Rapala Twitching Rap! Vem älskar inte Sida-sida gång?

Vem älskar inte ett bete som går sida-sida? Ett klassiskt ”Walk the dog bete”. Ett bete som kan fiskas strax under ytan och lura ut dom flesta predatorer från sina gömmor och attackera!

-Ja jag vet att jag är då såld redan!

För inte allt för länge sen så släppte Rapala ett nytt bete som heter Twitching Shad. En sakta sjunkande liten jerk/glider med en härlig sida-sida gång. Många av oss kände redan till föregångarna av detta bete som hette twitching mullet. Och uppgraderingen var inte en besvikelse. 8 cm bete med sylvassa krokar från VMC som jag använt till både abborrfisket och gösfisket under sommaren. Men med det sagt. Så vill jag berätta om ett helt annat bete idag. Om än att det finns lite likheter och inspiration så ska vi idag ta reda på allt om den nya Twitching Rap från Rapala!

Giriga Aborrar tvekar inte klippa den nya Twiching Rap

En NY spelare på planen!

Redan vid första anblick, tändes en iver och en nyfikenhet att komma ut på vattnet och testa det nya tillskottet. Då jag älskar att tävla inom fisket och jaga vår svenska gädda så känns det här betet som ett riktigt hett tillskott i beteslådan. Twitching Rap är 12 cm och väger 53 gram. Ett Rapala bete i högsta klass.

En sakta sjunkande kreation med en sida-sida gång i klassisk ”walk the dog” anda. Ett bete som får en mångsidighet och kan användas till fiske på många olika arter världen över. Utrustat med sylvass kvalitets krok från VMC och ett gäng riktigt snygga färger att välja på.  3D holografiska ögon ger Twitching Rap en frän och modern look och kommer göra många sportfiskare nöjda därute.

Större beten för större fisk?

Är det verkligen så? Att större beten ger större fisk?

Min personliga åsikt är verkligen kluven i den här frågan. En del av mig vill svara ja. Medan en annan del vill svara nej. Generellt skulle jag säga att ett större bete sållar dom mindre predatorerna från att ge sig på betet. Medan dom större individerna absolut inte tvekar för att gå loss på mindre beten. Speciellt under sommarens varma månader.

Allt för många gånger har jag även upplevt både abborre, gös och gädda som hugger på vad som borde vara på tok för stora beten. Är det en reaktion i deras natur som gör att dom inte tvekar på ett större byte eller ett irritations hugg och nyfikenhet av ett rasslande okänd bete som får dem att kika fram och fastna?  Jag skulle kanske påstå att det är lite av båda.

Så, min slutgiltiga fundering får nog blir att man sållar ut en ”del” av dom mindre genom att köra större beten. Men under omständigheter där den stora fisken har siktet på mindre bytes fisk samt under situationer där fisken inte vill slösa för mycket av sin energi för att attackera och smälta ett större byte, så funkar mindre beten alldeles perfekt. Men som sagt. Tänk om man hade alla svar? Vad tråkigt vårt sportfiske skulle bli.

Riktigt lätt fiskat bete som är en fröjd för ögat!

Under testfisket av Twitching Rap fick jag just uppleva ett (Stor vs liten) scenariot. Medan vi närmade oss ett område med mycket betesfisk relativt högt upp i vattenytan. Såg vi hur ett större stim med abborre jagade på lodet.  Att vi skulle ha omgående kontakt med dom här krabaterna var det nog ingen tvekan om. Vi började fiska med klassiska abborrbeten av mindre varianter. Rippin rap, små jiggar och några BX-Brat. Ett bra resultat och ett roligt fiske. Men där i bakhuvuet fanns ändå tanken att få testa det nya Twitching Rap. Abborrarna tar nog det här med utan att fundera.

Och det gjorde dom! -Haha, utan att funder och med en otrolig kraft attackera dom mitt 12 cm nya Rapala bete. Jag fiskade betet relativt fort med korta knyck som gav betet en snäv sida-sida gång. Och I spinnstoppen kände man verkligen hur abborren tog sats och gav sig en ärlig chans att svälja. Vilket också var en del av upplevelsen att även stora beten funkar effektivt på ”mindre” fiskar.

Övertag & användarvänligt!

Så, När är det optimalt att använda nya Twitching Rap?

Betet är mångsidigt när det kommer till att fiska på flera arter. Gädda, Större Abborre eller varför inte sommargösar på grundare grynnor. För våra amerikanska vänner på Bass marknaden är jag övertygad att det här betet kommer bli en succé.  För oss här hemma skulle jag påstå att i dom flesta situationer där du bedriver ett grundare fiske. 1–3 meter kanske blir optimalt.

Även om går ett testa fiska det över djupare områden i kanske klarare vatten. Men grunda områden med sten och gräs. Under ett tävling fiske där man kanske snabbt vill söka av vattnet efter mer aktiv fisk. Eller att ”fylla” papperet med mindre fisk. Så blir nog nya Twitching Rap en bra kompis i lådan.

Gäddmagnet av rang och kommer underlätta tävlingsfisket för att ”fylla papperet”

Ett Jerkbait eller glidebait som du kan fiska med längre och långsammare rörelser, för att få en utsvävande lugn sida-sida gång. Men även korta mer ryckiga knyck ger som sagt en mer ettrig och snävare sida-sida gång. Betet har ett sjyst häng i vattnet och sjunker sakta vid stopp. Formen och vikten på 53 gram gör betet till en rejäl kast-kanon och du kommer kunna täcka stora ytor.

Så är man en riktigt entusiast av just ”walk the dog” beten med sida-sida gång så blir det här garanterat ingen besvikelse. Jag lämnar en länk HÄR där ni kan kolla närmare på betet. Färger och presentation.

Skitfiske på er!

//Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors