Projekt Storabborre

IMG_0490
Projekt Storabborre Del: 1
I våras tog jag upp ett gammalt projekt efter abborre i en väldigt speciell sjö i närheten av där jag bor. Historien började för flera år sedan då jag fick höra talas om att sjön kunde innehålla riktigt grov fisk. Om ryktena stämde skulle det till och med kunna finnas potentiella monsterborrar i sjön. Det snackades om fisk på långt över två kilo! Det dröjde inte länge innan grejerna var packade och det första fiskepasset gjordes med det lyckade resultatet att jag kunde väga in en maffig fisk på hela 1590 gram redan på första kastet. Detta var en mager sommarfisk med en längd runt 50 cm. Med den smakstarten trodde man givetvis att man hittat ett alldeles eget drömställe, men så lätt skulle det givetvis inte bli…

Monsterabborre på bild
Självklart gjordes ett flertal turer till, men inte ett liv till fanns att få oavsett metod! Vilken frustration! Jag var där många gånger och kunde inte fånga något förutom några småabborrar upp till halvkilot. När jag nästan var på väg att ge upp min satsning i sjön träffade jag en lokalbo när jag tog upp båten – han hade några intressanta foton att visa upp, sa han. Jag trodde jag skulle svimma när jag såg korten, snacka om smällfeta abborrar. Flera av dom vägde lätt över två kilo och dom andra var inte dåliga dom heller. Bara riktigt grov abborre låg prydligt uppradade i långa rader stendöda på en brygga. Jag frågade lite försiktigt hur dom fångats? Jag trodde jag skulle strypa honom när jag fick svaret att han hade fäst ett nät i bryggan och rott ut med båten och ”notat” upp fiskarna. Senare träffade jag ytterligare en ortsbo som berättade om nätfångade storabborrar i mängder. Den här sjön är rätt liten så såna banditfasoner tar ju givetvis hårt på beståndet. I våras fick jag en nytändning och bestämde mig för att på allvar börja fiska i sjön igen. Visst, det finns många sjöar och vattendrag som det vore enklare att fiska i om man vill fånga stor abborre  – men jag har gett mig den på att knäcka koden i ”min” sjö.

DSC00450IMG_5171

Tidigt vårfiske 2015
Även fast inte storabborren direkt hoppat upp i båten under vår och försommar måste jag erkänna att projektet ändå har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Sakta men säkert börjar vi få grepp om vissa delar av sjön. Det finns ingen djupkarta att tillgå så det har tagit lång tid att hitta några heta platser. Bottentopografin är mycket varierad och växlar i djup från någon meter till runt 25 meter på de djupaste ställena. Vattnet är kristallklart och sjön fullkomligt kokar av betesfisk i form av småabborre och mört. Ibland i sådana mängder att man tror man är i havet och tittar på ett massivt sillstim på ekolodet. Det är mycket sällsynt med vakande fisk , vare sig man är där tidig morgon, eller sen kväll.  All jakt sker mig veterligen på djupt vatten.

Se klipp från Garmin Panoptix på mängder av betesfisk.

När jag sjösätter båten för första gången i våras är den första person jag träffar på givetvis mannen med nätet som genast kommer ner och snackar. Han känner glatt igen mig och berättar entusiastiskt hur han nätade upp en abborre på 2,7 kilo för några år sedan. Har han koll på sin våg och inte överdriver så är det ju en fantastisk fisk. Den hade smakat bra på grillen tyckte han. Eftersom ”nätmarodören” avancerat till ordförande i sjöns fiskeklubb och typ ägde halva sjön fick jag bita mig rejält i läppen. Jag gjorde ett tiotal pass i våras, men det var oerhört svårfiskat. Men en och annan lite finare fisk blev det. Så om ni vill hänga med i jakten på storabborren så följ min blogg här på Rapala Proguide där jag fortlöpande kommer rapportera från sjön. Vem vet, det kanske bara är skrönor som florerar om monsterborrarna – det får framtiden utvisa.

Skitfiske på er…

Fortsättning följer…

Med vänlig hälsning Björn ”Carlo” Karlsson

 

 

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide