”Prickskyttespinn” med T-Bone och Peto

Leta gädda och gös i frivattnet.

106 cm gädda som tog på en Peto

Att ”prickskjuta” fisk på frivatten med ekolod är grymt spännande men även otroligt frustrerande när man hittar fisk men som inte vill hugga. Att spinnfiska på frivattnets öppna stora ytor kan nästa vara ännu mer frustrerade, det känns ofta som att leta efter en nål i höstack. Det kan vara lätt att med ett vanligt ekolodet hitta betesstim och ”bågar” som jagar runt stimmet. Men vart fisken då står i förhållandet till båten kan ofta vara svårt att avgöra. Med dagens teknik tex LiveScope blir det då lättare att lokalisera fisken och avgöra vart den står då i förhållande till båten. En Proguide som lyckats med ”Prickskyttespinn” är Tommy Blomander och har det senaste året tagit det här till helt nya nivåer med sin kajak. Han har fångat många stora fiskar på Rapalas Peto. Inspirerad av av Tommys framgångar så har jag testat detta ”prickspinn” i sommar och höst men då från båt. Börjar nu hitta en teknik med beten som fungerar bra. Då är det är det Storms T- Bone 18 cm och Rapala Peto 14 cm i olika färger som varit beten som fungerat bäst för mig.

84 cm gös som gillade T-Bone (steak)

Hur gör jag?

Jag brukar leta fisk över vattendjup som är mellan 10-16 meter. När jag hittar fisk som står ca 10-15 meter från båten på ca 3-6 meter djup. Jag kastar då ut i betet i riktningen mot fisken och försöker då landa ca fem meter bortanför och ser sen på ekolodet när betet sjunker. När betet sjunkit så man ser att den är ca en meter högre upp än vad fisken står börjar jag veva in. Jag använder Storms MSDS kroksystem till T-Bone och viktar med ca fem gram för att den inte ska sjunka för fort. Till Peton använder jag RIP adaptern och viktar även den med fem gram. Peton brukar ibland hänga upp sig när den är blyad så jag fäster främre kroken mot kroppen med en liten gummisnodd.

Gummisnodd håller kroken på plats

När jag vevar in betet så ser man på lodet när den kommer i närheten av fisken. Är fisken då intresserad så smäller det direkt. Andra gånger får man göra ett par försök trigga den till att hugga. Som alltid är det varationen av hastigheten när man tar hem betet som ofta utlöser ett hugg. Men en sak har man lärt sig, bara för att man ser fisken får man göra många många många försök på en dags fiske.

T-Bone 18 cm fem gram bly
Peto 14 cm

Fota dig själv – Inte alltid lätt

Hmmm saknas nåt på bilden.

När jag fiskar vill jag dokumentera fångsten med bra bilder innan jag låter fisken simma åter till sitt rätta element. För att det ska gå snabbt och smidigt är det viktigt man tänker till lite före. Jag har nästan alltid min följeslagare med en systemkamera, Canon 5D Mark III samt ett par objektiv för olika situationer. Självklart använder jag mobilen som är en bra kompromiss när man inte har med ”storkameran” och dagens mobiler tar grymt bra bilder.

Blev tydligen för kort tid på självutlösaren

Förbered kameran innan du börjar fiska.

Jag använder mig av en Canonkamera och ett vidvinkel objektiv 16-35 mm f2.8 Vidvinkeln gör att man får med mycket av det man ska fota trots att man är nära kameran. Sen klar det lite sämre ljusförhållanden tex en mulen dag, tidig morgon eller i skymningen.

Favoritobjektiv till fiske.

Jag förbereder kameran och har den placerad på ett och samma ställe i båten varje gång jag fiskar. Sen ställer jag in skärpan på det ungefärliga avståndet jag kommer att visa upp fisken på. Ställer in kameran på auto ISO (då går det att ha samma slutartid om ljusförhållandena ändras. Bländare på 11 (mängden ljus som släpps in i kameran) Detta för att få ett längre skärpedjup att tex både fisken och ditt ansikte blir skarp på bilden. Sen testar jag att alltid så att det blir rätt ljus med att ställa och anpassa slutartiden. Till sist har jag nästan alltid blixt i autoläge för att lyfta bort skuggorna och kan man kan även fota i motljus. En sak man inte får glömma är att sätta på självutlösaren på 10 sekunder så man hinner tillbaka till platsen i båten och lyfta upp fisken och få en bra minnesvärd bild på fångsten.

Flytta bilderna från kameran till telefonen.

Jag vill alltid ha bilderna direkt nedladdade i telefonen. För att kunna göra det så har jag ett SD kort (Eye-Fi) som har inbyggt WiFi.

Jag kan då ansluta telefonen mot det nätverket som SD kortet skapat. I min iPhone har jag en app som heter ShutterSnitch som hämtar bilderna direkt från SD kortet i kameran. Jag har även kopplat på en funktion i appen som gör att alla bilderna laddas till en speciell mapp på Dropbox. Så när jag kommer hem finns alla bilderna synkade på min MAC hemma.

Snygga till bilderna

Redigera bilden

När jag har fått över bilderna så väljer jag ut de jag tycker blivit bra och kan använda. Men jag är inte klar där utan jag vill även snygga till dem och då använder jag oftast telefonens inbyggda redigeringfunktion som jag tycker räcker långt. Jag vill gärna fixa till ljuset, kontrasten, beskära bilden och om det behövs drar lite i skärpan. När det är klart så kan jag använda bilderna för ett blogginlägg eller en publicering på sociala medier.

Före redigering
Efter redigering
Bild tagen med självutlösaren.

Det var allt för den här gången! Skitfiske <’))))))))))><

Stefan

Comments

Kommentarer

Om Stefan Källström