Årets första Kilo+, så gör jag!

Födelsedagspresenten

Hade äran att bli ett år äldre i veckan. Födelsedagsförmiddagen spenderades på sjön med pimpelspöt i högsta hugg. Det blev en fin abborre som present! 45cm och 1,15kg och årets första kilo+ var ett faktum!

Tänkte dela med mig lite hur jag tänker och går tillväga när jag fiskar efter grov abborre under ”istiden”.

Områden att söka abborren

När jag fiskar grov abborre söker jag dem oftast på djup mellan 5-10m. Bra ställen är branter,grynnor, uddar och sund. Jag brukar söka efter hårdbotten något abborrar gillar. Finns det kräftor i sjön kan det även vara idé att leta abborren grundare på hårdbotten där kräftorna trivs. Jag fiskar oftast medelstora och små sjöar.

Ett tips är att försöka ta reda på vad det finns för byten för abborrarna i sjön du fiskar. Nors, kräftor och siklöja är exempel på byten storabborren gillar! Kräftätarna hittar du oftast grundare medans norsätarna oftast går djupare enligt mina erfarenheter. Bäst fiske har jag haft på 6-8 meter men jag har även fått stora abborrar på 10meters djup!

Spö, rulle och lina

När man fiskar efter grov abborre från isen med pimpelspö tycker jag att det är bra med ett lite kraftigare pimpelspö. Till det använder jag nylonlina eller flourcarbonlina tex Sufix Super 21, jag går inte under 0,30mm i lintjocklek. Längst ner på linan ett lekande följt av lite tjockare flourbonlina. Mer om det senare.

Jag använder även kortare spö med haspelrulle.

Borr

Jag använder aldrig mindre än 150mm diameter på borren när jag fiskar efter grov abborre. Allra helst använder jag min 200mm borr. Lite jobbigare att borra, men lätt värt det. Skulle drömfisken sitta vill jag inte det skall vara några problem att få upp den ur hålet. Det är även lätt att dra balansaren i iskanten om man har för små hål och då är risken stor att fisken sliter sig.

Balanspirkar och så fiskar jag dem

Rapala har riktigt fina balanspirkar, bl.a. Snap Rap , Flat Jig och Jigging Rap funkar utmärkt att lura grova abborrar med. Jag fiskar oftast storlekar från 4-9cm.

Är abborren trög kan det även vara idé att pröva mormyska eller gå ner en storlek på balansaren.

Jag knyter alltid ett litet lekande i linänden följt av 50-70cm flourcarbonlina (0,40-0,60) som jag sedan knyter balansaren på. Lekandet för att balansaren inte skall snurra och flourcarbonlinan för att inte eventuella gäddor/gösar skall bita av linan.

När jag borrat ett hål brukar jag börja med att sänka ner balansaren försiktigt, ungefär till hälften av det djup jag fiskar på (för att inte skrämma fiskar som eventuellt står och trycker på botten direkt under hålet). Sedan några kraftigare ryck för att locka fisk, för att sedan använda mig av lugnare rörelser. Händer inget brukar jag sänka ner till botten och ”dunka” balansaren några gånger för att locka fisk. Därefter vevar jag upp en bit i vattenmassorna igen. Stora abborrar stiger och fiskar man högre upp i vattenmassorna är det lättare för abborren att upptäcka betet på håll. Ibland sitter jag länge i samma hål beroende på hur mycket jag tror på det, men oftast sitter jag ca10-15minuter för att sedan söka vidare och upprepar proceduren ovan. Ibland blir det mycket sökande och borrande. Ibland hittar man aldrig några huggvilliga fiskar men när det väl sitter en stor abborre där är det värt allt slit!

Ekolod

När jag pimplar abborre använder jag alltid mitt ekolod utrustad med isgivare. Detta gav pimpelfisket en helt ny dimension för mig. Jag tycker det är ett grymt bra redskap för att se djup, hitta branter, hitta betesfisk och se om det är någon aktivitet under isen.

Det är även grymt spännande att se fisken stiga mot din balansare för att sedan förhoppningsvis hugga.

Säkerhet för både dig och fisk!

Det viktigaste av allt är ändå att du kommer hem helskinnad från fisketuren. Isdubbar på! Tänk på att isen kan vara ojämn och att man kollar den vid förflyttning! Det finns även flytoveraller och flytunderställ som kan rädda livet på dig! Slarva aldrig med säkerheten!

När det kommer till fisken ( vid catch and release) brukar jag alltid ha med mig en 10liters hink med vatten där jag lägger fisken när jag krokat av den i väntan på fotografering , vägning och mätning. Ibland kommer abborren i stim och då är det viktigt att hinna få ned balansaren igen för att ha chansen på fler abborrar (då slipper den ligga och sprattla på isen/snön). Då är en en hink med vatten ett utmärkt hjälpmedel för dig och fisken! Även vid fiske i minusgrader räddar detta fisken från att ”förfrysa” sig i väntan på fotografering.

När jag väger fisken lägger jag den i en vanlig påse från matvaruaffären som jag först blöter på insidan där fisken skall ligga. Detta för att skona fiskens gälar och slemskikt.

Detta var lite om hur jag går tillväga när jag pimpelfiskar efter grov abborre. Ett fiske som har allt! Sökandet, spänningen och framförallt hugget i handen!!! Man lyckas inte varje gång men när den väl sitter där är det värt allt slit!

Ut och njut!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids