Att välja sitt första fiskespö!

Är du på jakt efter ett nytt fiskespö eller kanske ditt första fiskespö någonsin? Det finns full förståelse att alla märken, modeller och varianter blir till slut en stor soppa med många ingredienser i. Idag har jag tänkt att hjälpa er med några snabba tips som kanske kan hjälpa er på vägen.

Det vanligaste fiskespöt vi finner på marknaden är troligtvis ett klassiskt all-around haspelspö med en haspelrulle till. Det är användarvänligt, lätt manövrerat, man kastar relativt långt och har bra egenskaper att fånga och drilla fisk på.

Ett spö anpassat för multirullen är däremot i vissa fall mer precision anpassat i kasten, ofta kanske känsligare med en mer direktkontakt och kontroll till ditt bete och även fighten att drilla fisken. En klassisk haspel-kombo är den vanligaste varianten för den nyintroducerade fiskaren medan multiplikatorrullen med spö kanske blir nästa steg i ditt fiske.

Att välja sitt första fiskespö kan kännas klurigt. Och speciellt när det finns så många olika modeller, märken och varianter. Dom två vanligaste förekommande frågorna är vilken längd och kastvikt man ska välja på sitt fiskespö.

Spö längden avgör generellt hur långt du kommer kunna kasta och hur du kan kontrollera ditt spö. Längre spön kommer kunna kasta längre medan kortare spön ger dig mer precisa, mer kontrollerade kast men oftast lite kortare. Fiskar man från tex en båt eller en kajak så oftast kortare spön att rekommendera. Men fiskar man mycket från strandlinjer, klippor och mycket från land så är ett längre spö kanske att föredra.

Kortare spön har oftast längder kring 5 till 7 fot. Många modeller på marknaden benämns i fot och skrivs ut som tex (7”) vilket då anger att spöt är 7 fot långt. 5 till 7 fot är oftast modeller som är enklare att hantera. Dom är oftare kraftfullare när man riktar sig på större fiskar likt fisket i havet eller tropiska klimat. Även från flytringar och kajaker eller vid specifiktekniska metoder efter predatorer.

Längre spön ligger oftast mellan 8 ända upp till 14 fot. Dom längsta modellerna är mer anpassade efter tex land fisket, allt från strandfisket i tropiska delar till sötvattensälvar och fisket från land i insjö. Men dom generellt vanligaste längderna för predator fisket av olika predatorer runt om i världen är längder mellan 8 och 9 fot. Men skulle jag rekommendera endast ett spö att börja sitt fiske med så landar vi nog på ett 7”8 (fot) spö. En bra längd som inte kommer kännas för kort eller för långt. Funkar till det mesta all-around fisket och dom flesta vanligt förekommande arter inom sportfisket.

Här kan ni klicka in på några förslag som jag själv fiskat med och kan rekommendera.

GUIDE SELECT SPINNING (normark.se)

GUIDE SELECT CASTING (normark.se)

FATE BLACK CASTING (normark.se)

FATE BLACK SPINNING (normark.se)

2 olika modeller, både haspel och multi från Okuma och 13 Fishing. Spön som ligger bra i prisklasser, men har fortfarande en hög kvalitet och känsla som kommer passa alla, såväl nybörjare som mer rutinerade sportfiskare.

Vilken aktion du man välja?

När man pratar om aktionerna på ett spö så refererar man till hur mycket själva klingan kommer böja sig och vart. Aktionen avgör även själva hastigheten på hur snabbt laddar från att du kastar och klingan böjer sig tills det går tillbaka till originalposition (helt rakt)

Vanligtvis hittar vi tre olika aktioner. Snabb – Medium – låg. Men det är sällan vi ser benämningarna på svenska utan det mer vanliga är att vi kommer se texter som, Fast – Medium – Slow/light.

(Fast Heavy) aktionerade klingor är oftast ganska känsliga och registrerar enkelt små stötar, bottenkontakt, och hugg även från den minsta fisken. Klingan böjer sig generellt mer i övre delarna av spöt och flexar tillbaka väldigt snabbt genom hela klingan. Dom här spöna lämpar sig för kraftfulla snabba mothugg där krokningsegenskaperna är av hög vikt, framför allt vid tex fiske med en enkelkrok eller gömda krokar i beten. Allt från finess fisket med så kallade creature baits, maskar, och mindre/mellanstora jiggar. Ett (Fast Heavy aktion) spö är idealt när man fiskar områden med mycket vegetation där man behöver ”rycka” ur betet från gräs eller fisk ur vegetationen.

Ett medium och slow/light aktionerade spön böjer sig generellt längre ner i klingan. Dom här spöna är lite mer förlåtande och kommer vara mer all-around till det mesta. Funkar bra till fiske med både trekrok och enkelkrok. Dom kommer ha ett brett spektrum med allt från mindre fisk till större predatorer. Man kommer uppleva ett medium aktion spö genom att det böjer sig halvvägs genom klingan innan det flexar tillbaka. Medans light aktionen vill böja sig genom hela spöt och kommer upplevas mer ”svampigt” i hela klingan innan det flexar tillbaka.

Generellt kan man säga att ett spö med medium aktion kommer leverera bra kastegenskaper med en bra krokningsförmåga och i jämförelse kommer du ha ”lite” extra tid att sätta krokarna i mothugget.

Men för att optimera och nå dom riktigt långa kasten, drilla och fighta dom mindre till kanske dom minsta fiskarna är en ”slow/light” klinga kanske det bästa. Däremot så får man kanske kompensera med att krokningsprocenten och förmågan kanske minskar en aning i jämförelse med ett medium eller fast heavy aktion spö. Men när du väl krokat fisken så kommer du förmodligen uppleva drillningen och fighten mer förlåtande och det blir lättare att hålla en jämn, koncist och mjuk press till fisken.

Här kan ni hitta ytterligare några förslag på spön från 13 Fishing och Okuma med lite annorlunda aktion och egenskaper mot dem tidigare rekommenderade.

OMEN BLACK SPINNING (normark.se)

OMEN BLACK CASTING (normark.se)

HELIOS SX SPINNING (normark.se)

HELIOS SX CASTING (normark.se)

Så, en kort och generell sammanfattning om fiskespön och deras användning. Lite hur man kan tänka och vilka riktlinjer man kan sikta på. Även om vi bara skrapat på ytan och en djupdykning skulle kunna pågå i evigheter eller åtminstone i uppdelade detaljrika avsnitt om allt ifrån vilket handtag man skulle välja, kork eller foam. Kvaliteten på olika spö ringar, konstruktion och materialet i klingorna så får jag sammanfatta artikeln med att ge dig några allmänna tips till dig som ska köpa ditt första fiskespö.

Ett spö runt 7 till 7”8  med en kastvikt kring 10-30 upp till 15-40 gram som har en medium/fast till fast heavy aktion kommer förhoppningsvis vara ett väldigt bra all-around spö som täcker många olika fiskemetoder och arter. Hoppas ni har inspirerats och att det kanske har blivit lite enklare att välja ditt första eller ett nytt fiskespö!

Skitfiske på er

/Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors