Rapala balanspirk om kg:s abborren får välja!

Det har varit en grå och snörik vinter här i Falun. Men nu i veckan har det varit lite högre moln och solen har till och med tittat fram. Det skulle bli abborrpimpel!

Packade bilen och begav mig mot sjön genom det snöklädda vinterlandskapet. Det är inte bara jag som tycker det kommit överdrivet mycket snö här, även björkarna längs vägen har fått vika sig för snötäcket. Men varken jag eller björkarna är besegrade, vi är sega och ger oss inte i första taget. Lite hängig men inte knäckt!

Väl framme packade jag ur bilen och drog pulkan ner mot sjön. Det var ganska mycket snö på isen, ca 3dm pudersnö. Det var bara att gilla läget och pulsa ut mot den 6meters platå jag sett ut på djupkartan. Just platåer intill större djup har jag upplevt vara bra platser för abborrpimpel.

Borrade första hålet och sänkte ner min Rapala balanspirk. Ekolodsskärmen visade 6,5 meter men inte ett liv syntes. Först några större rörelser med balanspirken följt av lite lugnare. Inget händer på 10 minuter. Vevade snabbt upp men just då ser jag fisk längs botten. Släpper ner igen på ungefär 3 meter och fisken på botten stiger! Den hugger och mothugget sitter. Landar en fin abborre på ca 6hg. Lägger den i hinken med vatten jag har i pulkan och sänker ner balanspirken igen. Hinner precis slå över bygeln på haspelrullen när jag ser på ekolodsskärmen att det är dags igen. Ett grovt gult streck ses stiga mot strecket av min balansare….. PANG! Denna gång känns det som en bättre fisk. Hugget är hårt och det ”stramar” gott i linan. Känner dom typiska abborrknycken! Med lite tur och skicklighet lyckas jag även landa denna fina abborre.

Vilken start! Krokar av den och låter den vila i hinken med vatten medans jag förbereder kamera, våg och Rapala-måttbandet.

Denna abborre är hela 45cm lång och väger 1,04kg. Synd den glömde äta frukost!

Sedan är det dags för dessa kämpar att simma vidare.

Men abborrarna fortsatte hugga på 6 meters platån. Landar ytterligare några fina abborrar mellan 2-6 hekto.

När det sedan blir glesare mellan huggen beslutar jag mig för en längre förflyttning. Något bara mitt ”flås” tackar mig för så här i efterhand. Kan sammanfatta förflyttningen med svett, flås och tom ekolodsskärm samt två rådjur som korsade sjön. Efter ca 1,5 timmes ”träning/läro-tid”var jag tillbaka för att avsluta dagen där jag började. På 6 meters platån!

Det blev ett kanonavslut med två fina abborrar över 40cm som fick avsluta dagen i hålet där jag började.

Denna dag fick jag uppleva att gräset inte är grönare på andra sidan och abborrpimpel är fantastiskt kul och spännande! Det sistnämnda visste jag redan…..

Dessa färger på Rapala balanspirk funkade bäst denna dag. Färgerna heter SHL (övre) och BKL (undre)

Ut och njut! Skitfiske!

P.S. Läs även denna, http://www.rapalaproguide.se/2018/01/arets-forsta-kilo-sa-gor-jag/ om ni vill veta mer om hur jag tänker kring pimpelfiske efter grov abborre. D.S

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids