Abborrfisket 2017 blev året när målen uppfylldes

Snart ligger isarna här i Falun och jag tror årets sista abborrpass för mig är gjort, iallafall på öppet vatten. Mitt abborrfiske 2017 har varit över all förväntan. Många abborrar över 1 kg och 4 abborrar över 48cm med en topp på 50cm och 1,59kg.

Tänkte göra en liten sammanfattning hur och var jag fiskat.

BETEN

Ni som följt mina inlägg på bloggen har sett att jag mest fiskat med Storms jiggar.  Joker Shad med 10/15grams jiggskalle (Beroende på vind och djup) har fiskat fantastiskt bra dagar när abborren varit akriv och huggvillig. Det var även en Joker Shad min största abborre föll för!

Makan Minnow riggad på ett dropshot tackel har varit grym dagar då abborren varit mer svårflirtad och stått och tryckt efter botten. Även om jag fiskat den minsta storleken av Makan Minnow har den visat att den kan lura stora abborrar med en 48cm och en 49cm som toppar.  

Jag har även fiskat en del med Rapala Shad Dancer 5cm. Denna wobbler har visat sig funka fantastiskt bra som sökbete och även när jag fiskat kring risvasar och stengrynnor. Tyvärr har jag inte hunnit fiska Rapala Shadow Rap så mycket men att detta är ett grymt bete för grova abborrar har bl.a. Rapala ProGuiderna Mikko Seppänen, Mathias Holgersson och Stefan Källan Källström visat.  Nästa år skall den få mer tid i vattnet.


När!?

Många förknippar ofta abborrfiske med sommarens soliga dagar. Visst nappar abborren bra då men jag tycker abborrens högtid är när löven börjar färgas gula på hösten och dom stora abborrarna börja klumpa ihop sig. Det var även i början av hösten jag hade mitt bästa abborrfiske. Bäst fiske hade jag oftast på morgonen eller under sen eftermiddag då dom stora abborrarna verkade ha sina huggperioder. När jag fiskar abborre kollar jag mer på lufttrycket än ”själva vädret”. Sol eller mulet har visat sig att inte spela någon roll så länge trycket är högt och stabilt. Bäst fiske hade jag en vecka när lufttrycket låg stabilt på 1040hPa. Lufttryck över 1020hPa tycker jag går hand i hand med bra abborrfiske men självklart kan man lyckas ändå men stabilt lufttryck är att föredra enligt mig. Luftrycket har jag kollat på YR:s app på telefonen. 

Vart!?

Platserna jag fiskar abborre på är oftast friliggande grynnor med större djup intill. Många ”spots” har kanter som går från ca 10merer upp till 5-6meter. Det får gärna vara hårdbotten på dessa ställen. Abborrarna hugger ibland uppe på grynnan, på kanterna men att hitta ”kanten” där mjukbotten möter hårdbotten ger ofta stor fisk. 

Även risvasar är bra att ha koll på för att hitta abborrar! 

På hösten när betesfisken samlats i sjöarnas djupare områden har abborrfisket bedrivits där. Det har visat sig att vissa av mina gamla ”gäddspots” även hållit fin abborre!

Sjöarna jag fiskat håller löja och kräftor vilket ofta är bra mat för stora abborrar.

Utrustning

I år har jag fiskat med ett Shimano Zodias haspelspö. Med handen på hjärtat är detta det ”skönaste” abborspö jag haft i min ägo. Riktigt skönt och känsligt spö.  Rulle till detta spö är en Shimano Stradic CI4 + i storleken 2500. Är riktigt nöjd med den. Bra linupplägg, stark och bra broms. Tycker även denna kombo är riktigt snygg även om snyggheten inte påverkar fisket;). Lina till denna kombo har jag kört Shimano Kairiki 0,12mm och den har visat sig hålla för både stora abborrar och gäddor! 

Nästa abborrpass kommer förmodligen ske från isen med ett pimpelspö i handen, utrustad med en fin Rapala balanspirk. Tanken på is skrämmer mig lite men när isen väl ligger vet jag att suget kommer efter att jaga dom randiga igen! Ett pimpelhugg från en stor abborre är grymt härligt det oxå! Men först hoppas jag på några fler turer gäddfiske!

Ut och njut! Skit Fiske!


Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids