Att fiska abborre är som att lägga pussel

Igår kväll var jag åter på sjön med siktet inställt på abborre och återigen visade abborrarna vilka utmanande fiskar de kan vara. Men efter lite trixande med tekniker så fick jag dem i alla fall att hugga…

Sjön i fråga var en helt ny bekantskap för mig men efter ovärderliga tips från min Pro Guide-kollega Henrik Lindgren hade jag ett antal platser att testa.

På den första platsen skvätte det i ytan från mängder av småfisk och ekolodet tecknade spridda moln av bete. Abborrarna stod parkerade tätt mot botten men ett par av dem lät sig luras, eller irriteras, av rasslet från Rapalas Rippin Rap i färgen Live Smelt. Just det betet, och den färgen, har funkat riktigt bra under hela våren och försommaren – i alla vattentyper.

Rippin Rap i färgen Live Smelt har funkat utmärkt under året.

Full jakt i löjstimmen – ändå inga hugg!

Så plötsligt började abborrarna jaga ytligt i löjstimmen. Ryggfenorna bröt ytan och silverglittrande löjor försökte undkomma abborrarna genom att hoppa. Efter ett snabbt byte av bete så stod jag och kastade en Shadow Rap Shad rätt in i jakten.

– Nu ska det ju bara hugga, sa jag högt för mig själv. Det struntade abborrarna i. Inte förrän jag bytt färg tre gånger kom huggen. Slump? Det tror jag inte. Abborrar kan bitvis vara extremt selektiva och nu var det tydligen så att beten med gult i, som OG, var det som krävdes.

Under en stund högg det i princip i varje kast. Inga stora fiskar men det är ändå kul på rätt utrustning och när man knäckt koden. Och precis lika snabbt som jakten uppstod var den över. Förmodligen drog stimmet vidare men att det stod kvar fiskar på botten var tydligt. Jag såg dem på ekolodet och vid ett par tillfällen högg de försiktigt utan att fastna ordentligt. Jag testade ett antal olika beten men abborrarna struntade blankt i vad som presenterades för dem.

Smått och långsamt

När jag så till slut ”downsizade” rejält och fiskade en liten jigg, Mangrove Minnow, med femgrams skalle riktigt sakta så kom huggen. Ofta när betet legat helt still på botten någon sekund så sög de i sig det. Det är en fröjd att kunna fiska så lätta beten med Shimanos Curado DC-rulle på Shimanos Zodias-spö (166M 7-21 gram). Rullen är fylld med Sufix 131 i diameter 0,128 mm. En väldigt allround kombo i mina ögon.

I takt med att solen gick ner så sjönk borrarnas aktivitet än mer. Och efter en händelselös, och ganska kall, avslutning av kvällen var det dags att plocka ihop.

Små lätta beten är inga problem med Curado DC.
360GT Mangrove Minnow där den hör hemma: i munnen på en abborre
Lång, smal och med en rejäl skalle. Just den här abborren hade en rejäl bit kvar till toppkondition.

Abborrfiske är som att lägga pussel

Abborrfiske kan ibland vara det enklaste man kan företa sig. När fiskarna är på det humöret hugger de på det mesta. Och ibland vägrar de helt.

Självfallet påverkar en lång rad faktorer detta men jag vill tro att lufttrycket är den enskilt största påverkansfaktorn. Ett stabilt högtryck, gärna under flera dagar, ökar chanserna till ett riktigt bra fiske. Under resterande dagar av året gäller det att ha en plan A, B, C och anpassa beten och utrustning för att lägga det så komplexa abborrepusslet. Så fyll upp betesboxarna och ge er ut på abborrfiske – det är vansinnigt kul!

I vissa vatten är abborrarna väldigt mörka och de karaktäristiska ränderna knapp synliga.

Följ mig gärna på Instagram för mer fiske »

Comments

Kommentarer