Ut på isen med spön från Rapala!

När sjöarna fryser och dom kalla mörka mornarna startar med ljudet från en sprakande eld. Då vet man att ismetet är igång!

Ett spö för dom stora predatorerna!

Jag vill inleda med att önska er alla en skön start på det nya året. 2020! I Dalarna har vädret vart allt annat än snörikt och kallt under längre perioder. Snarare känslor som påminner om våren. Men visst finns det is! Letar man och undersöker isarna närmre så visst finns det sjöar som är fiskbara. Men kolla alltid isarna innan ni beträder dom. Borra och hacka er ut steg för steg om ni känner er osäkra och ha en bra koll på hur väderprognosen sett ut under dagarna. Ibland är det förrädiskt.

Jag har precis landat hemma efter några dagar hos en god vän, Jimmy! Vistelsen har vart lugn och gemytlig och vi har haft riktigt trevligt. Målet med dagarna var förstås att fiska från isen. Testa lite för mig ny utrustning från Rapala och försöka dokumentera eländet i en ny vlog till Youtube-kanalen.

Bilen var packad till bredden med allt från ismetes spön, väskor, isborr, till kamerautrustning.
Nyfiken och exhalterad tornade den långsmala skogsvägen upp sig och vi var på väg. Vi möttes av en mörk och efterlängtad kall morgon faktiskt. Motorljudet tystnade och bildörrar öppnades. Nog var det fryset iallafall. En femton centimeter tjock is låg framför fötterna på oss. Vi fiskar idag en djup och klar skogssjö. Mängden med vitfisk är i överflöd men det finns även gott om både abborre och en del öring om man har tur. Och självklart stor gädda!

Förra säsongen kom jag över ett nytt ismetesset från Rapala. Fathom serien!

Fathom vertical är ett 120 cm långt glasfiber spö i heavy action modell designat för att nita dom där större predatorerna på dom isbeklädda sjöarna. Det har ett gummerat handtag som sitter bra i handen. Aluminium ringar och ett smidigt krokfäste så man slipper olyckor med runtslängades krokar eller skadade ringar på spöt. Spöt kommer med en lågprofilsrulle också från Rapala Fathom serien. Rullen har ett grafithus och en utväxkling på 6.3:1 på en aluminium spole. Vi har spön spolat med både Sufix Ice magic lina (Mono) och Sufix 131an tvinnad superlina om det inte är för kallt att köra tvinnat.

Kombon för mig personligen har snabbt blivit en favorit. Både för mig och vänner runtomkring mig. En pålitlig spökombo som man måste uppleva själv för att förstå känslan i spöt. Spöt svarar riktigt bra och har en riktigt trevlig action när man drillar fisken. rullen ligger bra i handen vad jag testat hitils funkar den riktigt bra även om det är några grader kallare än vanligt för mitt fiske. väl värt att ta en kik på om du är sugen på att investera i nya prylar.

Vi borrar hål i väntans tider!

-Du Jimmy, Är alla spöna utsatta?
-Nej, inte än. Vi har dom där 4a kvar. Du kan börja borra efter den där linjen där.

Medans han pekar i en linje tvärs över sjön, har jag redan tagit borren och börjat traskat. Nått helt nytt för mig denna säsong är Strikemasters Lite-Flite Lazer (200mm) En lättvikts borr som kombinerar stål och ett syntetiskt matrial som gör den väldigt lätt och smidig. Vi använder underdelen till en vanlig skruvdragare men det finns ett kompatibelt motorhuvud med Lithium batteri som ska vara extremt bra! Det får bli en framtida investering! Mer om borren hittar ni i denna videolänk med Mikael Mikke Puhaka. https://www.youtube.com/watch?v=QQH-ktkMnk0

Jag är långt ifrån en expert på borrar och dess prestationsförmågor men som tur har jag med mig Jimmy idag som är skicklig på det mesta inom industriella ting, och maskiner av både små och stora kapaciteter.

Jag blev faktiskt mest förvånad över hur lätt borren skar igenom isen. En ny lättvikts kompis att ha med sig ut. Den är utrustad med en MORA Nova krona och har MORA expert skär som är sylvassa. Iallafall när man känner på dom haha. En precisionsborr som ger jämna genomgående borrningar varje gång. Tidigare har jag upplevt att det lätt hugger och fastnar med mina tidigare borrar men den här funkar riktigt bra.

-Jaha! Då var sista hålet borrat kompis. Nu kan vi vänta på storgäddan i lugn och ro.

Alla spöna var utsatta och värmen av den sprakande elden på isen tinade upp våra kalla fingrar. Det låg en tysthet som endast en kall vintermorgon kan inbringa.

Pelagisk gädda & Jigga Abborre!

Morgonen passerade i lugnet själv. Inte ett liv under isen denna morgon. Vi hade placera alla spöna i en strategisk plan ut över brantkanten från landlinjen. Placerade vårt bete ett par meter under ytan över ett ganska tilltaget djup på nästan 15 meter på vissa ställen. Så pelagiskt fiske var det ingen tvekan om.

Plötsligt hördes ett väldigt efterlängtat pinglande! Vi flög upp från stolarna och började desperat kisa ut mot ismetesvipporna.

-Vart är det?
-Där, det allra längst bort där.

Jimmy hade äran att springa på första fället för dagen. Jag grabbade snabbt tag i kameran och var inte långt efter. Han satte mothugget snabbt och en odramatisk fight var påbörjad och över innan jag visste ordet av. En liten mindre men fet pelagisk gädda titta raskt upp ur hålet.Första för dagen iallafall och en otroligt vältecknad buk fick sakta simma ner igen.

Dagen fortsatte med väldigt lite aktivitet på både gäddan men även på pimplingen efter abborren. Jag fick åtminstonde tiden att kika lite närmare på det för mig helt nya haspelsetet. Även detta set är från Fathom serien. Som förvisso funnits ett tag men för mig är det nytt. En haspelkombo att använda vid pimpling efter större borre, öring, röding och varför inte gös!

Även detta spöt är gjort av glasfiber. Och finns i 3 olika modeller att tillgå. Från light och 61 cm till Medium light på 71 cm på den svenska marknaden. Rullen som även den följer med är märkt med Rapala och är av kullager modell. Den går fint och har en bra känsla när man vevar. Ett plus är att den kommer förspolad med en Sufix ICE Magic lina på. Och i mitt tycke väldigt prisvärt kombo. Ready to go. Idag använde jag mig av Medium light aktionen vilket jag tycker är den bästa balanserade för att pimpla med ex. 7cm Jigging rap som är en lite större balansare från Rapala.

Avsaknaden av både gädda och abborre gjorde oss frustrerade. Och medans vi satt där framför elden och himmelen sakta börja mörkna så planerade vi redan nästkommande dag men även kommande äventyr.

Tankarna om ett få testa min nya kombo på ett renodlat pimpelfiske efter öring och röding väcktes starkt! Det om nått hade väl vart riktigt coolt! Men iallafall, är du sugen på att införskaffa lite nya spön till ditt vinterfiske tycker jag verkligen du ska ta dig en kik på Fathom serien. Prisvärt och håller en hög standard.

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors