Hur packar du för inför ditt ABBORRFISKE?

På sidan av mitt fiske har jobbet som kock och Köksmästare funnits under många år nu. En mängd upplevelser och intryck har det blivit genom åren. Men finns det något som jag verkligen kan ta med mig i livet. Är att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid någonting nytt att lära och ta med sig. En ny smak eller kombination inom matlagningen.

Det är också en lärdom som jag tagit med mig till mitt fiske. Man kan vara en otrolig duktig och passionerad sportfiskare men det kommer alltid finnas något nytt man kan lära sig. Du kanske nyligen har fått upp ögonen för ditt fiske och letar ständigt nya inputs när du är ute?

I den här artikeln, tänkte jag sammanställa lite tankar och idéer. Hur jag själv planerar och packar inför en hel dag på vattnet i jakten på Abborren. Förhoppningsvis finns det nått litet tips att ta med sig eller något nytt att tänka på. Vare sig man är helt ny inom fisket eller mer rutinerad. En liten vägledning som kan ge en stadig grund att börja på.

Utrustning & Planering!

Abborrfiske för mig är förknippat med känsla och lättare utrustning. Ett mer finmotoriskt fiske med granna härliga Abborrar som kan bjuda på en riktig fajt. I förvaringsväg så vill jag gärna ha en väska med fler och mindre fack. Eftersom mitt abborrfiske kan innehålla lite fler tekniker och små detaljer i utrustningen som ska få plats. På Normarks hemsida HÄR. Hittar ni lite olika varianter på snygga och smarta väskor. Ett hett tips är att kika närmare på ”new lure tackel bag” i medium storleken. Det är en nyare modell av den väskan jag själv använder. Väskan rymmer upp till 4 ST ”3700” betesboxar. Har man mycket utrustning föredrar jag själv två väskor av medium modell snarare än en stor väska.

Men oavsett så är en bra och smidig fiskeväska är alltid att föredra. En väska med bra stuvfack och smarta lösningar som verktygshållare och vattentäta plastfickor.

Utrustning som för mig är ett så kallat ”Måste följa med grejer” kan vara följande

  • En mindre och smidigare fjäderringstång (RCD minisplit ring tången)Väldigt behändigt när man ska arbeta med små detaljer på mindre fjäderringar och mindre krokar.
  • Ett bra och smidigt krokbryne. När jag fiskar en hel del bland stenar och bråte kan det vara bra att snabbt kunna vässa på krokarna lite.
  • En väder tålig digital våg och ett bra måttband. (RCD digital weight, RCD Ruler)Pålitlig våg som är godkänd för storfisks registrering, Smidigt utdragbart måttband, hela serien är väldig användarvänlig och enkelt att ha med sig.
  • En bra och smidig håv för abborre. Personligen använder jag en mindre håv beroende på typen av abborrfiske för dagen. (Rapala Singel hand net)

Just håven kan variera. Det är inte dumt att överväga en håv med något större omfång och längre skaft om du fiskar mycket från båt med högre reling samt från land med tätare vegetation. Bortsett från utrustningen ovan finns det även några ”bra att ha saker” som kan komma till pass

En vass sax som klipper flätad lina och tunnare flourcarbon. En bra kniv och lite diverse tänger. Själv använder jag mig av hela RCD serien som har ett brett utbud med pålitlig utrustning.

Spön, Rullar & Linor!

I den djupa djungeln av diverse linor så dyker en återkommande fråga ofta upp. Vilken lina är bäst när man fiskar Abborre? Svaret kan man nysta i hur länge och mycket som helst. Men så här kan se ut för mig.

Jag kombinerar mitt val av lina med val av spö för att fläta ihop det. Det kanske framstår som en väldig massa olika spön och kombinationer. Speciellt om du nyss börjat fiska. Medan andra tycker det till och med är lite. Det ligger i betraktarens ögon.

A 6,5-7,1” Haspelspö med (fast-medium) aktion. Tillsammans med en haspelrulle i 3000 storlek.

En bra alloorund kombo som kommer funka på det flesta vatten efter Abborre. Mindre gös, öringsfiske, harr och andra liknande arter. En favorit lina till den här kombon blir 131 G Super braided line från Sufix. Helt ärligt så är det nog den bästa linan jag fiskat med. Jag förstår att det blir ett färgat svar. Och att trovärdigheten sjunker eftersom jag i nuläget fiskar mest Sufix linor. Men efter många års prövande av olika linor och även andra linor inom Sufix. Så blir 131an min största favorit. Då är frågan varför?

Den här linan är så pass rund, smidig och silkeslen att tjockare dimensioner som ända upp till 0,40 fortfarande känns ”tunn”. Den avvisar vatten på ett sätt som jag inte upplevt i en lina innan. Man slipper en lina som frasar sig och ”plattar” till sig efter en stund. Och hållbarheten och egenskapen att knyta linan är riktigt bra. Sufix 131 G-core är en 13-trådig lina. Där 12st HMPE fibrer omsluter den sista kärnan som är av Gore material. Vilket gör rundheten och vattenavisningen så hög. Just för abborrfisket lägger jag mig runt dimensionerna 0,12 – 0,16 på spolad på en 3000 storlek i rulle.

Nästa två spön med rullar blir lågprofils kombon. Ett 7,1” och ett kortare 6,7”. Dom är två kombinationerna har jag riggade med flourcarbon samt monofilament som huvudlinor. Där båda skarvas till en något tjockare flourcarbontafs.

När jag använder flourcarbon som huvudlina landar valet på Sufix Advanced fc flourcarbon. Lite mindre stretch än mono. Linan har en väldigt kristallklar transparant ton i sig som ”försvinner” i vattnet och är väldigt fördelaktig i mitt abborrfiske. Den är lätt att hantera och knyta. Förvånansvärd hållbar även i tunnare storlekar. Linan är ”memory free” vilket minskar veck och skador att bilda klassiska trassel och skatbon.

Båda lågprofils kombinationerna använder jag till Jerkbaits, cranks och mindre vobblers. Den kvarvarande rullen spolas på med Sufix Advanced Monofilament lina. Mono linan använder jag i situationer där ”nötning” och tålighet blir A och O. Fiske bland sten, träd eller mer rinnande vatten så kan en monolina verkligen vara en fördel. Här kommer du garanterat känna att linan är mjukare och har mer stretch i sig. En väldigt pålitlig lina. Likt flourcarbonen så är även den här designad för att vara ”memory free”.  Långa kast med en lina som lätt lämnar spolen gör den väldigt trevlig att fiska med. Jag är även här förvånad hur bra den står emot ex. vassa gäddtänder. Så tummen upp där!

Beten! För alla situationer.

-Ja då har vi gått igenom lite utrustning, spön, linor och rullar.

Men utan beten på änden av linan blir det svårt att lura någon Abborre.  Och just Abborren är väl den art jag själv tycker kan vara extrem lynnig och oberäknelig. Åtminstone i jämförelse med gäddan och gösen, även om dom också kan står och sura ibland.

Vad definierar ett bra bete då? Frågan om vilket bete är bäst för abborre, är också en sån där fråga som har lika många svar sandkorn i öknen.  Jag plockar ur 4 st olika beten som jag själv använder mig av för att ge er lite tips. Och det som skiljer sig mest och nått att tänka på är kanske aktionerna och gången på betena till dom olika användningsområdena. Sen att jag förespråkar just dom här är ju självklart. Det är bra beten!

Rippin Rap

Ett riktigt dräpa bete. Som för ett extremt rassel ljud i vattnet. Ett bete som du kan både jigga eller endast kasta och veva in. Finns i lite olika storlekar och med många fina färger att välja på. Jag fiskar oftast Rippin Rap över områden med mycket struktur och vegetation. Både i mitt abborrfiske och på gösen! Dock lär man höja ett varningens finger. Du kommer få ett ton med bonusgäddor på den =)

Shadow Rap Shad

Ett perfekt hårdbete! Med en aning högre profil på kroppen så ger den en väldigt fin ”flash” egenskap i vattnet. Med en ”jerk” teknik så efterliknar Shadow Rap en flyende och skadad betesfisk. Du kan fiska betet riktigt sakta, då betet sakta stiger mot ytan om du stannar upp. En fin wobblande gång som du kan både kasta och veva in monotont eller trixa och jerka med spöt för att få en utstickande sida-sida gång.

Scatter Rap Glass Shad

I situationer där jag vill fiska lite djupare. Och bland aktivt jagande abborrar. Då blir Scatter Rap min favorit. Den unika Scatter skeden ger betet ett speciellt beteende. En oregelbunden gång som en flyende fisk som sticker ut åt sidorna när man minst anar det. Fram till i våras var detta bete som höll min PB fisk på 1890 gram. Fiskandes i ett stim på 4–5 meter med lätt haspelutrustning.

360 Largo Shad från Storm

En klassisk gummijigg som verkligen blir tidlös. Ett bete som fiskats av alla sportfiskare, små grabbar och tjejer till den breda skaran i hela familjen. Just Largo Shad kan fiskas av alla i alla vatten. Efter alla olika arter! Finns i 10 samt 8cm versioner. En cool grej med just detta bete. Är att gången lätt kan förändras genom att rycka bort det lilla gummi membranet i paddeln på betet. Vilket ger betet en kraftigare och ettrigare gång. En personlig favorit bland alla färgerna är (SMU) Som ger ett glitter och flash effekt i vattnet. Kika in det HÄR

Så det här är mina startande favoriter. Självklart finns inga regler utan undantag. Och ibland kräver situationerna ett annorlunda tänk. Färger kan ändras och valen av beten kan blandas. Off-set riggade jiggar och creature-baits kan vara otroligt effektivt ibland. Speciellt i områden med mycket gräs och sten osv.

Jag bjuder på en bild av min senaste tagna abborre. En ny och spännande rigg från VMC Tokyo riggen. Håll ögonen öppna inför nästa artikel om just fiske efter tröga abborrar som gömmer sig i gräset. Då blir det mer om just Tokyo-riggen och andra Off-set varianter.

Skitfiske!

// Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors