Sommargädda på Vänern

En kall och regnig sommar gör att det går utmärkt att fiska gädda nu. Vattentemperaturen ute i Vänern pendlar mellan 16 och 17 C och gäddorna står gärna och lurar på friliggande grynnor.

Sommarfisket på Vänern är lite annorlunda och man glömma det där med att gnugga vasskant. Man hittar oftast fisken ute på de yttre grunden nära djupt vatten.

Senaste turen på Vänern visade det sig att fisken hade parkerat mitt uppe på grynnorna och samtliga fiskar denna dag högg där vattendjupet var 2-4 meter.

Rapala Haku dominerar stort och färgen RNR var i en klass för sig senast. Ett annat bete som gav fisk var Rapala Peto.

Den uppmärksamme ser att betena är viktade och detta är för att kunna fiska betena fort utan att de kommer upp för högt i vattnet. Oregelbunden infiskning är alltid att rekommendera under sommaren.

Vänerns gäddor är ofta ljusa och otroligt vackra. Medelstorleken ute på grynnorna är ofta hög och det blir ofta fisk över metern. Denna turen gav en toppfisk på 105cm.

Jag vill rekommendera samtliga gäddfiskare att praktisera C n R på de stora individerna. De är otroligt viktiga för ekosystemet och är sällan någon bra matfisk. Vill man ta med sig en matfisk hem, är fiskar mellan 1-2 kg är de mest optimala fiskarna att ta hand om.

Skitfiske på er.

Mvh Ove Johansson

Comments

Kommentarer