10+ Gädda! Storm´s Nya V-Slab

”Ljudet av spö och lina, skar igenom luften. Bakom ryggen på mig står Andreas med ett bugat spö. Den här fisken är helt klart tung”

Tillbaka i tiden!

Vi får inleda skrivandet med att skruva tillbaka tiden en stund. Sommaren har inte fått fotfäste än och det är fortfarande rätt kalla dagar i kalandern. Dom flesta träden har åtminstone börja få lite varmare färger. Jag har precis slagit igen garage dörren hos en god vän. Då vi dagen i ära lånat Pers båt. Jag och Andreas har siktet inställt på förleks gäddor. Men även att få klämma och känna på Storm´s nya gummibete V-Slab. Dom o-brutna förpackningarna ligger högst upp i väskan och det ska bli riktigt spännande. Båten rampas och vi står kvar en stund och blickar ut över en grå och rätt kall Dalälv. Vinden biter tag i kinderna. Vi är redan inställda på att, händer det nått idag så är det förmodligen en smäll, en chans på en bättre fisk. Det gäller att sätta mothugget. Det kommer knappast vimla av gäddor i båten idag.

Storm´s V-Slab i Regnbågs skrud!

Ett nytt gummibete!

Vi det här laget så tror jag många av oss förknippar Storm´s nya beten på marknaden med ordet ”annorlunda” Ett design tänk som sticker ut och med coola egenskaper. Beten som T-Bone i 2 olika storlekar och den lugnt simmande Rip Roach är beten som för mig förknippats med stora gäddor. T-bones innovativa utseende med kollaps-teknik och vaggande storgäddslunk är dett bete som funkat rikigt bra för mig genom senaste säsongerna.

Men nu släpps ytterligare ett nytt gummibete. V-slab har dock en högre profil och lämnar möjligheten till att printa dom riktigt fräna färgerna längs sidorna på betet. V-slab har en längd på 21,5 cm och väger 70 gram. Viket gör det relativt optimalt för ett gummi bete på den europiska marknaden. Och speciellt för vårt predator fiske i Sverige.

Det finns några saker som verkligen utmärker nya V-slab i mina ögon. Dels har vi den tidigare kollaps-tekniken i biten som vi även hittade i Tbone. Dom tunnare ”vägg-sidorna” på betet stabiliseras upp med v-formade väggar i ryggen och bidrar till att betet kan kollapsa på ett effektivt sätt. Vi hittar en bred paddel som får ett brett paddlande mönster som trycker en hel del vatten. Vilket alltid är en bra egenskap hos ett gummibete.

En revolution inom Off-set fisket!

Hur vi än vrider och vänder på ett gummi bete så är det ju fortfarande ett gummi bete. I all välmening. Vi riggar det oftast med Shallow skruv och trekrokar. Olika ner viktande metoder som finns att tillgå på marknaden.

Men en egenskap hos nya V-Slab som verkligen sticker ut och ger detta betet dess verkliga unika stil. Är fördelen med att rigga det ”Off-set” eller ”weedless”. Här nånstans får vi se den stora fördelen och nått som i mina ögon kan förenkla och förändra dagens fiske bland täta vassruggar och tjocka nate bälten.

Även om jag själv aldrig varit nån jätte entusiast av att fiska off-set riggat. Åtminstone inte i mitt gäddfiske. Så har dom där ytliga huggen bland tät vegetation verkligen satt sig i skallen på mig nu. Jag har tidigare alltid upplevt problem med att rigga gummi beten med weedless krok. Och då till största del med ”glappet” som blir mellan krok spetsen och ryggen på betet. Du fastnar ju alltid i nått slags skit likt förbannat. Den irritationen är numera borta. Och är väl en av dom egenskaperna som gör det så himla roligt att fiska med V-Slab. Kroklinjen över ryggen blir helt slät och kroken gömmer sig nästan inne i ryggen på betet.

Dom tunna sidorna på V-slab kollapsar när fisken hugger och exponerar off-set kroken på mycket bättre sätt än vad jag tidigare upplevt. Men visst, det är fortfarande en off-set riggat bete som antas kastas in i det tjockaste av allt tjockt gräs. Så det gäller ju att göra distinkta mothugg i vertikal riktining för bästa krokförmåga. Men utan att överdriva är det hitils det roligaste och bästa off-set riggade betet jag fiskat med!

En otroligt väl konditionerad älv gädda! Tagen på V-Slab i regnbågens färger!

”Men för att avsluta våran redan påbörjade fiske dag. Som nu passerat sin andra halva av dagen utan en kontakt. Jag har precis avslutat sista koppen kaffe som fick värma upp kylan i kroppen. Fisket så här års är riktigt segt. men tillåter man sig att ta fram det ”klassiska” pannbenet som alla pratar om. Pannbens fiske, klassiskt älvfiske. Ja det finns många myntade meningar om det här fisket. Som för oss är en vardag. Ett fiske som vi knappt reflekterar över längre. Det kanske inte händer nått idag eller imorgon..

Vi plockar upp elmotorn och gör en lite längre förflyttning. Uppankrande på en ström kant med ett dalande djup ner till 15 meter. Så står vi på en vad jag skulle kalla klassisk ”trappa” där gäddorna förflyttar sig från djupt till grunt vatten. För att tillslut nå lekvikar och grundare lekområden. Vissa av dem kanske aldrig kommer in grunt utan står kvar på kanterna.

Andreas lyfter på locket till betesboxen och sneglar lite på den regnbågs färgade V-slab. -Aja det är väl dags att en av dom här får en 10 kilos på sitt samvete.

Jag sneglar över axeln och flinar tillbaka. -haha jadu, du är välkommen min vän.

Föga visste jag hur rätt jag skulle ha när jag fällt meningen med en aning ironi och glimten i ögat. Två kast flyger genom lyften. Mitt bete landar på grund-kanten in mot ett gräsbälte. Det andra kastet som självklart är Andreas flyger rakt ut i älven.. närmare djupare vatten.. Jag minns hur jag själv var en aning skeptiskt till kastet. – äh jag låter den studsa en stund på botten..

Bakom ryggen på mig hörs ett vinande ljud. någonstans långt borta hör jag dom välbekanta orden.. ”Nu sitter den”.. Min första ärliga reaktion var nog att, det här händer inte! Snabbt på håven för att bistå, inser jag att Andreas är faktiskt rätt sammanbiten. Det knycker rätt bra i dom där gungningarna. När fisken äntligen skymtar finns det ingen tvekan. Jag skjuter ner håven som en blixt och säkrar fångsten. En vacker och otroligt väl konditionerad gädda som slutade på 10.7 kg”

-Aja, den där V-Slab var det ju inget fel på.

Jag skakar på huvudet åt flinet jag möts av men är samtidigt glad! Vi slutade på topp och det vart en bra utdelning idag!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors