En Resa genom Norrland! Peto, Haku & Rippinrap

Äntligen fick jag slå upp bildörren och andas ut. Synen från en camping full med glada och ivriga fiskare som febrilt packar ur sina båtar och bilar är en ynnest att se. Vissa är kanske mer slokna och packar för hemfärd. Surret i stugbyn skiljer sig brett. Vissa har fiska väldigt bra och andra är besvikna. Den gemensamma nämnaren är åtminstone en enastående natur och upplevelse under veckorna som passerat.

Dagar på vattnet!

Vi har lagt fokus på lite nya och outforskade vatten för oss dom första dagarna. Det skulle bli en utmaning om än en spännande upplevelse. Sjön vi har hittar och utforskar är relativt lite med halvklart vatten. Inga direkta djup att bråka med och en hel del vegetation. Första betes valet för dagen blir en X-Rap Haku. Ett perfekt bete för att snabbt täcka större ytor vatten i sökandet efter aktiv fisk. Haku klassas som ett Jerkbait och är en ny medlem i Rapala familjen av beten.

X-Rap Haku i färgen ”ROLL”

Det som gör Haku lite annorlunda än andra Jerkbaits är det unika release stinger systemet. Stingern är inbyggd i själva betet och utlöses vid hugg. Vajern är gjord av 100 IBS titanium tråd och gör riggen extremt hållbar. Förutom riggsystemet så kan Haku fiskar riktigt sakta genom att endast monotonveva hem betet med långa spinnstopp. Eller speeda på fisket med klassisk Jerk aktion. Vilket ger betet en kraftig sida-sida gång.

Vi närmas oss det sydligaste området av sjön, som på sjökortet visar en hel del grundare gräs områden. Genast fick vi kontakt med fisk. Det smäller på rätt bra i grejerna. Även om majoriteten av fisken är mindre så blir det ett underhållande fiske på våra Jerkar. Vi driver av kanterna utan någon större kontakt med bättre fisk dock. När vi sedan backat ut nån meter ur viken, smäller det bättre fisk och det var dags för håven att komma fram.

Dom är verkligen urstarka, fiskarna i Norr. En upplevelse som jag hoppas alla gäddfiskare någon gång kan uppleva. En känsla av relativt orörda fiskar med breda ryggar och iögonfallande mönster är en känsla man inte är allt för van med.

En bredryggad fisk med relativt stor skalle ligger nu i håven. Det är ingen super bamsing men dom snabba måtten visar 105 glada centimeter. Dagen fortsätter med att aktivt studera dom nya områdena och hitta avvikande strukturer. Sjön verkar vara fylld till bredden med mycket abborre och jag skulle kunna tänka mig att det är primärföda för gäddan i den här sjön. Speciellt då vi inte sett så mycket koncentration av några andra betesfiskar. Vi avslutar kvällen med en värmande gulaschgryta vid elden och summerar dagen som spännande och rolig med en toppfisk över 100cm.

Norrländsk väl mönstrad gädda!

Abborrar bland sten & gräs

Under veckans dagar besöker vi olika vatten som alla har olika karaktärer. Ett tips här för den inbitna fiskaren eller rent utav den natursökande individen är att alltid ha ett fiskespö redo till hands. Även om våra beteslådor och spö fack var fyllda med gädd-instrument så fick även ett lättare haspelspö för abborre hänga med. Ett extremt lättanvänt bete som väcker dom flesta fiskar till liv är Rapalas Rippin rap. Ett bete som jag skrivit mycket om under året. Både till gösfisket och abborrfisket.

Rippin rap finns och kommer i lite olika varianter. 05-06-07 heter dom olika kodnamnen i butikerna vilket anger längden på Rippin Rap. Det finns en salig blandning med coola färger som är väl värt att ta en kik på => HÄR

Varianten på 6 cm är en bra allround storlek för alla att prova.

Rippin Rap 06 i färgen CBG

När man fiskar Rippin Rap så finns det olika tekniker som kan tillämpas. Kasta ut och veva hembetet är nog det enklaste. Då rasslar betet hem i mellanvattnet och görs sig hörd på långa avstånd för dom flesta fiskarna att bli nyfikna på. Ett annat sätt att fiska betet på är en klassisk jigg-teknik. Låt Rippin rap sjunka ned till botten ryck/Jigga hem betet med så lyft åt gången. Även här kommer man känna dom starka vibrationerna när betet lyfter från botten.

Vid nästan varje vatten vi besökt under veckan har vi haft privilegiet att störa på lite abborre som vart nyfikna på våra gäddbeten. Då har det vart snabba ryck i båten och ett Abborr-spö har åkt fram. Bland områden med blommande nate och större sten strukturer har dom randiga krigarna kommit för att inspektera. Även gäddbetena funkade till och från på hungriga abborrar som var fram och nosa. Vissa gick hårt till attack medans andra krokade sig själva. Ett roligt och avbrytande fiske i sökandet efter den stora norrländska gäddan.

Hungrig Norrländsk Abborre tvekar inte på en X-Rap Peto

Regn, eld & Enastående natur

Dom sista dagarna börjas nalkas och vi har haft en alldeles perfekt upplevelse. Även om dagarna blir långa på vattnet så är Norrländska landskapet fantastiskt. Fjällen som tornar upp sig med dess vitklädda toppar får en att känna lugnet. Våra sista dagar på vattnet skulle koncentrera sig på mer öppna ytor i dom böljande blå. Grynnor och stenigare strukturer från djupare vatten blir melodin för vår del.

Midnattssolen spränger sig igenom molnen över Norrländska fjällen

Vi har precis närmat oss en av resans sista grynnor och en skimrande X-Rap Peto i färgen ”ROLL” flyger iväg genom luften. X-Rap Peto har fått väldigt mycket uppmärksamhet i år. På flera olika håll har betet skördat sina offer. Bland Rapalas Proguide medlemmar har det landats ett flertal väldigt stora gösar och gäddor på denna skapelse. Betet som är ett så kallat hybridbete finns i två olika storlekar som kommer passa hela familjens fiske garanterat. Den lilla varianten på 14 cm till den större på 20 cm. Med en hårdare främre kropp av pvc material samt en gummerad paddel så gör sig Peto riktigt bra på all typ av fiske. Inbyggda rasselkulor som väcker liv i vattnet. Vill ni kika närmare på betet kan ni klicka er vidare här => HÄR

Rapala X-Rap Peto intrasslad i håven! Färgen ROLL är en het mört imitation.

Håven är framme och vi har precis nypt ytterligare en fisk över 100cm som slukade just en peto. Lite bättre kondition på den här fröken om jag får säga det själv. En stöddig rygg och en slagskämpe i vattnet. Jag känner mig nöjd. Vi har upplevt det mesta under resan. Rent vädermässigt har vi lyckats ducka det värsta av allt regn. Även om vi fått några lokala mega skurar över oss. Men även då har vi lyckats lura några fina gäddor.

Vi rullar sakta in bilen på campingen i Mellanströms Stugby. Värmen från Samekåtan och den brinnande elden gör en gott efter ett långt pass på nån av dom vackra sjöarna. Gängen i stugorna bredvid oss är glada i hågen efter deras fiske dag. Det pratas vitt och brett. Här finner vi Gädd-fiskare från alla världens hörn. Fransmän och Svenskar. Alla med sina egna upplevelser och historier att berätta.

Vår resa slutar här. Men jag vet att det Norrland och det Mellanström som jag fått äran att lärt känna och bekanta mig med snart kommer ligga framför fötterna på mig igen.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors