Röding på vertikalen, del:1

Nu börjar det bli dags att vässa krokarna och smörja rullarna inför kommande högtidsstunder. Det börjar nämligen dra sig mot benlöjans lek i Vättern. En lek som försiggår landnära och på grunt vatten och som även lockar med sig mängder av huggvillig röding från djupen. Runt midsommar brukar startskottet gå för denna årliga fiskehögtid. Att fiska röding med vertikalprylar är en av dom mest nervkittlande fiskemetoder jag provat. Spänningen när rödingen tar sats och simmar ikapp betet som man snabbspinner upp genom vattenmassan är obeskrivlig. Några knappt kännbara förnimmelser i spötoppen när den smågnager längst ut i jiggsvansen är allt som händer innan betet når ytan. Vid nästa uppvevning smäller det så hårt i spöt att man nästan får knäa vid relingen när den urstarka fisken rusar mot botten. Allt detta följer man ”in live” på ekolodsskärmen. Ja, rödingfiske på vertikalfiske är verkligen roligt, men kanske inte så lätt om man inte testat på det förut. Häng med här på bloggen under de närmaste veckorna så ska jag gå igenom lite hur jag fiskar efter den. Fortsättning följer… 

Med vänlig hälsning, Björn ”carlo” Karlsson

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide