Abborre Abborre Abborre!

Det är svårt att jämföra fiskar. Abborren för mig är dock en rovfisk av rang. Jakt instinkterna och dom brutalt hetsiga huggen är bara för mycket. Känslan när du ser skymten av den där randiga kroppen. Och dom blodsprängda fenorna kan få vilken fiskare som helst att hoppa upp och ner. Reaktionen är nog detsamma. Vare sig du är 8-år igen, står på bryggan intill nått sommarställe med metspöt i handen. Eller tjugo år senare i en modernt utrustad båt med lätta tunna spön, som skär genom luften!. Glädjen i abborren är ett faktum och det är just det som
hände oss den här dagen!

Mitt i stimmet!

Den här dagen skulle egentligen börjat med gäddfiske för mig. Den kolsvarta klingan låg laddad med ett par riktigt coola nya färger på Rapalas Peto och Otus. Det var lite så det var tänkt idag. Att lura nån finare gul-grön mönstrad arg fröken. Vilket också blev fokus dom första förbi passerande ögonblicken på dagen. Gäddorna högg! Högg igen. Och simmade vidare. Men mitt i skummet av tillbaka släppta gäddor så ilade andra fiskar runt benen på oss?

-Hörru släpp gäddgrejerna nu! Det här är sjukt på allvar!

Backlund och Eg. Två gediget inbitna fiskare och goda vänner är redan i full gång. Spöna har snabbt byts ut till lättare klingor och relativt mindre beten. Det sprätter och vakar friskt runtomkring oss.

-Japp där satt den!
-Japp! jag med. Min är nog lite bättre

Det skojas och skrattas högljutt. Och flyger små jigg runt om mig.

-haha vad f*n är det är här?

Jag hade i rådande stund fått upp spön och rullar till abborrfisket. I lådorna rasslar det av hårdbeten. Shadow Rap Jack Deeps, Rippin Raps och Countdowns. I jigglådan rasslade av storms mjuka beten. Searchbait, Largo shads och mangrove minnows. Ja, en uppsjö av beten och vobbler att välja på.

Randiga krigare!

Valet föll på två favoriter som prydligt fick läggas åt sidan. Dubbel kollar tafsar och bromsar på rullarna. -Nu ni pojkar! nu kör vi.

Ett av valen blev en Shadowrap 11 cm i färgen (ROLL). En favorit när det kommer till abborre. och en färg som generellt sett oftast funkar väldigt bra för mig. En kluven första plats med den abborrfärgade (PEL) men just i detta område sprätter det mängder med mindre vitfisk, vilket gjorde valet enkelt just för stunden.

Shadowrap 11 cm är ett hårdbete med mångsidighet. Jag älskar att ”Twitcha” betet vilket också är en av dess starka egenskaper. i ”Twich” ögonblicket ställer sig betet 180 grader åt sidan och sjunker sakta förföriskt neråt. Men ibland är det så enkelt att jag endast monoton vevar betet med små snabba spinnstopp och metoden är grymt effektiv. Just den här versionen är grundgående och fiskar ner till ca 0,7m

Olyckan är framme!

-Ojoj vilket hugg! Skynda er, det här är håv garanti!.

Eg står med kraftigt spöböj och försöker parera bort fisken från gräs och sten.
-Men? vad är det för nått? va i… Haha det är en Id. Och stor som ett hus.
-Jäkla skit då! Trodde det var en stor abborre. Men den här vill jag nog ha ett kort på ändå.
Coolt med en så pass stor Id.

Jag plockar fram kameran och rattar runt lite bland reglagen.I ögonvrån ser jag Eg tar upp fisken och stöder den under buken. Plötsligt sprattlar det till och tonerna går inte att ta missta.

-Aj aj aj…åhh…ajaj

Eg är krokad. Man hör verkligen skillnad på tonläget. Många gånger har jag upplevt krokskador på vattnet. en del lättare och en del sämre. det här var sämre. Dom dubbla trekrokarna sitter tvärs över fingrarna vilket gör att han inte kan sära på dem. Två krok spetsar sitter i vardera finger och rätt djupt.

Backlund tar ett snabbt steg fram men backar snabbt tillbaka.
-Fan grabbar jag trodde verkligen inte jag var svag för sånt här men jag har lite svårt att kolla på det där.

Eg kikade lite fundersamt runt, sedan på mig. Vi måste lösa det här! Jag plockade snabbt fram Rapalas cutter som alltid finns nära till hands. den har räddat många situationer. Men hur gör vi nu? Hullingarna är inte i närheten av framme.

Första steget avklarat! Jag klipper snabbt isär krokarna så vi kan sära på fingrarna och kan även lossa på betet. Eg trycker sedan ut krokspetsarna en i taget. Samtidigt som jag trycker huden mot samma krokspets. -POCK!…..-POCK! -så nu är dom ute. klipper hullingarna och saken är biff. Vi är räddade och dagen kan fortsätta.

Man måste ge för att få!

Vi är tysta en sekund. kollar på varann och inser hur illa det egentligen kunde gått. Små ler och drar i symbios iväg varsit kast….-PANG PANG PANG…

En väldigt kort sekund senare står vi och trippeldrillar i det tjockaste abborrstimmet jag sett. Eg´s är störst och en fet och magiskt vacker abborre kan landas som plåster på såret. bokstavligen! skratten dånar och vi skakar på huvudena.

-Helt magiskt det här! Kolla färgerna. Vilka fina fiskar!

Visst det är inga super monster i storlek eller vikt. Men vi är inte bortskämda med den här sortens fiske i krokarna. Ni som inte redan vet så finns ett enormt intresse för video och redigering hos mig. I dom här stunderna åker självklart kameran fram och jag har faktiskt klippt ihop en väldigt kort bit av fisket…

Efter det går dagen väldigt fort. Kvällen är på ingång och i horisonten närmar sig mörka moln. Ett konstigt sken lägger sig på himlen. Likt ett ljusgult filter. Molnen öppnar upp sig och regnet öser konstant ner. Vi packar snabbt ner kameror och sliter på oss bättre kläder. Och där mitt i vattnet står vi!. Med böjda spön, pissblöta och drar abborre på löpande band. surrialistiskt och en aning bisarrt…Men det slutade aldrig att hugga..

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors