Öringfisket har vaknat till liv!

Även fast det är mycket vinter och snö kvar uppe till fjälls så har låglandets öringar vaknat till liv. En varmperiod på några dagar utnyttjades väl och årets första öringar är landade. Dessutom på ett nytt bete för iår!

Den riktiga våren här uppe i norr dröjer och vi har endast fått försmak på några enstaka dagar med vårvärme. Men det räckte för att jag skulle hinna knipa årets första öringar!

Känslan är lika bra varje gång när öringfisket börjar vara på uppsprång. Prognosen lovade 6+grader samt sol under hela dagen vilket är bra förutsättningar för att få öringar tidigt på säsongen. Vattnet är väldigt kallt såhär pass tidigt på säsongen och det är därför det är viktigt att det är sol ute. Det ökar aktiviteten hos fiskarna markant.

En till sak att tänka på när man fiskar tidigt på året är att fiska söligt. Eftersom vattnets temperatur är väldigt låg vilket innebär det även att man får dra ner på tempot i sitt fiske.

Jag började med att kasta av en väldigt grund sträcka med mycket stenar som kommit fram i älven. Redan på första kastet ser jag att en öring följer efter mitt bete. Jag drar ned på tempot ytterligare i mitt fiske för att låta fisken hinna hugga. 

Vid andra vevstoppet på min Mavrik så smäller det till. En stark och tjurig öring inhalerade betet glupskt och drog iväg. Den bjöd på en hård kamp! Jag trodde dom skulle vara segare än såhär med tanke på årstiden men icket.

En stabil, guldig och vacker öring med vikten 1.6kg fick jag hålla upp. Årets första!

Mavrik för övrigt är ett nytt bete för iår som kommer att hårdtestas. Jag har lagt ned otroligt mycket timmar på dess kompis – Shadow Rap. Men iår kommer just Mavrik att få extra fisketid. Det är en hett drag med en grym upplaga färger som kommer och just denna öring valde att ta på färgen MUIKKU. Stekhet färg!

Jag kastar på och landar fisk på nästan varje kast. Många gånger följde öringarna med långt in nära stranden och då gäller det att vara hukad och dölja sin siluett mot vattnet. En till sak som man bör ha med sig på sitt fiske är ett bra par polariserade glasögon. 

Jag använder Rapala Precision vision som är ett par grymma brillor! Bryter vattnet otroligt bra och gör att man kan kroka någon extra öring som följer efter betet.

Jag fortsatte fisket där jag hittade all fisk för dagen, grunt och runt många stora stenar. Toppfisken under dagen blev en öring på 2.8kg. Vilket är en hygglig start på öringfisket. Alla fiskar som valde att hugga släpptes skonsamt tillbaka.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren