Kyliga höst/vinter gäddor på Rapala beten!

Hösten är här! Eller ja, när ni läser detta så befinner vi oss säkert mitt i en varm vintertid som sällan skådats. Eller så har vissa delar av vårt avlånga land nu kallare grader och snö på inkommande! Hur som helst så är hösten en årstid som är mer än uppskattad av många sportfiskare runt om i världen. Speciellt för oss fiskare som har siktet inställt på dom större predatorerna som vill äta upp sig inför den bittra kalla vintern. Höst fiskare som nu vaknat ur sensommardvalan och spenderar oändligt med timmar på sina vatten runt om. Kanske jagar vi det där nya personbästa? Eller bara njuter av en små kulig soluppgång med en rykande kaffekopp i handen. Årstiden där löven är färgade i vackert rött, gult och bruna nyanser. Igenkänningsfaktorer för oss alla. Speciellt mig själv. Dom Sociala medierna flödar med vackra naturbilder. Stora gäddor, gösar och en del riktigt tjocka Abborrar. Ett perfekt tillfälle att få dela med sig med tankar, idéer och kunskap om sitt eget fiske!

Jag tänkte berätta och förklara mitt eget höstfiske och hur det kan se ut. Jagandes efter den större gäddan i kallare vatten. I landet under vattenytan. Där betesfisken klumpat ihop sig till tjocka mattor och moln i hela vattenspektret. I dom stora och små bakvattnen. Där braxen nu vilar grunt med risken att bli offrad som en 3-rätters meny på den lokala restaurangen. Gäddfiske är nog bland det roligaste som finns!

Ett första steg – Lär dig vattnet!

Jag har precis kommit ut på vattnet. Vindarna är relativt starka idag. Och löven snurrar kring benen på oss när vi rampar båten, bubbar och bär på fiskeväskor. Det är tidigt morgon och daggen ligger fortfarande på dom utbredda gräsplättarna. I den här artikeln tänkte jag ta er igenom några dagar på vattnet med mig. Förklara lite hur jag själv tänker, planerar och genomför mitt fiske efter gäddan på hösten. I hopp om att vi lyckas fånga en stor höstgädda.

En av dom första pusselbitarna blir att planera sitt fiske. Även om vi har en hel del fiskevatten och pölar runtom oss att blöta grejorna i. Så är det inte alla vatten som innehar kvaliteten för att hålla flera och många stora gäddor. Fördelarna med att hitta ett produktivt vatten ökar ju förutsättning att fånga en större fisk. Faktorer som ”rätt” betesfisk och vattenkvalitet kan vara en bitarna som hjälper oss hitta rätt.

Just idag fiskar vi en sträcka på en älv. Den här sträckan har av olika anledningar lite ”klarare” vatten överlag om jag ska jämföra med andra sträckor i våra hemmavatten.  Det finns en del hel del strömmar och anknytning till större sjö i närheten. Inga reningsverk eller kraftverk i närheten. OM det är orsaken till det ”klarare” vattnet? Ja vill åtminstone tro det. Även om fisket utanför kraftverk och reningsverk kan vara väldigt produktivt. Så är just den här sträckan av älven mer ”naturlig” än andra.

Negativa faktorer är dock låga/höga flöden pga. Kraftigare vattenregleringar. Normalt sett brukar höstarna här vara relativt stabila i vattennivåer vilket är fördelaktigt att hålla lite koll på. Normala vattennivåer tycker jag är det allra bästa i mitt älvfiske.

Att försöka kolla upp typ av betesfisk i området man ska fiska är ett bra tips på vägen. Finns det ställen på sjön/älven eller skärgård där du återkommande hittar betesfisken? Lägg platserna på minnet. Om det finns flera typer av betesfisk så är ett bra tips att hålla koll på fångsterna kontra områdena. I mitt höstfiske tex. Så fångar jag 9/10 gånger dom större gäddorna i anknytning till dom glesare brax stimmen som jag ofta hittar en bit bort från dom klumpade större vitfiskstimmen på älven. Så att utforska lite om vattnet du tänkt fiska. Kolla områden, betestyp och vattenkvalitet kan höja chansen att fånga en riktigt stor gädda.

Valet av beten!

Vi närmas oss det första området för dagens fiske. Uppankrad en bit ifrån själva bakvattnet. Fixar med betesboxar och gör iordning några av spöna. När du valt ut det tänkta området att fiska är det dags att kolla över betesval. Jag försöker alltid lägga en extra baktanke och uppbyggnad med valet av bete för situationen. Olika egenskaper för att tacka fler situationer. Jag har lagt fram tre olika beten med olika egenskaper.

Rapala Xrap Otus!

Hösten som blir direkt relaterad till sjunkande temperaturer och kallare vatten. En tid då betesfisken verkligen ”stimmar” ihop sig. Vilket också blir ett perfekt tillfälle att dra ner lite på tempot på sitt fiske. Att kunna presentera sitt bete under så lång tid som möjligt i ”hugg-zonen”.

Rapala´s X-Rap Otus är ett av mina favoritbeten när det kommer till att sänka tempot. Samt presentera ett bete i zonen under längre tid. Den stora tailen rör sig riktigt fint i vattnet och är som gjord för riktigt långa spinn stopp. Under spinnstoppet sjunker X-Rap Otus horisontalt och vaggar fint ner i djupet. Så just ett Tail-bete blir ofta mitt första val i kallare vatten. Just för att jag kan fiska det så pass sakta men även har möjligheten att höja tempot om jag önskar.

En annan stor fördel med både X-Rap Otus och X-Rap Peto är möjligheten att vikta ner betena med önskade vikter via RIP systemet och RIP connector. Ett smalt ”gem” som man enkelt fäster i nosöglan på betet utan att förändra betets unika gång. Du hittar vikter från 3–25 gram vilket ger en bred variation.

Super Shadow Rap är också ett bete som jag använt mer och mer under mitt höstfiske. Under kalla höstdagar kan man noga följa betesfisken position i vattnet. En vanlig syn för mig är att fisken blir mer och mer aktiv under dagen då solen förhoppningsvis kan varma upp lite. Betesfisk i ytan som sprätter och bryter är inte alls ovanligt. Medan riktigt tidiga mornar kan vara mer då fisken lägger sig som en matta på botten och är mer inaktiv. Förmiddagarna kan även vara tiden då jag hittar mycket vitfiskstim i mellanvattnet.

Då är det ingen dum idé att testa sig fram med just en vobbler eller exempelvis ett Jerkbait. Och just Rapalas Super Shadow Rap är lite av bästa av två världar. Möjligheten att fiska betet helt monotont igenom dom stigande betesstimmen. Bara kasta veva. Eller twitcha och jerka betet med extremt långa spinnstopp kan vara rejält effektivt. Speciellt kalla och trögare dagar. Vid en jerk teknik med just pauser så vänder betet upp hela sidan och får ett riktigt sjyst ”häng” i vattnet. Och till sist så använder många Super Shadow Rap just på trollingen. Både i högre och lägre farter med riktigt goda resultat. Ett högst underskattat bete just på hösten!

Nya V-SLAB blir det sista betet som jag tänkte lyfta fram i mina 3 val. Just detta bete kan jag även byta ut mot en 23 cm Tbone till och från. Båda är gummibeten med lite liknande egenskaper. Och blir oftast det andra betet på tur efter jag testat fisket med X-Rap Otusen. Både V-SLAB och T-Bone är fördelaktiga beten med en mångsidighet. Tyngre vikter och jiggande längs botten på inaktiva dagar. Mindre vikt och ett monotont spinn genom mellanvatten med korta spinnstopp. Båda betena har en förförisk vaggande gång som kommer ner i extremt låga farter vilket jag verkligen älskar. Kollaps tekniken och betenas uppbyggnad gör så att krokarna exponeras enklare och man höjer sin krokningsprocent.

Storm´s nyhet 2020 VSLAB

Kombinera teorierna & verkställ planerna.

Vi har valt ut vattnet. Kollat områden och kvaliteten. Kollat den potentiella startplatsen för dagen och lagt valen av beten. Och vi är redo för action! Förhoppningsvis haha.

Och första kastet är redan flygandes genom luften. En lugn känsla genomsyrar kroppen och det är skönt att bara få bara ute och andas in den friska kyliga luften. Nu är det endast den eviga väntan på det där hugget vi alla vill ha. Kanske har vi parametrarna med oss idag. Och händer det inget idag så blir det kanske nästa gång. Vi har åtminstone förutsättningarna med oss.

Så, vi är placerade längs den utvalda älv sträckan. Jag har placerat den första ankringen ca 50 meter från bakvattnet som skall fiskas. Uppankrad precis läng strömlinjen som går in i själva bakvattnets vändfåra. Ett upplägg som jag oftast börjar med för att inte ställa mig rätt in i bakvattnet och de tätaste stimmen på en gång.

Gäddan är ju en predator av rang. Och det är många gånger som jag upplever att jag hittar fisken en bit ifrån själva stimmen. Vilandes och väntandes. Speciellt den större gäddan. Som i sin tur kan vara väldigt försiktig och blir lätt skrämd av yttre på verkan. Elmotorns påverkan (ja/eller) kan diskuteras fram och tillbaka. Jag tror frekvenserna störfisken helt klart. Speciellt under trögare förhållanden och grundare fiske. Och eftersom en ”större” gädda förmodligen äter med bredare glapp i måltiderna, och kanske ödslar sin energi på större byten (generellt) Så väljer jag att systematiskt försöka fiska av bredare områden av ett bakvatten.

Så att ta sig tiden och fiska av ett område noggrant kan vara värt det. Pröva sig fram på olika djup med olika tekniker och beten. Innan man gör valet att förflytta sig till nästa bakvatten. Eller nästa tänka fiskeplats. Ibland kan det vara värt att fiska bakvattnet/området från olika håll för att kunna presentera betet från olika vinklar. Ingen dum idé!

Någonstans längs vägen kommer du hitta det som funkar. Och fylla i pusselbitarna en efter en. Den största utmaningen jag själv hade i början av mitt älvfiske var att verkligen ge områdena den tiden som behövdes. Ibland kan det gå dagar utan ett pet men plötsligt så hugger fisken du väntat på.

Dagarna i ära var dock en seg historia! Med två fiskar och en topp på ca 6–7 kg så var det dags att vila några dagar igen. Plåstra om psyket och ta upp jakten!

Hoppas du har kunnat tagit med dig något matnyttigt till dig egna fiske i framtiden! Nått litet tips eller trix.

Skitfiske!

Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors