att vi får en superstark och hållbar lina som kastar längre, är tunnare och håller längre över tid.

Det finns några situationer då en flätad lina verkligen kommer till rätt. Fiskar man tex djupt och vill att linan snabbt ska skära så snabbt och direkt i vattnet när den sjunker. Eftersom linan är helt stum så blir situationer där man vill ha direkt kontakt med betet intensifierade och huggen kommer vara rejält distinkta och du krokar bättre vid fiske på djupare vatten. Även områden med mycket vegetation, vass och gräs blir det fördelaktigt med en flätad lina då den skär bra genom gräset.

Fiskar man mycket med mindre beten och vill kasta långt så är en flätlina överlägsen. Framför allt i kombination med en haspelrulle och tex ett abborre spö.

Däremot upplever man ibland en ev nackdelen med en flätad lina i form av trassliga ”skatbon” på linan vid användning av multiplikatorrullar eller klassiska så kallade ”vind” knutar vid haspelfisket.

Generellt skulle jag påstå att det finns två vanliga anledningar till skatbon och vindknutar. På haspelrullen kan en vanlig orsak vara hur man spolar på sin lina på rullen. För löst på spolad lina med för lite friktion kan vara en orsak. Även mängden lina, om man spolar på tex för mycket. Ett bra tips är att om man känner sig osäker på att spola på sin nya lina kan man med fördel kolla med sin lokala fiskebutik om dom kan hjälpa dig. Mitt andra tips om man vill lära sig och göra det själv är att klicka på länken här nedan. Den tar er till en video från Okuma´s YouTube kanal där jag själv visar hur man spolar en rulle för ett bra och smidigt resultat. Videon är på engelska men svensk text finns att tillgå.

(33) How to – Spool your spinning reel with braided line – YouTube

Mina sista rader och tips kring linor får bli kort om färger. Det finns en hop olika färger på marknaden. En kort och snabb summering får bli att om du själv fiskar metoder och tekniker där du behöver ha en höjd och fullkontroll på ditt fiske med hjälp av linan så rekommenderar jag en ljusare lina. Lime, chartreuse eller multifärgad lina är då ett bra val. Här komman man enklare kunna ha koll på linan vid tex fisket med finnestekniker, jiggfiske eller dropshot fisket efter abborren eller gösen. En snabb indikation vid lintoppen eller mot vattenytan kan vara avgörande för att snabbt och effektivt sätta mothuggen.

Dom mer klassiska och dova färgerna likt mörka, svarta, askfärgade linor är vanligare vid ett fiske där sikten inte är speciellt i fokus. I halv mörka till mörka vatten smälter en sådan lina in så pass bra att jag skulle påstå att det inte spelar någon större roll. Men att alternera och testa sig fram vilken färg som passar bäst och vad man gillar är alltid bra.

En stor favorit för mig är en lina från Sufix som i mina ögon är svårslagen på marknaden. Jag ska inte sticka under stolen att priset är tilltaget. Men vill man ha kanske en av dom bästa flätade linorna jag någonsin fiskat med så är det den här som gäller. 131 G-Core X13 Lo-Vis Grön (normark.se)

Dock har Sufix nyligen kommit med en nyhet på marknaden iår. Ett substitut till den dyrare 131an men är hittills en positiv överraskning för mig och jag börjar succesivt byta ut några av mina spö-kombinationer till lina med just 91 BRAID LO-VIS GREEN (normark.se)

Två linor som ingen kommer bli besviken på att testa.

Det får avsluta dagens snack om fiskelinor och så hoppas jag att du som läst, fått lite bredare kunskap om våra tre vanligaste och olika linor på marknaden. När och hur man kan använda vilken lina osv.

Så önskar jag er ett riktigt skitfiske ute på vattnet

/Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors