Projekt Storabborre Del:6 Visst nappar det!

IMG_1971

Det gick inte att hålla sig från den lilla abborrsjön så länge. Visserligen finns det mycket häftigt fiske på annat håll, men det är något visst med den där lilla pölen som lockar. Först och främst är det väl chansen på en riktigt stor fisk som hägrar, men även lite av svårigheten med att knäcka koden i just denna sjön  som verkligen inte är lättfiskad. Att den sen ligger omgärdad av ett nästan sagolikt vackert landskap gör inte saken sämre. Man både älskar – och hatar den. Sen är man ju känd för att vara envis som en åsna också och inte ge upp i första taget.

Nytt pers för Lucas
Idag hade jag med mig Lucas Lundberg som även förekommer i ett av mina första blogginlägg här på Rapala Proguide (om detta kan du läsa här). Lucas är 14 år och brinner för sportfiske. Det är verkligen skitkul att fiska med Lucas för här finns inga megaförväntningar på rekordfisk eller drömfiske. Alla fiskar räknas, stor eller liten. Det är att överhuvudtaget fånga fisk som gäller. Man får uppleva äkta fiskeglädje ihop med Lucas, något som man ibland märker att man själv är lite avtrubbad med. Den ungdomliga entusiasmen smittar dessutom lätt av sig så det blir en skön stämning i båten. Lucas inleder dagen storartat genom att dra nytt pers på gädda i klassen spinnfiske. Han har fått tyngre gädda på trolling tidigare. Man ser hur ögonen lyser på honom när gäddan laddar på med allt vad den har. Det härliga ljudet av en skrikande rullbroms som bara ökar i styrka när fisken drar iväg får honom att lysa som en sol. När gäddan, som är av den gymnastiska typen, även bjuder på ett par spänstiga lufthopp är lyckan total. Gäddan klockar in på drygt 4 kilo.

Se film här

IMG_0092IMG_0093IMG_1918

Synden straffar sig själv…
Efter vi fotat och returnerat gäddan är det slut på turen. Några mindre snipor kommer upp, men inga abborrar och som vanligt har vi mängder av betesfisk under båten. Då och då ser vi när någon ensam predator jagar i stimmen så småfisken rusar åt alla håll i panik. Troligen gädda! Något vidare fiske är det inte men vi får njuta av en av de finaste brittsommardagar jag någonsin upplevt. Strålande sol och bleke i slutet på oktober är man inte speciellt bortskämd med. Vi njuter av livet och skrattar gott när vi kommer på att Lucas pappa Per-Arne inte kunde följa med eftersom han hade några tråkiga möten på jobbet att ta hand om. Vi är rörande överens om att det är väldigt synd om honom och messar lite bilder, väl medvetna om att det inte är speciellt roande att mottaga fina fiskebilder när man själv jobbar. Så elaka är vi… Som tur är börjar det hända andra saker innan vi kommer på mer dumheter. Plötsligt blir det full aktivitet i betestimmer under båten när några stora individer går till gemensam attack. Nu börjar oturen och det i dubbel bemärkelse. Det är straffet vi får för att vi varit elaka mot Per-Arne tror vi. Inom kort tid tappar vi båda två riktigt fina fiskar.

Högst troligen abborrar eftersom dom kommer i små grupper med 4-5 individer. Jag lovar att det var riktigt fina ekon på skärmen och det var bra tungt i spöna innan matfesten var över. Lika snabbt som dom kom är dom borta och där står vi med långa näsor och tomma spön. Så kan det gå och det är ingen idé att lipa över spilld mjölk så vi kämpar på oförtrutet ända tills solen nästan gått ner bakom skogsbrynet. Då kommer dom igen och nu blir det fast fisk direkt. Första abborren väger in på strax under kilot och nästa på 1375 gram. Lucas tappar oturligt nog en riktigt fin fisk igen, men får ändå en på drygt 4 hekto som är pers för honom. Sen är dom plötsligt borta igen och det är i samband med när solen går ner bakom skogsbrynet. Efter sig  lämnar den en vacker tavla för oss att åka hem på – en tavla där himmel och vatten flyter ihop till en magiskt vacker enhet. Ljuvligt!

IMG_2020IMG_1998

IMG_1964
Fotoguden Lucas Lundberg har fotat detta något sneda foto. Nästa gång blir det fotokurs innan vi åker ut.

IMG_1939

När vi pratar i bilen hem är vi överens om att vi upplevt en fantastiskt spännande fiskedag i ett så perfekt oktoberväder man knappt ens vågar drömma om. Den här turen kommer värma långt in på vintern. Dom stora abborrarna vi såg komma in under båten några gånger gav mersmak för vidare satsning. Tack för en härlig dag Lucas, nästa gång skall vi ”persa” både du och jag!

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson och
Lucas ”mästerfotografen” Lundberg.

Lucas och mina betestips för ett lyckat fiske efter abborre och gädda.

Prisvärda Shimano haspelrullar.
Prisvärda haspelspön i Red Yasei-serien.
Beten Storm
Beten Rapala abborre
Beten blue Fox gädda

Bland mycket annat i Normarks Produktkatalog 2015

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide